Katip nasıl olunur? Katip olma şartları neler?

Meslek seçimlerinde maksimum dört gözle beklenen mesleklerden bir tanesi de Katip. Üniversite için tercih meydana getirecek adaylar Katiplik mesleğine dair birçok ayrıntıyı merak ediyor. Peki, Katip iyi mi olunur? Katip olma şartları neler?

KATİP KİMDİR, NE İŞ YAPAR?

Katip, devletin yönetimsel işlerini yürüten, yazışmaları düzenleyen ve kayıt dibine alan görevlilerdir.

Katip olmak isteyenlerin muayyen şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

KATİP NASIL OLUNUR?

Katip olmak isteyenlerin ilk önce lise ya da muadili okul mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında, KPSS sınavına girerek kafi puanı almaları gerekmektedir. Yeterli puanı alan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafınca meydana getirilen sözlü ve/veya tatbiki sınava girmek için hak kazanırlar. Bu sınavda faal olan adaylar, yazman olarak atanabilirler.

Katip olmak isteyenlerin muayyen şartları yerine getirmesi gerekir:

– Türkiye Cumhuriyeti Ülkesinin vatandaşı olmak,

– En azca lise mezunu ya da muadili olan bir okuldan mezun olmak,

– KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) sınavına girmek ve kafi puanı almak,

– Adalet Bakanlığı’nın yaptığı sözlü ve/veya tatbiki sınava girmek ve faal olmak,

– Sağlık açısından engeli bulunmamak,

– 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre, amme haklarından yoksun olmamak,

– Güvenlik soruşturmasına girmiş olmak,

– Arşiv araştırmasının yapılma olması.

Katip olmak isteyenlerin muayyen şartları ve süreçleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartları ve süreçleri yerine getirenler, yazman olarak atanarak devletin yönetimsel işlerinde yer almaya başlayabilirler.

Katip olmak, güvenilir ve güvenceli bir işe haiz olmanın yanı sıra yüksek maaş ve toplumsal haklar gibi üstünlükleri da bununla beraber getirir. Ancak, yazman olmak için ihtiyaç duyulan şartları yerine getirmek kafi değildir. Katip olarak çalışacak kişilerin, dürüst, güvenilir, iş disiplinine sahip, süratli ve doğru makale yazabilen, iletişim becerileri yüksek ve takım çalışmasına yatkın olmaları gerekmektedir. Ayrıca, bilgisayar ve ofis programlarını faal bir halde kullanabilmek de yazman olmanın mühim bir gerekliliğidir.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort