Malatya fayı nereden geçiyor? Malatya’da fay hattı var mı, nerede?

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya‘nın Yeşilyurt ilçesinde gerçekleştirilen depremin diri fay sınıfında değerlendirilmeyen bir faydan kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Peki, Malatya fayı nereden geçiyor? Malatya’da fay hattı var mı, nerede?

MALATYA FAYI NEREDEN GEÇİYOR?

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde bugün saat 08.35’te gerçekleştirilen 5 büyüklüğündeki depremin diri fay sınıfında değerlendirilmeyen bir faydan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Sözbilir, yapmış olduğu açıklamada, “asrın felaketi olarak anılan” Kahramanmaraş merkezli depremlerden bu yana bölgedeki zelzele aktivitesinin devam ettiğini anlatım etti.

Aşırı gerilim birikimi sebebiyle bilhassa Malatya-Yeşilyurt civarındaki depremlerin oldukça ilgi cazibeli yoğunlukta ve birbirine yakın büyüklükte olmaya devam ettiğini özetleyen Sözbilir, şunları kaydetti:

“Bu sabah Yeşilyurt merkezli 5 büyüklüğündeki zelzele diri fay sınıfında değerlendirilmeyen kuzeydoğu-güneybatı uzanımlı bir fay üstünde gelişmiş olabilir. Türkiye’nin diri fay haritasına bakıldığında depremlerin yoğunlaştığı Yeşilyurt güneyinde çizilmiş bir diri fay olmadığını görüyoruz ama gerçekleştirilen depremler Doğanşehir ile Yeşilyurt içinde uzanan bir fayın varlığını gösteriyor.”

Türkiye Diri Fay Haritası’nın güncellenmesi icap ettiğini kaydeden Sözbilir, “Büyük olasılıkla Yeşilyurt güneyinde mevcud ama 2,5 milyon senedir zelzele üretmeyen bir fay, aşırı gerilim birikimi sebebiyle tekrar etken hale gelmiş olabilir. Bu kapsamda bilhassa son 5 milyon senedir zelzele üretmemiş fayların da detaylı incelenmesinde fayda var. Arazide yapılacak ilmi çalışmalarla bunu anlayabiliriz.” dedi.

Malatya Deprem Gündem Eğitim Yaşam Haberler

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort