Kinoa nedir? Kinoa faydaları neler? Kinoa neye iyi gelir?

Kinoa gıda kıymeti yüksek olup glütensiz ve protein deposu olması nedeniyle kilo verme sürecinde rejim listelerinde sıkça yer almaktadır. Kinoa sıhhat açısından yararlı bir besindir. Peki, kinoa nedir? Kinoa yararları neler? Kinoa neye iyi gelir?

KİNOA NEDİR?

Kinoa glutensiz, tam tahıllı karbonhidrat ve bunun yanı sıra protein kaynağıdır.

Tahıllara benzer yönleri olsa da buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır.

Besin kıymeti olabildiğince iyi olan kinoa lizin gibi temel amino asitler, bolca kalsiyum, demir ve fosfor içerir.

Kinoa genelde pirinç ya da bulgur ile aynı şekilde pişirilir, muhtelif yemeklerde ve salatalarda kullanılır.

1 bardak kinoayı suda haşlamadan ilkin kabuğundaki acı tadı yok etmek için uzun süre yıkanması gerektiği unutulmamalıdır.

KİNOA FAYDALARI NELER?

– Kinoa tam bir protein kaynağıdır. Kinoada bilhassa lizin ve metionin amino asitleri yüksek oranda bulunur. Bitkisel protein deposu olması nedeniyle vegan ve vejeteryan rejimlerde sık sık kullanılır.

– Kinoa çoğu tahıldan daha yüksek lif içeriğine sahiptir. Kinoa gibi yüksek lifli yemekleri yüksek proteinli yiyeceklerle eşleştirmek tok hissetmenize ve porsiyon boyutlarını denetim altında tutmanıza destek olurlar.

– Doyuruculuğu yüksek olan kinoa dengeli bir öğünde yer aldığında uzun süre tokluk sağlar. Kilo koruma programlarında kullanılmaya elverişli bir besindir.

– Kinoanın vitamin ve mineral içinde ne olduğu yüksektir. A,B,C ve K vitaminlerini içeren kinoa bu varlıklı içinde ne olduğunun yanı sıra asla kolesterol ihtiva etmez. Kalp rahatsızlıkları için koruyucudur. Magnezyum, kalsiyum, fosfor, çinko, demir açısından da varlıklı olan kinoa kansızlık riskini azaltır.

– Kinoa gluten içermez. Gluten hassasiyeti olanların ve çölyak hastalarının kullanabileceği varlıklı bir besindir. Öğün sonrası basit sindirilir ve şişkinlik yapmaz.

– Kinoa çoğu antioksidan ihtiva eder ve böylece yaşlanmaya karşı geciktirici etkiye sahiptir. Bunun yanısıra kansere karşı koruyucu tesiri bulunmaktadır.

– Yüksek gıda içeriğine rağmen olabildiğince azca yağ içeren kinoa basit sindirilen ve kalori içinde ne olduğu çok yüksek olmayan bir besindir.

– Kinoa glisemik indeksi düşük bir besindir. Kan şekerini yavaş yükseltip düşüren kinoa uzun süre tokluk sağlar.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort