İl Tarım ve Orman Müdürü Sağlam, fındık üretimindeki azalmanın sebebini açıkladı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarım ve meyvecilikte görülen zararlı türü kahverengi kokarca böceği ile savaşım toplantısını İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Zirai Karantina toplantı salonunda gerçekleştirdi. Toplantıda 2017 yılına Gürcistan’dan giriş yapan ve 2019 senesinde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve İstanbul’da görülen kahverengi kokarca böceği ile mücadelede alınacak tedbirler görüşüldü.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, “Kokarcayla alakalı 3-4 sene ilkin gene burada bir toplantı yapmıştık. O vakit yalnızca Türkiye’de belirleme edilmişti. Onun alakalı çalışmaları ilk belirleme edildiği, yoğun olduğu, komşumuz olan Gürcistan’dan bizlere bulaştığı ve Artvin’in Kemalpaşa ilçesi ve daha sonra da Hopa bölgelerinde yapıyorduk. Fındık İhracatçıları Birliği ve DOKAP’ın desteği ile beraber biz projelerimizi yapıyoruz. Bunun yanısıra da çoğu arkadaşımız durumun bu noktada Avrupa’da da sorun yaşanabileceği düşünülerek bir biyolojik savaşım laboratuvarı kurduk.” dedi.

‘KAHVERENGİ KOKARCA TEHDİT ETMEYE BAŞLADI’

Kahverengi kokarcanın tehdit etmeye başladığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Akdeniz ikliminin ya da Güneydeki iklimin etkilerini Karadeniz’de göreceğiz. Buna hazırlıklı olacağız. Hiç görülmeyen süne böceği bile görüldü. Araziye çıkmadığımız vakit bu tarz şeyleri yakalamamız olası değil. Kahverengi kokarca 2017 senesinde girmiş ve 6 sene sonra bizi tehdit ediyor. İlimiz 11-12 milyar TL çiftçimize hasılat elde eden bir fındık alanına sahip. 2023 senesinde tüm meydana getirilen fındık toplam ürün tahminlerinde yalnızca Samsun’da düşüş olmadı. Diğerlerin tamamında düşüş var. Bunun birçoğu da minimum yüzde 15-20 kaybı da kahverengi kokarcadan” diye konuştu.

Sağlam, Bütün meydana getirilen fındık toplam ürün tahminlerinde yalnızca Samsun’da düşme olmadığını öteki illerde bulunduğunu belirterek şu şekilde konuş:

“Biz tedbirimizi alacağız. Belediyeler, muhtarlıklar, tarım odaları, kurum müdürlüklerinin hepsi buna seferber olacağız. Gördüğünüz yerde öldürün diyorlar. Bunun aslolan sıkıntısı Doğu’dan başlayıp da buraya kadar köylerin boşalmasıdır. Tavuk yok, avcılar keklikleri öldürüyor. Bunlar kene düşmanlarıydı. Keklik azaldı süne çoğaldı. Bizim buradaki köyler azaldı ve tavuklar yok. Bu çıkan böcekleri kim yiyecek? Dengeyi bozduğumuz vakit bir yerden çıkıyor. Köye çıkıyorsunuz kaç adet tavuk sesi duyuyorsunuz. Hiç yok. Bunlar yumurta mı yumurtlamıyor. Yumurta var fakat tavuk yok. Ayrıca bilinçsiz ilaçlamalar çıkıyor. Daha bakımlı olan, ilaçlanmış bahçelerde bu böcekler daha çok gözüküyor. Daha bakımsız olan yerlerde mamüller daha azca zararlı oluyor. Demek ki hepsinin eşiğini kaçırmadan iyi izleyerek yapmak gerekiyor. Bu tür böcekler yalnızca fındıkğa zarar vermiyor. Sebze de ve meyvede de zarar veriyor. Fındık olan tüm ilçelerimizde bu mücadeleyi hep beraber yapacağız. Bu bir ulusal seferberliktir. Ben bunun ilimizde olmasını istemiyorum.”

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort