Kuzu Grup halka arz oluyor! KUZU GYO katılım endeksine uygun mu?

SPK’dan lüzumlu onayı alarak halka arz edilen Kuzugrup araştırılmaya devam ediliyor. Yatırımcıların aklında ise KUZU GYO katılım endeksine makul mu? Sorusu yer alıyor. Kuzu Grup Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın iyi mi halka arz olacağı mevzusu ise bir öteki inceleme mevzusu olarak yatırımcıların önüne çıkıyor. Peki, KUZU GYO katılım endeksine makul mu? İşte detaylar…

Kuzu Grup halka arzı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafınca onaylandı. Genellikle İslami kaygıları bulunan vatandaşların sorguladığı bir öteki mevzu ise KUZU GYO katılım endeksine makul mu? Sorusu oldu. Türkiye’nin önde gelen emlak şirketleri arasında bulunan Kuzu Grup GYO’nun katılım endeksine makul olmadığı belirtildi.

Borsa’da “KZGYO” etiketiyle prosedür görecek olan Kuzu Grubu 21-22-23 Ağustos 2023 tarihlerinde istek toplayacak. Aynı zamanda Kuzu Grup GYO hissesi 20,76 TL’den halka arz olacak. Dağıtım tekniği eşit mi oransal mı? Sorusunun yanıtı ise eşit olarak belirlendi. Toplamda 50.000.000 Lot dağıtılacak olup Yıldız Pazar’da prosedür görecek.

“Borsada katılım endeksine uygunluk,” genelde İslami finans prensiplerine makul yatırım yapmayı yeğleyen yatırımcılar için mühim bir kavramdır. İslami finans, faizsiz ve helal (uygun) yatırım ürünleri ve işlemleri üstüne kurulu bir finans sistemi olarak bilinir. Borsada katılım endeksine uygunluk, bu prensiplere göre hareket eden yatırımcıların tercih edeceği pay senetlerinin seçiminde dikkate almış olduğu bir kriterdir.

Bir pay senedinin borsada katılım endeksine makul olması için aşağıdaki prensiplere makul olması gerekmektedir:

1.Faizsiz Finansman : İslami finans prensipleri doğrultusunda, ürem ve faizle alakalı faaliyetlere katılım endeksine makul değildir. Dolayısıyla, ürem geliri sağlayan ya da ürem ödeyen şirketlerin pay senetleri katılım endeksine makul olmayabilir.

2.Helal İşletmeler : Katılım endeksi, İslam’a makul olmayan (haram) sektörlerde etkinlik yayınlayan şirketlerin pay senetlerini içermemelidir. Örneğin, içki, domuz eti, kumar gibi haram alanlarda etkinlik yayınlayan şirketlerin pay senetleri genelde katılım endeksine makul değildir.

3.Faizsiz Borç ve Finansman : Katılım endeksi içerisinde yer alacak şirketlerin faizsiz borçlanma ve finansman yöntemlerine başvurması gerekmektedir. Geleneksel faizli borçlanma yerine İslami finans prensiplerine makul olan mudaraba, müşaraka, leasing gibi finansman şekillerinin kullanılması tercih edilir.

4.Şeffaflık ve Etik İlkeler : Katılım endeksine makul olan şirketlerin ahlaki kurallara uymaları ve prosedür ve kararlarını saydam bir halde yapmaları beklenir.

Zakat ve Sadaka : Katılım endeksi şirketlerinin, karlarını adil bir halde paylaştırmaları, yoksul ve gereksinim sahiplerine yardım etmeye aleni olmaları, ve gerektiğinde topluma yardım amacıyla sadaka ve hayır işlerine katkı sağlamaları önemlidir.

Borsada katılım endeksine uygunluk, İslami finans prensiplerine göre yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için mühim bir kriterdir. Yatırımcılar, katılım endeksinde bulunan şirketlerin iş yapış biçimlerini ve faaliyetlerini dikkatlice inceleyerek, yatırımlarını İslami kurallara makul şekilde yönlendirebilirler.

Serhıldan Hülakü

Gündem Yaşam Ekonomi Güncel Haberler

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort