KADES üzerinden şiddete uğradığını bildiren kadın sayısı 800 bine dayandı!

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, hanımlara yönelik sertlik artışına dikkat çekerek “Resmi verilere göre 2018-2020 içinde Kadın Destek Uygulaması (KADES) üstünden ihbarda bulunan hanım sayısı 30 bin 601 olmuştu. 2023 itibariyle tatbik üstünden ihbarda bulunan hanım sayısı ise yüzde 2 bin 594 artarak, 793 bin 816’ya yükseldi” dedi.

CHP Parti Meclisi (BM) üyesi, İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, yapmış olduğu yazılı açıklamada, sertlik mağduru ya da sertlik görme riski altındaki hanımlara süratli müdahalenin sağlanması amacıyla tasarlanan KADES uygulaması üstünden meydana getirilen suç duyurusu rakamlarındaki artışa dikkat çekti. 2023 senesinde 793 bin 816 kadının tatbik üstünden ihbarda bulunduğuna işaret eden İlgezdi, açıklamasında şunlara yer verdi:

“İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkan, hanıma yönelik sertliği her fırsatta meşrulaştıran iktidar sebebiyle hanıma yönelik sertlik sayıları yaşanmış olan felaketi açıkça gözler önüne seriyor. Resmi verilere göre 2018-2020 içinde KADES programını indiren hanım sayısı 453 bin 12, ihbarda bulunan hanım sayısı ise 30 bin 601 olmuştu. 2023 sayıları ise inanılamayacak düzeyde. 2023 itibari ile KADES programını indiren sayısı yüzde bin 185 artarak 5 milyon 368 bin 114’e, tatbik üstünden ihbarda bulunan hanım sayısı ise yüzde 2 bin 594 artarak, 793 bin 816’ya yükseldi. Üstelik bu uygulamadan haberi olmayan, bu uygulamayı kullanacak telefonu olamayan ve sertlik gören hanımlar ise bu sayılara dahil bile değil.

“Saatte 29 hanım şiddete uğradığını KADES üstünden bildiriyor”

KADES verilerine göre son 3 yılda uygulamadan meydana getirilen sertlik bildirimi sayısı 763 bin 215 oldu. Bu da yılda 250 binden oldukça sertlik olayının bildirildiği anlamına geliyor. Rakamların ne kadar yıkım bulunduğunu daha iyi idrak etmek için şiddetin aylık, haftalık, günlük, saatlik ve dakikalık oranlarını da açıklayayım: Ayda 21 bin 200, haftada aşağı yukarı 5 bin, günde 697, saatte 29 hanım şiddete uğradığını KADES üstünden bildiriyor. Yani her 2 dakikada 1 hanım yaşamış olduğu sertlik mağduriyetini KADES üstünden bildiriyor. Bu oranlar 2020’de günde 38, saatte 1.5 idi. 2020’ye göre bildirilen sertlik tam 18 kattan fazla arttı! AKP bu rakamlarla da övünüyor mu?

“İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarak faillerin sırtını sıvazladınız”

3 sene ilkin de malumat edinme ile aldığım sayılarla bu sene aldığım yeni sayıları karşılaştırdım. Sonuç tam bir felaket. İktidarın eril dili, cezasızlığı öven, hanıma sertliği meşrulaştıran tutumu hanıma yönelik şiddetin boyutlarını ortaya koyuyor. Şiddetten korkmuş olduğu için uygulamayı indiren hanım sayısı yüzde binden fazla artıyor. Uygulamayı kullanarak sertliği suç duyurusu eden hanım sayısı ise yüzde 2 bin 500’den fazla. İktidara sormak lazım bunca sene siz ne yaptınız? Kadın ölümleri gün geçtikçe artarken, hanıma yönelik sertlik haberlerinin önü arkası kesilmezken, siz İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarak faillerin sırtını sıvazladınız. Şiddetin artmasını, ölümlerin normalleşmesini sağladınız. Ülkemizin en büyük ve en yakıcı problemi hanıma yönelik sertlik ve hanım cinayetleridir. Ve her sertlik ile cinayet failinin azmettiricisi sertliği yok edecek yasaları çıkarmayan, hanımı koruyan sözleşmelerden çekilen eril zihniyettir.” (ANKA)

 

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort