Kur korumalı mevduat haram mı, caiz mi? Kur Korumalı Mevduat Faizi günah mı DİYANET?

Kur korumalı mevduatın İslam hukukuna uygunluğu ile alakalı net bir görüş donanması yoktur ve kişinin kendi inançlarına, dinî öğretisine ve mahalli dini otoritelerin görüşlerine bağlı olarak değişebilir. Ancak mevzu ile alakalı Diyanet’in net bir sonucu vardır. Peki, Kur korumalı mevduat haram mı, caiz mi? Kur Korumalı Mevduat Faizi günah mı Diyanet? İşte detaylar…

KUR KORUMALI MEVDUAT HARAM MI, CAİZ Mİ?

Kur korumalı mevduat, mevduat sahibinin para biriminin döviz kurlarındaki dalgalanmalara karşı korunmasını amaçlar. Ancak birtakım İslam alimleri, bu tür hesapların ürem içerdiğini ve faize dayalı işlemleri yasaklayan İslam hukukuna aykırı bulunduğunu iddia edebilirler. Diğerleri ise, kur korumalı mevduatın yalnızca döviz kurlarındaki değişimleri dengelemeyi amaçladığını ve ürem içermediğini savunabilirler.

Bu tür finansal mamüllerin İslam’a makul olup olmadığını değerlendirmek için en iyi yol, mevzuyu idrak etmek ve mahalli dini otoritelerle ya da alakalı bir İslam hukuku alimi ile görüşmek olacaktır. Kişisel inançlarınıza ve dini öğretinize makul bir halde davranmak önemlidir. Ayrıca, dini görüşleri ve fıkhi yaklaşımları karar veren İslami finans kuruluşları tarafınca sunulan alternatif finansal ürünleri araştırmak da bir seçenek olabilir.

KUR KORUMALI MEVDUAT FAİZİ GÜNAH MI DİYANET?

Diyanet TV’de sorulan “Kur korumalı mevduat caiz mi?” sorusuna yanıt verilmiştir. Verilen cevapta şu ifadeler yer aldı: “İşin içerisinde ürem var ise diyeceğimiz bir şey var mı? Faizin her türlüsü haramdır. Ancak katılım hesaplarında kâr-zarar ortaklığı şeklinde meydana getirilen yatırımlarda temelinde faizli bir prosedür olmadığından alınabilir.”

Serhıldan Hülakü

Dini Gündem Finans Dünya Ekonomi Güncel Haberler

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort