‘Katar’ın Türkiye’deki yatırımları 20 milyar doları aştı’

İki ülke içinde kısa sürede ortak iktisat ve tecim anlaşması imzaladıklarını dile getiren Ticaret Bakanı Bolat, “Aramızdaki tecim ve yatırım ilişkilerindeki çoğu engelleri ortadan kaldıracak ve kısa bir müddet sonra inşallah bu sene bitmeden yürürlüğe girecek. Bu anlaşmayla beraber şu anda 2.3 milyar dolar olan karşılıklı ticaretimizin daha da artacağına inanıyoruz. Yatırımlar inşallah daha da artacak. Türkiye’den Katar’a ciddi yatırımlar var. 727 Türk firması Katar’da iş yapıyorlar. 220 Katar firması Türkiye’de mühim projelere imza attılar. Katar’ın Türkiye’deki yatırımları 20 milyar doları aşmış durumda” dedi.

Türk müteahhitlerinin de Katar’ın üst ve alt yapısının gelişmesinde büyük projelere imza attığını ve 18, 19 milyar dolarlık hizmeti başarıyla tamamladıklarını hatırlattı.

“Şimdi amacımız üçünü ülkelerde beraber işler yapmak” diyen Bolat, Kalkınma Yolu Projesi’ne de değindi. Bolat, Expo’da bahçeciliğin ana vatanı mottosuyla yer aldıklarını ve Türkiye’nin etraf hassasiyetlerini, sıfır atıktaki uygulamalarını göstereceklerini dile getirdi.

TÜRKİYE VE KATAR STRATEJİK ORTAK

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yapmış olduğu açılış konuşmasında, Katar’ın yanısıra olduklarını göstermek ve Türkiye pavilyonunu açmayla Türkiye’yi tanıtmak gayesinde olduklarını belirtti.

150 benlik bir heyetle geldiklerini belirten Bakan Bolat, “Yeşil Expo dünya genelinde prestijli bir organizasyon biz Türkiye olarak 37’nci defa katılıyoruz. 6 ay süresince da burada olacağız. Türkiye’den gene birden fazla katılımcılar expoyu görmeye gelecekler. Bu da bizim Katar’la ilişkilere verdiğimiz önemi gösteriyor. Türkiye’yle Katar yalnızca dost, komşu, kardeş ülke değil bunun yanı sıra stratejik ortaklar. Liderlerimizin önderliğinde kusursuz düzeydeki siyasal ilişkilerimizi son yıllarda ekonomi, ticaret, yatırım ve müteahhitlik hizmetleri ve gezim alanında ve üçüncü ülkeler de ortak projeler alanında oldukça ilerlettik” ifadelerini kullandı.

FUARI 6 AYDA 3 MİLYON KİŞİ ZİYARET EDECEK

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Son yıllarda ticaretimiz çabucak gelişiyor. Geçen sene 5 bin 50 firmamız Katar’a 1 buçuk milyar dolarlık ihracat yaptı. 27 sektörümüzün tamamı Katar’a ihracatı gerçekleştirdi. Geçen sene 18 sektörümüzün ihracatlarında artış sağladık. İhracatımız müdafaa ve havacılık sektöründe 290 milyon dolara, mobilya sektörümüzde 117 milyon dolara, elektrik elektronik sektöründe de 124 milyon dolara ulaştı. Makine, elektrik, mücevherat ve kıymetli metal eşyaları ile otomotiv sektöründe oldukça ciddi fırsatların bulunduğunu gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

Gültepe, kalabalık heyetle Doha’da yer aldıklarını ve açılacak pavilyon ile ilgili “1.7 milyon metrekarelik alandaki fuarı 6 ayda 3 milyon şahıs ziyaret edecek” dedi.

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort