İzmir’de Feminist Gece Yürüyüşü: ‘Hükümet istifa’

İZMİR – İzmir’de kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü bundan dolayı “Feminist Gece Yürüyüşü” düzenledi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelen yüzlerce kadın, “Kader değil patriyarkal kapitalizm yaşasın feminist isyan” yazılı pankart ile yürüyüşe geçti.

“Devlet yoktu biz vardık”, “Gece korkarsan bu şehri ateşe veririz”, “Öfkemizden, birbirimizden, kentlerimizden vazgeçmiyoruz” yazılı dövizler ile katledilen Nagihan Akarsel ve Deniz Poyraz’ın fotoğrafları taşınan yürüyüşe HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da katıldı.

Yürüyüşte sıklıkla “Hükümet istifa”, “Jin, jiyan, azadi” (Kadın, yaşam, özgürlük), “AKP elini bedenimden çek” ve “Tayyip kaç kaç Kadınlar geliyor” çarpıcı sözleri atıldı.

‘İSYAN VE ÖFKEYLE GECEYİ AYDINLATIYORUZ’

Kadınlar, yürüyüşün sonrasında Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde, depremde hayatını yitirenler anısına mumlar yaktı. Kadınlar yaptıkları açıklamada, 6 Şubat’ta merkez üssü Maraş olan, 11 ilde ve Suriye’de büyük yıkıma yol açan depremin sonrasında mutsuz ve öfkeli olduklarını söylediler.

“8 Mart 1857 senesinde New York’tan yükselen alevlerin, İran’da başörtüsünü yakan kadınların isyanı, ‘Ses var devlet yok’ diyen halkların öfkesiyle 8 Mart’ta geceyi aydınlatıyoruz” diyen kadınlar, “inşaat sermayesine terk edilen kentlerin yarattığı enkazın altında kalan devlete, homofobiye-transfobiye, hanım cinayetlerine karşı kadınların, LGBTİQ+’ların, lubunyaların öfkesi ve isyanı ile alanlarda olduklarını” belirtti.

‘AK PARTİ YAŞANAN HER ŞİDDETİN SORUMLUSU’

“Bizler patriyarkaya karşı birbirimizin kabahat ortağıyız” diyen kadınlar, Türkiye’de yaşanmış olan cinsel istismar, nefret mitingleri, artan fakirlik ve barınma krizi, savaş politikaları ve yaşanmış olan çoğu hak ihlaline değindi.

“AK Parti’nin yaşanmış olan her şiddetin sorumlusu olduğunu” söyleyen kadınlar, “Hayatımızdaki tek adamları gönderecek, eşit, serbest bir dünyayı kuracağız. Feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek isyanımızla Feminist Gece Yürüyüşü’nden bir kez daha söylüyoruz. Kadınlar, LGBTİQ+’lar, lubunyalar olarak kırıntıları değil, yaşamın hepsini istiyoruz. Kadın-LGBTİQ+-çocuk düşmanlarına, fetvalar ile hayatımızı yönetmeye çalışanlara, haklarımıza saldıranlara, İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenlere, suçluları aklayanlara, cezasızlık ile ödüllendirenlere, bizi yıkıntı altında bırakanlara oy yok. Yıkıntılar arasından birbirimize uzattığımız dayanışmayla, erkek-devlet şiddetinin karşısında birleşen ellerimizle, öfkemiz-isyanımız-yasımız-neşemiz-mücadelemizle hükümet istifa” ifadelerini kullandı.

‘DEPREM BÖLGESİNDEKİ KADINLARIN ACİL İHTİYAÇLARI BİR AN ÖNCE KARŞILANMALI’

Son olarak zelzele bölgesindeki kadınların gereksinimlerine dikkat çeken kadınlar, taleplerini şu şekilde sıraladı:

– Bölgede hamile hanım sayısı 214 bin. Doğumların sıhhatli gerçekleşmesi, anne ve bebek sağlığı için acele tedbir alın.

– Kadınlar ciddi bakım emeği yükü altında. Bölgeye acele çamaşırhane, mobil kreş gönderin.

– Bölgede her ay 68 milyon pede gereksinim var. Düzenli olarak bölgeye ped tedariğini sağlayın.

– Kadınlar ciddi sertlik riski ile karşı karşıya. Bölgede sertliği önleme, şiddete uğradıklarında başvurabilecekleri merkezler kurun.

– Bölgeye acele çadır-konteyner gönderin barınma sorununa acele çözüm bulun.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort