İsrail’de Eritreli Sığınmacıların Karıştığı Kavgada Bir Kişi Öldü

İsrail’in kuzeyindeki Netanya kentinde Afrikalı sığınmacıların karıştığı dövüşte bir Eritreli bıçakla öldürüldü, 8 şahıs ise yaralandı.

İsrail polis sözcülüğü, Netanya kentinde yaşanmış olan vakaya dair yazılı izahat yayımladı.

Açıklamaya göre, Afrikalı grupların karıştığı dövüşte bir Eritreli mülteci bıçakla öldürüldü, biri ağır 8 şahıs de yaralandı. Olayın sonra 4 kişinin ise gözaltına alındığı belirtildi.

İsrail basını, Netanya’daki cinayetin Tel Aviv’de 29 Eylül Cuma gecesi Eritreli mülteci gruplar içinde çıkan ve 10 kişinin yaralandığı dövüşten sonra gerçekleştiğine dikkati çekti.

Öte taraftan İsrail polisinin, 25 Eylül Pazartesi günü Tel Aviv’in güneyinde 20’li yaşlarda Eritreli bir sığınmacının öldürülmüş olduğu olayda, kurbanın Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki karşıtı, zanlının ise Afewerki destekçisi olma olasılığını araştırmış olduğu bildirildi.

Eritreli karşıt görüşlü sığınmacıların kavgasında polis reel mermi kullanmıştı

İsrail’de aşağı yukarı 17 bin Eritreli mülteci bulunuyor. İsrail basınının aktardığına göre, Eritreli mülteciler arasında, Eritre diyetinin destekçileri ve karşıtları arasındaki kan basıncı son dönemde daha da arttı.

Eritre’nin Tel Aviv Büyükelçiliği tarafınca 2 Eylül’de düzenlenen bir aktivite sonra Eritreli diyet destekçileri ve karşıtları yüz yüze gelmişti.

İsrail polisi, Tel Aviv sokaklarında yaşanmış olan vakalara gaz bombası, tazyikli su, cop ve plastik merminin yanı sıra reel mermi kullanarak müdahale etmişti.

İsrail polisinin müdahalesinde 19’u ağır minimum 120 Eritreli yaralanmıştı. Olaylarda taş ve yabancı cisim atılması kararı 30 polis yaralanırken, Eritreli 39 protestocu gözaltına alınmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu vakalara karışanların yanı sıra genel hatlarıyla Afrikalı göçmenlerin sınır dışı edilmesi için çabalama başlattıklarını duyurmuştu.

İsrail’deki Afrikalı göçmenler

İsrail İçişleri Bakanlığına bağlı Nüfus ve Göç İdaresinin verilerine göre, İsrail’de çoğunluğu Eritre ve Sudan’dan olmak suretiyle geçici koruma kapsamında aşağı yukarı 25 bin 500 mülteci bulunuyor.

Sığınmacıların bir oldukça 2006-2007’den beri İsrail’de olmalarına ve anavatanlarına dönmeleri durumunda yüz yüze kalacakları tehlikenin hukuki olarak tanınmasına karşın Tel Aviv yönetimi bu kişileri mülteci olarak tanımayı ve mülteci statüsü vermeyi reddediyor.

Yapılan binlerce sığınma başvurusu işleme alınmazken, bazıları ise uzun uzun yıllardan beri beklemede.

Dünya genelinde Eritre ve Sudanlı sığınmacıların mülteci olarak tanınma oranları, Eritreliler için aşağı yukarı yüzde 90, Sudanlılar için yüzde 60 civarında. Ancak bir oldukça ülkenin aksine, İsrail’deki sığınmacıların mülteci statüsünde tanınma payı yüzde 1 gibi oldukça düşük seviyede.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort