İsrail’den İran çıkışı: İran, kozmik bir tehdit

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Aspen Güvenlik Forumu‘na katılmak suretiyle gittiği ABD’de bir panelde konuştu.

Benny Gantz, ülkesinin Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas ve Sudan ile imzaladığı olağanlaşma mutabakatlarına işaret ederek, “İbrahim Mutabakatları, bize yöresel ortaklarımızla emniyet alanında, iş dünyası, kurumlar, halklar ortasında bağlantılarımızı geliştirme imkanı sağlıyor. Alışılmış ki yöresel bir emniyet yapısı kurma sürecindeyiz” dedi.

Gantz, ABD’nin Ocak 2021’de İsrail’i Avrupa Komutanlığından (EUCOM) Orta Doğu ve Asya’ya bakan Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanlığına (CENTCOM) aldığına değinerek şunları söyledi:

“Bizler bunu stratejik bir şemsiye olarak kullanıyoruz. Olağanlaşma mutabakatlarının imzalanmasının akabinde yöresel ortaklarımızla yüzlerce toplantı ve müzakere gerçekleştirdik. İsrail ve bölgedeki partnerlerinin, denizcilik, tecim hürriyeti, hava savunmasının teminata katılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi konusu ile ilgili ortak çıkarları var. İbrahim Mutabakatlarının imzalanmasından bugüne İsrail, yöresel ortaklarının bulunduğu minimum 10 memleketler arası askeri tatbikata katıldı.”

Gantz, bu adımı ABD’nin attığını fakat bölge ülkelerinin de bunu ayrım ettiğini ve fırsatı değerlendirdiğini aktardı.

Gant ayrıyeten, “Bölge ülkeleri, İsrail’in burada kalacağını ve İsrail’in bir yük değil kazanım bulunduğunu anladı” laflarını kullanarak, “ABD ile mükemmel bağlarımız bir köprü olarak kullanılabilir. İsrail bölge ülkelerini tehdit etmiyor fakat İran ediyor. İran’ın nükleer caydırıcılığı olmadan bölgedeki makus niyetli faaliyetlerini görebiliyoruz. Düşünün ki nükleer güçle neler yaparlar. Bu nedenle İran’ın nükleer tabanca elde etmesine müsaade veremeyiz” diye konuştu.

‘İRAN ÜNİVERSAL BİR TEHDİT’

Benny Gantz, İran‘ın “en başta üniversal sonrasında yöresel ve son şeklinde de İsrail’e karşı bir tehdit olduğunu” lisana getirerek, Suudi Arabistan ve BAE‘nin de İran’ın taarruzlarından sorun yaşadığını söyledi.

Gantz, Arap ülkeleriyle imzaladıkları olağanlaşma mutabakatlarını “Filistin idaresini güçlendirmek ve itikat inşası tarafında adımlar atmak için kullanabileceklerini” belirterek, Filistinlilerle âlâ bir gelecek hayal ettiğini “Filistinlilerden ayrılmanın da bunun içerisinde olduğunu” lisana getirdi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort