İnegöl’de 3. Küçükbaş Hayvancılık Festivali Başladı

İnegöl, hayvancılık alanında hususi bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. İnegöl Belediyesi uhdesinde bu sene 3’üncüsü yapılan Küçükbaş Hayvancılık Festivali başladı. Yurt içi ve yurt dışından küçükbaş hayvan yetiştiricileri ve sektör paydaşlarının bulunduğu festival 3 gün sürecek. Her günü değişik aktivite ve seminerlerle dolu dolu geçecek festivalde bu sene süs tavukları da yerini aldı.

İnegöl Belediyesi uhdesinde İnegöl Küçükbaş Hayvan Üreticileri Derneği, Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu ve İnegöl Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Derneği iş donanmasında bu sene 3’üncüsü düzenlenen Küçükbaş Hayvancılık Festivali başladı. 3 gün süresince yurt içi ve yurt dışından misafirler ağırlayacak festival, düzenlenen coşkulu törenle açıldı.

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN ÜRETİCİLER KATILDI

Amacı Türkiye’nin en kaliteli damızlık küçükbaş hayvan çiftliklerini ve üreticileri şehrimizde bir araya getirmek, küçükbaş hayvancılık mesleğini tanıtmak, küçükbaş hayvancılık ile uğraşan firmaları, çobanları ve çiftlikleri ortak bir paydada buluşturmak, küçükbaş hayvan ırklarını internasyonal düzeyde tanıtmak, küçükbaş hayvancılık sektörünü temaslı olduğu öteki sektör kuruluşları ile bir araya getirip ekonomisine katkı sağlamak ve küçükbaş hayvancılık sektörünün profesyonellerinden eğitimler verilmesini sağlayarak sektörü ve halkı bilgilendirmek olan festivale 55 firma, 80 yetiştirici ile 250 tane kafesli tavuk yetiştiricisi katıldı. Yurt içi iştirakçilerin yanı sıra; Hollanda, Fransa, İngiltere, Slovakya, Macaristan, Çekya ve Bulgaristan’dan da üreticiler katıldı.

İnegöl 3. Küçükbaş Hayvancılık Festivali bugün düzenlenen coşkulu törenle başladı. İnegöl ve Bursa protokolünün yoğun katılım gösterdiği açılış programında konuklara hitaben selamlama hitabı yapan İnegöl Küçükbaş Hayvan Üreticileri Derneği Başkanı İbrahim Kutlu, “3. İnegöl Küçükbaş Hayvancılık Festivalimizin katılan her insana yarar sağlayacak bir organizasyon olacağına inanıyoruz. Daha nice festivallerde buluşmayı diliyorum” dedi.

“HAYVANCILIK HEM ŞEHRİMİZDE HEM ÜLKEMİZDE DEVAM ETMELİ”

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise “Bugün Küçükbaş Hayvancılık Festivalimizin 3’üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Bir derdimiz var, şehirlerimizin mahalli unsurlarını, mahalli enerjisini ortaya çıkarmak. Şehirler enerjisini kendi merkezinden alıyor. Burada ziraat gücümüz, hayvancılık gücümüz, turizm gücümüz, endüstri gücümüz, insan gücümüz, ne var ise bu tarz şeyleri ilkin keşfetmemiz gerekiyordu. Her birine bizler ayrıntı ayrıntı çalıştık. Bugün gerçekleştirdiğimiz hayvancılık kısmını da oldukça değerli Küçükbaş Hayvan Üreticileri Derneği Başkanımız ve yönetimiyle hayata geçirmiş olduk. Bizler de Kırsal Kalkınma Müdürlüğümüz ile İnegöl’e dair neler yapabiliriz, bu tarz şeyleri çalıştığımızda bu organizasyonun oldukça mühim bulunduğunu gördük. Hayvancılığın hem şehrimizde hem ülkemizde güçlenerek devam etmesini istiyoruz” dedi.

İNEGÖL KÖFTESİNİN LEZZETİ KIVIRCIK KOYUNDAN GELİYOR

İnegöl’ün sanayisiyle ön plana çıktığını anlatım eden Başkan Taban, şu şekilde devam etti: “Beraberinde turizmi, bilhassa de; tabii güzellikleri, yaylaları, ormanlarıyla ön plana çıkan bir yer. Ancak burada turizm başlığı altında gastronomiye dikkat çekmek istedik. Gastro İnegöl markasını oluşturarak onun altında da başta İnegöl Köftesi olmak suretiyle birçok değerlerimizi sıralamaya başladık. Bunların bir bölümüne coğrafi işaret, bir bölümüne marka tescili aldık. Burada İnegöl Köftesi bizi cesaretlendiren neden oldu. İnegöl Köftesinin de lezzeti, şehrimize özgü bir ırk olan İnegöl Kıvırcığı dediğimiz koyun ırkından geliyor. İnegöl kıvırcığı, köfte yapımında kullanılan etin lezzetini taşıyan ırk. Dolayısıyla biz bu ırkın da tanıtılması ve çoğaltılması düşüncesindeyiz. Festivallerimizin de buna katkı koymasını istek ediyoruz.”

“AMACIMIZ YENİ NESLİN DE SEKTÖRE YÖNELMESİ”

“Bizim bu organizasyonlarla muradımız nedir? Yeni neslin de bu sektöre yönelmesini istiyoruz. Üreticilerimizin de bu alanda yeni teknolojileri görmelerini, öğrenmelerini istiyoruz. Gıda kayıpları ve kayıpları ve israfın önlenmesi, tarımsal girişimciliğin artmasına öncülük etmek istiyoruz. Sektörün bütün paydaşlarını bir araya getirerek üreticilerimizin milli ve internasyonal pazarda yer almasına imkân kurmak istiyoruz. Büyük anlamda da burada ziraat ve hayvancılık ekonomisinin kuvvetlenmesine katkı taktim etmek istiyoruz.”

FESTİVALDE NELER OLACAK?

“Festival alanımızda 55 şirket ve 80 yetiştirici yer alıyor. 250 tane kafesli tavuk yetiştiricileri yer alıyor. İlk 2 festivalimizde kanatlı hayvan yoktu. Bu sene bunu da dahil etmiş olduk. Bu 3 günde burada neler yapacağız; ırklar arası damızlık koç güzellik yarışması gerçekleşecek, internasyonal yerli tavuk ırkları yarışması gerçekleşecek. Yine üniversitelerimizden gelen işin ehli akademisyenlerimiz bilgilendirme seminerleri gerçekleştirecek.”

7 ÜLKEDEN KATILIM

“Ülkemizin değişik şehirlerinden festivalimize gelen üreticilerimiz olduğu gibi değişik ülkelerden de katılımcılarımız var. Hollanda, Fransa, İngiltere, Slovakya, Macaristan, Çekya ve Bulgaristan bölgesinden üreticiler katıldılar.”

ÜLKEMİZ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNE DAHA UYGUN

Başkan Alper Taban’ın sonrasında İl Tarım Müdürü İbrahim Acar kürsüye çıkarak bir konferans yaptı. Festivalin ağırlıklı olarak bölgede yetiştirilen kıvırcık ırkının tanıtılması ve yaygınlaştırılmasında mühim katkılar sağlayacağını belirten Acar, “Aynı zamanda sektör paydaşlarını bir araya getirerek hem sektörün gelişmesi hem de küçükbaş hayvancılığın ve küçükbaş hayvan etinin yaygınlaştırılmasında bir katkı sunacaktır. Orta Asya’dan biz buraya göç ederken, küçükbaş hayvanlarımızla geldik. Ülkemizin ekolojisi küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine daha uygun. Bizim aslolan yetiştirmemiz ihtiyaç duyulan küçükbaş hayvan. İnşallah festivalimiz ilçemize, ilimize ve ülkemize mühim katkılar sağlayacaktır” dedi.

“GIDA YOKSA HAYAT YOK”

Açılışta bulunan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da Küçükbaş Hayvancılık Festivalinin hayırlı olmasını temenni ederek “Festivalimizin ufuk açmasını ve ülkemize yarar sağlamasını diliyorum. Emeği geçen ve katkı koyan herkesi kutlama ediyorum” dedi. AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten de “İnegöl’ümüz başta köfte olmak suretiyle gastronomide, mobilya olmak suretiyle sanayide Türkiye’nin en gözde şehirlerinden biri. Buna ayrıca tarımı da güçlü. Küçükbaş hayvancılıkta da bu şekilde bir organizasyon olması umudumuzu arttırıyor. Hayvancılık bizim açımızdan hayati ve stratejik mevzularından biridir” diye konuştu. Son olarak bir konferans yapan Kaymakam Eren Arslan ise “Bu hoş çalışmanın ne kadar doğru, ülkemiz ve ilçemiz için ne kadar mühim bulunduğunu anlatım etmek istiyorum. Son yaşadığımız pandeminin ve bu sene yaşanmış olan iklim değişikliği ve kuraklığın yansımalarıyla sıhhatli besin ve sağlıklı, pak içme suyuna ulaşmanın ne kadar mühim ve hayati bulunduğunu gördük. Gıda ve pak su yoksa yaşam yok demektir. Anadolu insanı için de tarihsel bir kültür olan küçükbaş hayvancılığının ilçemizde ve ülkemizde gelişimi adına açılan bu festival de oldukça kıymetli” dedi.

Konuşmaların sonrasında kurdele kesimi ile festivalin açılışı gerçekleştirildi. Ardından konuklar değişik kent ve ülkelerden değişik küçükbaş hayvan ırklarının sergilendiği alanı gezerek inceledi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort