Kaldırımı bir başkasına binlerce liraya kiraya veriyorlar!

Turizm şehri Antalya’da semt pazarlarının etrafında kurulan gezici tezgahlar hem vatandaştan hem de pazarcı esnafından yakınma alıyor. Pazarcı esnafı vergi vermeyen, ufak bir tezgahta satış yapan gezici satıcıların gelirlerini düşürdüğünden dert yanarken yurttaş ise sıklıkla kaldırıma kurulan gezici tezgahlar sebebiyle yaşanmış olan kaldırım işgalinden dertli. Kentin en büyük merkez ilçelerinden Muratpaşa’da çarşamba günleri kurulan kapalı pazar, vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. İki kattan oluşan pazarın birinci katında sebze ve meyve, ikinci katında giyim satılıyor.

 

KALDIRIMI BİR BAŞKASINA BİNLERCE LİRAYA KİRAYA VERDİ

Pazarın bulunmuş olduğu bölgede hastane, amme kurum ve kuruluşlarının yanı sıra yaya ve vasıta trafiğinin de oluşturduğu kesafet sebebiyle gezici alışverişe alaka her geçen gün daha da artıyor. İlgiyi gören gezici satıcılar da semt pazarının çevresindeki kaldırımları konut tutuyor. Burada bazen tezgah açan, bazen kaldırıma serdikleri giyim ile sebze, meyveyi satmaya çalışan gezici satıcılar, kaldırımları da kendi aralarında bölüşmüş durumda. Bir gezici satıcının tezgah açmış olduğu kaldırıma bir başkası açamıyor, açmak isterse de fakat o kişiden devralabiliyor. Antalya Semt Pazarcılar Odası’nın tam karşısındaki kaldırımı daha önceleri kullanan bir gezici satıcının geçen hafta bir diğer gezici satıcıya kaldırımı 17 bin 500 liraya devrettiğini özetleyen Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı Metin Bucak, pazarcı esnafının şikayetlerinin önüne geçemediklerini söyledi.

‘KALDIRIMI BİRBİRİNE SATIYORLAR’

Esnafla gezici satıcıların birtakım zamanlar yüz yüze geldiğini, istenmeyecek olayların kıyısından döndüklerini kaydeden Bucak, pazarcı esnafının çözüm beklediğini söyledi. Günde 5 merkez ilçede 110 semt pazarının açıldığını belirten Bucak, şu şekilde konuştu:

“4 bin 500 esnafımız var. Bir oldukça da dışarıda gezici satış yapan kayıtsız var. Kayıt dışı satış yapıyorlar, en büyük sıkıntımız bu. Kayıt dışı olanlar vergi vermiyor. Duyunca oldukça güldüm, odamızın derhal karşısındaki kaldırıma bir gezici diğer bir gezici satıcıya kaldırımı 17 bin 500 liraya devretmiş. Sanki tapulu yerini satıyor. Kaldırımı birbirlerine satıyorlar. Kendi aralarında da tahsis etmişler.”

Başkan Bucak, gezici satıcılar içinde pazarcı esnafı olmak isteyenlere boş yerlerden kiralama yapmaları için destek olduklarını da laflarına ekledi.

SATIŞ İÇİN MESAİ SONU BEKLENİYOR

Saat 20.00 sıralarında kapanan pazarın çevresindeki kaldırımlarda gezici satış yapmanın da birtakım kuralları var. Zabıta ekiplerinin müdahale etmemesi için gezici satıcılar mesainin bitmesini, yani saat 17.00’yi bekliyor. Sabah erken saatlerde kaldırım kenarlarına park ettikleri araçlardan çıkardıkları sıklıkla da 2’nci el olan kıyafet, kundura ve çanta gibi ürünleri kaldırıma seren gezici satıcılar, hava kararana kadar satış hazırlamaya çalıyor. Kaldırımda uzun yıllardan beri gezici satış yapan Hilmi Paydaş, pazar yerinde satış yapmak için istenen ücretin oldukça yüksek bulunduğunu söyledi. Henüz tezgah açmadığını, saatin 17.00 olmasını beklediğini belirten Paydaş, “Biz 2’nci el satıyoruz. Yer parası günlük 900 lira isteniyor. Biz burada günlük 100-150 lira kazanıyoruz. Ekmek parası fakat kalıyor, o istenen tutarı ödemem olası değil. 2’nci el giyim satıyorum. Zabıta satmayın diyor, 17.00’ye kadar bekliyoruz” diye konuştu.

ESNAFIN KAYBI EN AZ YÜZDE 50

Semt pazarında uzun yıllardan beri sebze ve meyve satışı yaptığını belirten Nurettin Çelik de 20 senedir çocuklarıyla beraber pazar esnaflığından geçindiğini söyledi. Vergi verdiklerini, birçok işlemlerinin kayıtlı bulunduğunu belirten Çelik, “Bize oldukça mani oluyor gezici satıcılar. En azca yüzde 50 işimize mani oluyorlar. Bize oldukça haksızlık oluyor” dedi. (DHA)

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort