İltica ne demek? İltica etmek ne anlama geliyor?

Uluslararası kanunda her devlet vatandaşına tanınan bir hak olan iltica son zaman sıkça araştırılan konulardan biri oldu. Peki, iltica ne demek? İltica etmek ne anlama geliyor?

İltica, Arapça kökenli bir sözcüktür. Bir devletin, değişik bir devlet vatandaşına verdiği iltica hakkını anlatım etmektedir.

Uluslararası kanunda her devlet vatandaşına tanınan bir haktır. Bu hakkı kullanan bir yurttaş istek etmiş olduğu ülkenin koruması dibine girmektedir.

İLTİCA NE DEMEK?

İltica, anlam bakımından iltica demektir. Genel olarak bir eylemi, hareketi anlatım etmektedir.

İltica eyleminden laf edebilmek için bir vatandaşın, diğer bir ülkeye iltica talebinde bulunması gerekiyor. Bu hak tüm dünya vatandaşlarına tanınsa da muayyen kriterleri bulunuyor.

Bir vatandaşın yaşamış olduğu ülkede hayati tehlikesi bulunuyorsa, cinsel taciz, dini, ırksal ve politik ayrımcılığa maruz kalıyorsa, istediği ülkeye iltica talebinde bulunabiliyor.

TÜRK DİL KURUMU’NA GÖRE İLTİCA NE DEMEK?

İltica kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde, Arapça kökenli ve isim olarak geçmektedir. Sözcüğün anlamı iltica olarak açıklanmış.

İLTİCA ETMEK NE DEMEK?

İltica etmek, iltica eyleminin mastar halidir. Sığınmak anlamına gelmektedir.

İltica eylemini hareket geçirmek demektir. İltica kararını alan kişi, hazırladığı kanıtlarla beraber iltica talebinde bulunmuş olduğu ülkeye başvurmasıdır.

Kişi, başvurduğu ülkeye karşı, kendi vatanında can güvenliğini -vatanın her bir köşesinde- sağlayamayacağını kanıtlama etmelidir. Aksi halde isteği kabul görmeyecektir.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort