Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?

2012 senesinde Haziran aynında yeniş iş sağlığı ve güvenliği kanunu kabul edildi ve bu kanunun yürürlüğe girmesi ile beraber de bütün iş bölgeleri mühim bir yükümlülüğün dibine girdi. Kanunun resmi gazetede yayınlanması ve yürürlüğe girmesinin oradan da 10 bin şahıs için yeni iş alanı açılmış oldu. Peki, kimler iş güvenliği uzmanı olabilir? Aslında bu soru yasanın çıkışı ile gündemi meşgul eden ve çoğu şahıs için de yeni bir iş kapısı olan suali oluşturmaktadır. Yazımızın içerisinde bu problemin cevaplarını aramaya çalışacağız.

İş güvenliği ve iş sağlığı hem çalışanlara hem de işletme sahiplerine çoğu değişik yükümlülükler getirdi. Tabi bu yükümlülükler yalnızca yasal bir zorunluluk olmamakla beraber vicdani ve etik bir sorumlulukta üretti. İş etrafında işçilerin en güvenilir şekilde çalışması ve oluşabilecek olan hayati durumların önlenmesi için çabalama gösterecek olan çoğu iş güvenliği uzmanı ortaya çıktı. Çıkan bu yasa, amme ve hususi sektördeki bütün işleri ve iş yerlerini kapsamı içerisine almış olduğu gibi bunun yanı sıra çırak, yetişmen de dahil olmak suretiyle bütün çalışanları bu etkinlik içerisine aldı ve bu durumda çalışanların konumlarına ve etkinlik alanlarına da bakılmadı. Böylece de 1 milyon 435 bin işletme ve 11 milyon çalışan iş güvenliği kanununu kapsamına alınarak azca tehlikeli, tehlikeli ve oldukça tehlikeli olmak suretiyle üç değişik sınıfa ayrıldı. Bu sınıflamalar vasıtası ile de iş güvenliği uzmanlığı belirlenmiş oldu.

Bu kanun işveren ve çalışanların yanı sıra bunun yanı sıra iş yeri doktoru ve iş güvenliği uzmanlarına da birtakım sorumluluklar yüklemiştir. Diğer taraftan da işverene maddi ve manevi tazminat cezaları, çalışana iş durdurma ve iş akdini feshetme yetkisi ile beraber iş yeri doktoru ve iş güvenliği uzmanının yapacakları da bu kanun metninde aleni bir halde belirtilmektedir. Bu açıklamalarda sonra kimler iş güvenliği uzmanı olabilir? Sorusuna geçebiliriz.

İş Güvenliği Uzmanı kimdir?

Mimar, mühendis ve yöntem elemanlar bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı tarafınca iş güvenliği ve sağlığı hizmetlerinde görevlendirilmek suretiyle belgelendirilen kişilerden oluşmaktadır. Bu kişiler iş yerinin ve işçi sağlığının korumak konusu ile ilgili uzman olan kişiler olmaktadır. Buradaki yöntem elemandan kastedilen ise yöntem öğretmenler, fen – edebiyat fakültelerinin fizik ve kimya bölümlerinden mezun olanlar ile iş sağlığı ve iş güvenliği programı mezunlarını kapsamaktadır.

Mimarlar, mühendisler ve yöntem elemanlar iş güvenliği uzmanı olabilmek için ilk önce ihtisas belgesi almaları gerekmektedir. Bunun için de bakanlık tarafınca yetkilendirilen amme kurum ve kuruluşlar ile üniversiteler ya da hususi eğitim kurumlarının düzenlemiş olduğu eğitimlere katılımı gerekmektedir. iş güvenliği konusu ile ilgili verilen eğitimler 220 saat civarında olmaktadır. bu eğitimlerin 180 saat kuram detayları oluştururken 40 saatlik eğitim dilimi de kolay eğitimleri kapsamaktadır. 180 saatlik kuramsal eğitimin 90 saati de uzaktan eğitim sistemi ile verilmektedir. Kimler iş güvenliği uzmanı olabilir? Sorusunda bu eğitimlerin tamamlanması ilk sırada gelecektir.

İş güvenliği uzmanları A, B, C gibi değişik sınıflardaki belgelere haiz olmalıdır. Bu belgeler işlerin tehlikeli, azca tehlikeli ve oldukça tehlikeli gibi sınıflandırılmasından kaynaklanmaktadır. C sınıfı belgesi azca tehlikeli sınıflar, B sınıfı belgesi orta düzeyde tehlikeli işleri, A sınıfı belgesi ise oldukça tehlikeli iş güvenliği uzmanları belgesini oluşturmaktadır.

İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Gerekli olan bu eğitimlerin sonunda meydana getirilen sınavlar bizzat Çalışma ve toplumsal emniyet bakanlığı tarafınca uygulanmaktadır. Sınavlar genelde alınacak olan belgenin niteliğine göre farklılık göstermektedir. A sınıfı belge alanların imtihanı ile B sınıfı belge alacakların imtihanı birbirinden değişik şekillerde yapılmaktadır. Sınavda etkin olunması için 70 puan ve üstünde puan katılması mühim olmaktadır. Sınavda başarı gösterenlere Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafınca yetki belgesi verilmektedir.

Adayların sınava girişleri ÖSYM tarafınca meydana getirilen duyurular ile belirlenmektedir. İş güvenliği sınavları Türkiye genelinde değil belli bölgelerde yapılmaktadır. Özellikle de bölgede 1000 şahıs sayısı bulunmadığı vakit sınava girecek olan adaylar Ankara’ya gelmesi gerekmektedir. iş güvenliği imtihan başvuruları belli dönemler arasında olmaktadır. Bu dönemler içerisinde kişiler ilk önce genel müdürlüğe müracaat yapmakta ve oradan da Genel müdürlüğün araştırması neticesinde kişilerin detayları ÖSYM’ye verilmektedir.

Sınava girmeye hak kazanan kişiler imtihan tarihinde kendi branşından ve almak istediği imtihan belgesine göre muayyen şekilde sınavlara girmeye hak kazanacaktır. Sınavlar bir celse şeklinde yapılmakta ve sınavda etkin olan kişiler yetki belgelerini aldıktan sonra hem hususi kurumlarda hem de amme kurumlarında iş güvenliği ve iş sağlığı uzmanı olarak çalışabilmektedir.

İş güvenliği personeli bulundurmak artık işletmeler için yasal bir zorunluluk haline gelmiştir. Son dönemlerde yaşanmış olan iş kazaları ve işçi ölümleri aslında iş güvenliği uzmanlığının ne kadar lüzumlu ve ne kadar da mühim bir dal bulunduğunu göstermiştir. Her vakit için olması ihtiyaç duyulan ve oldukça de lüzumlu bir alan olan iş güvenliği için hem kurslar hem de üniversitelerde bölümler bulunmaktadır. Kimler iş güvenliği uzmanı olabilir sorusunda ilk önce bu işi harbiden yapmayı isteyen ve lüzumlu bütün donanımlara haiz olanların tercih etmesi aranmaktadır. Sizler de ya hususi kuruluşlarda ya da devlet kurumlarından iş güvenliği eğitimi alabilir ve sınavlarda başarı göstererek iş güvenliği uzmanı olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort