Kocaeli yine çok verdi, az aldı!

Kocaeli Sanayi Odası’nın açıkladığı ‘Rakamlarla Kocaeli’ raporunda ilin ekonomik gücüne dair çarpıcı bilgiler yer alıyor. Türkiye’nin sanayi ve dış ticaret başkenti olarak adlandırılan Kocaeli, bu unvanını son verilere de bakıldığında hak ettiğini bir kez daha kanıtlıyor.

Raporda yer alan bilgilere göre, Kocaeli’nin son 10 yılda Türkiye imalat sanayine sağladığı katkı yüzde 13. Özellikle otomobil sektöründe büyük bir liderlik gösteren il, Türkiye araç üretiminin yüzde 40,7’sini karşılıyor. Kimya sanayindeki payı yüzde 27 iken, metal sanayide yüzde 19’luk bir katkı sağlıyor. Bu da Kocaeli’nin yüzölçümüne kıyasla büyük bir katma değere sahip olduğunu ortaya koyuyor.

YABANCI SERMAYENİN TÜRKİYE ADRESİ

Yabancı sermayenin Türkiye’deki adresi olarak da bilinen Kocaeli’de, Sanayi Odası’na kayıtlı yaklaşık 3.500 firmanın 329’u yabancı sermayeli. Bu firmalar arasında Alman, Hollanda, Amerika, Fransa, Güney Kore ve İtalya gibi ülkelerden gelen yatırımcılar öne çıkıyor. Global markaların üretim merkezleri arasında Ford, Hyundai, Siemens, Pirelli ve Bosch gibi devler de bulunuyor.

DIŞ TİCARET PERFORMANSI ETKİLEYİCİ

Kocaeli’nin dış ticaret performansı da oldukça etkileyici. 2022 yılında ilimiz, 37,7 milyar dolar ihracat ve 71,2 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Bu rakamlarla Kocaeli, Türkiye dış ticaretine yüzde 17,6 katkı sağladı. Organize Sanayi Bölgeleri, Teknoparklar ve Serbest Bölgeler ile Kocaeli, sanayiyi disiplinli bir şekilde büyütüyor.

DEVLETE EN FAZLA KAZANÇ SAĞLAYAN İL

Coğrafi konumuyla lojistik avantajları olan Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Ankara’dan sonra en çok vergi toplanan dördüncü il oldu. Kişi başına düşen vergi miktarı, Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde. Kocaeli’nin 2022 yılında kişi başına ödediği vergi geliri 114 bin TL oldu. Türkiye ortalamasının 27 bin 595 TL olduğu göz önüne alındığında Kocaeli ödediği kişi başı vergi ile ortalamanın kat kat üzerine çıkarak yine devlete en fazla kazanç sağlayan il olmayı başardı.

Yüksek vergi geliri sağlamasına karşılık, Kocaeli’ye kişi başına yapılan harcama sadece 10 bin 343 TL. Bu harcama Türkiye ortalaması olan 27 bin 595 TL’nin yine çok altında kaldı.

Sanayi Odası’nın raporu, Kocaeli’nin ekonomik gücünü ve Türkiye ekonomisine olan katkısını bir kez daha ortaya koymuş oldu. Kocaeli’nin bu başarılı performansı, hem bölgesel hem de ulusal ekonomi için büyük bir öneme sahip.

 

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort