Kocaeli Barosu avukatları şiddeti kınadı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde AVukat Mehmet Erdal Çam’ın silahlı saldırıya uğrayarak öldürülmesi ve avukatlara yönelik şiddetin artması ile 81 ilde barolar fiil sonucu aldı. Kocaeli Barosu üyeleri Kocaeli Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak eyleme yardımcı verdi. Baro adına basın açıklamasını okuyan Kocaeli Barosu Genel Sekreteri Nuriye Yılmaz, “Avukatlar gün geçtikçe daha çok öldürme, yaralama, tehdit, hakaret gibi saldırıların mağduru haline geliyor. Bazen sözlü bazı durumlarda silahlı olan; bazı durumlarda müvekkilden bazı durumlarda karşı yandan meydana gelen ve bazı durumlarda yaralama bazı durumlarda ölümle sonuçlanan bu saldırıların değişmeyen ortak bir yönü var; Avukatların bu saldırılarla yüz yüze kalmalarının nedeni, sadece mesleki faaliyetlerini yerine getirmeleridir. Münferitmiş gibi görülen bu saldırılar, bunun yanı sıra avukatlık faaliyetine, savunmaya, bundan dolayı adil yargılanma hakkına ve adaletin tesisine yöneliktir” dedi.

“ÖNLEM ALINMASI ELZEMDİR”

Yılmaz, “Avukata yönelik şiddetin temelinde, avukatın mesleki faaliyetleri, görevlerini yaparken müvekkilleriyle özdeşleştirilmeleri ya da müdafaa hakkının faal kullanılması için savaşım ederken bu görevin ifasını engelleme niyeti yer almaktadır. Bizler, avukatlık mesleği kapsamında meydana getirilen faaliyetlerin, niteliği gereği çekişme ve uyuşmazlık içerdiğini biliyoruz. Avukata yönelik şiddet, toplumun genelinde gözlenen sertlik eğiliminden ya da öteki meslek mensuplarına yönelik şiddetten mühim farklılıklar içermektedir. Bu nedenle, avukata yönelik şiddete dair lüzumlu adımlar atılarak, hususi olarak tedbir katılması elzemdir” dedi.

“YURTTAŞIN SAVUNMA HAKKINA SALDIRIDIR”

İnfaz kanunlarında meydana getirilen değişikliklerin, cezasızlık politikalarını daha da derinleştirdiğini belirten Yılmaz, “Avukata yönelik şiddetle, ciddi bir siyaset benimsenerek savaşım edilmediği sürece, tekil olaylarda verilen fakat infaz düzenlemeleri sebebiyle göstermelik kalan cezalarla yol katılması olası değildir. Türkiye Barolar Birliğinin; avukata yönelik şiddetle alakalı olarak 4 Nisan 2022’de Türkiye Büyük Millet Meclisine, 8 Temmuz 2022’de Adalet Bakanlığına yaptığı başvurularda dile getirilen; mevzunun öncelikli gündem maddesi haline getirilmesi, Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, mecburi tedbirlerin hemen katılması ve mevzuat çalışması yapılması şeklindeki açık, somut, net istek ve önerilerinin bir an evvel karşılanması, avukatlar için olmasıyla birlikte yurttaşların müdafaa hakları için de zorunludur. Çünkü avukata yönelik saldırı, yurttaşın müdafaa hakkına yönelik saldırıdır” dedi

“MÜCADELEYİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ”

Yılmaz, “Bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz. Mesleğimizi yaparken, görevimizi ifa ederken can veriyoruz. Avukat tehdit altındaysa, hak arama özgürlüğü de tehdit altındadır. Bizler dava dosyalarının tarafı değil, vekiliyiz. Vekalet etmek mesleğimizin gereğidir. Biz bu rolü üstlenmezsek; hakkaniyet işlemez. Bize saldıranların bile muhtaç oldukları müdafaa hakkı kullanılamaz. Bizler bu görevi, şu ya da bu kişilerin çıkarı için değil, adil yargılanma hakkının hayata geçirilmesi için yerine getiriyoruz. Acil talebimiz şudur; Yeni yasama döneminde, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmalı, mevzuyla alakalı TBMM inceleme komisyonu kurulmalıdır. Türkiye Barolar Birliğinin Adalet Bakanlığına sunmuş olduğu önerilerde bulunan lüzumlu düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir. Devletin bütün kurumlarında ve yurttaşlarda, avukata yönelik şiddetin engellenmesiyle alakalı farkındalık yaratılmalı ve buna dair somut çalışmalar hayata geçirilmelidir.Tek bir kayba daha tahammülümüz yok. 180 bin avukat, Barolarımız ve Türkiye Barolar Birliği olarak; avukata yönelik şiddetin normalleşmesine izin vermeyecek, onurla ve katiyen vazgeçmeden ortak mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort