Kasparov kimdir? – Elips Haber

Kasparov kimdir? Kasparov nereli ve kaç yaşındadır? Sorularının yanıtı merak ediliyor. Kasparov’un kim olduğu merak ediliyor. Arama motorlarında Kasparov kimdir? Kasparov kaç yaşında, nereli, mesleği ne? Sorgulamaları yapılıyor. Kasparov’un biyografisini haberimizde derledik…

Garry Kasparov (1963) 1985 ile 2000 yılları aralığında Satranç Dünya Şampiyonu olan büyük satranç ustasıdır.


Ebru Özen kimdir? Yemekteyiz Ebru kimdir?

Kasparov, 1963 senesinde SSCB’nin Bakü şehrinde dünyaya geldi. Küçük yaşlardan itibaren Mihail Botvinnik’in satranç mektebinde eğitim gördü. 1976 senesinde hemen hemen 13 yaşlarındayken Sovyet Küçükler Şampiyonasını kazandı. Kasparov, 1977 senesinde başarılı olmasını tekrarladı. 1978 senesinde Minsk şehrinde meydana getirilen Sokolski Memorial Turnuvasına katılacak birinci oldu ve usta ünvanını aldı. Bu başarıdan sonrasında Kasparov, satrancı bir meslek olarak seçmeye karar verdi. Banya Luka’da meydana getirilen ‘Büyük Ustalar Turnuvası’na katılarak 2595 puanla üst seviye oyuncular arasına girdi. Kasparov, 1980 senesinde Almanya-Dortmund’da Dünya Gençler Şampiyonası  birincisi oldu. 

Kasparov ile Anatoli Karpov arasında 1984 senesinde meydana getirilen Dünya Şampiyonluğu en tartışmalı maçlardan biri oldu. 6 maç kazanan oyuncunun galibiyeti alacağı maçta ilk 4 sayıyı Anatoli Karpov aldı. İkilinin içinde oynanan sonraki oyunlarda 17 maç berabere bitti. Daha sonrasında oynanan oyunda Karpov 1 oyun daha kazanarak skorunu 5’e yükseltti. devam edilen karşılaşmada 32.oyuna kadar birliktelik olarak devam etti ve Kasparov sonunda ilk galibiyetini aldı. Oyunlarda 2 maç daha aldı fakat Kasparovdan 11 yaş büyük olan Anatoli karpov fizyolojik olarak bitkin düştü ve oyunlar süresince 11 kilo verdi. Kasparov 5-3lük maçı yeneceğini düşünse de doktorlar Karpov’un daha çok dayanamayacağını ve devam etmemesi icap ettiğini söylediler ve böylece FİDE başkanı maçın uzunluğu nedeniyle iki oyuncunun da sağlığının zorlandığını söyleyerek maçın iptal bulunduğunu ve yeni maçın birkaç ay sontra devam edeceğini açıkladı. Satranç tarihinde ilk kez bir satranç dünya şampiyonluğu maç kararı elde edilmeden bitirilmiş oldu.

Kasparov ile Karpov arasında 1985 senesinde Dünya Şampiyonluğu organize edildi ve maçın 24 rakam üstünden yapılacağı açıklandı. 12,5 sayıya ilk kim ulaşırsa oyunun galibi o olacaktı. 12-12 birliktelik halinde ise Karpov Dünya Şampiyonu ünvanını elinde tutacaktı. Karpov oyun esnasında yanlış hamleler yaparak oyunu yitirdi ve oyunun galibi 13-11 ile Kasparov kazandı. Böylece 22 yaşlarında bir genç ilk kez Dünya Şampiyonu oldu ve ‘Tarihteki En Genç Dünya Şampiyonu’ ünvanını aldı. Bu tarihten sonrasında oynadığı tüm oyunları kazanan Kasparov 200 senesinde FIDE kapsamında bulunmayan ‘Brain Games’ Organizasyonunda Viswanathan Anand’a karşı oynadığı oyunu kaybetti.

Kasparov’un alaka odağı olmasında bir öteki faktör de onun bilgisayara karşı maç yapmasıdır.  IBM şirketi tarafınca tasarlanan, ‘Kasparov Dünyaya Karşı’ oyun ve Deep Blue adlı bilgisayarla 1996 senesinde oynanan turnuvada Kasparov bilgisayarı 4-2 yendi.

Bunun üstüne IBM şirketi Deep Blue’yu geliştirdi. 3 dakikada 60 milyar hamleyi gözden geçirerek makul hamleyi bulan bilgisayarla yapmış olduğu maç kararında Kasparov Deep Blue karşısında 3,5- 2,5 skoruyla yenilmiştir. Dünya tarihine geçen bu maçta Kasparov oyuna müdahale edildiğini savunmuştur. Bunun üstüne IBM şirketi Deep Blue projesini sonlandırmıştır.

Gelmiş geçmiş en büyük satranç oyuncusu olan Kasparov,  1985 ile 2000 yılları aralığında üst üste Dünya Şampiyonu olarak ismini altın harflerle satranç dünyasına yazdırmıştır. 2005 senesinde satrançtan emekli bulunduğunu açıklamıştır.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort