Maliye, vergi kayıp ve kaçağını önlemek için harekete geçti – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Maliye, vergi yitik ve kaçağını önlemek için sektörleri radarına aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vergi yitik ve kaçağıyla savaşım çalışmalarına dair değerlendirmede bulundu.

Şubatta 11 ilde yaşanmış olan büyük zelzele felaketi sonra gerek depremin yaralarının sarılması gerek hasar gören illerin tekrar imarı gerekse de artan finansman ihtiyacının sağlanması bakımından ilave gelirlere gereksinim duyulduğuna işaret eden Şimşek, depremin neden olduğu tahribatın 104 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaştığına dikkati çekti.

Şimşek, bu büyüklükteki afetin mali etkilerinin telafisi amacıyla birtakım gelir tedbirleri alarak ilk önce ve ivedilikle ek bütçeyi hazırlayıp ulu meclisin onayından geçirdiklerini anlattı. Şimşek, “Bütçe yapmak, gelir tedbirleri almak yetmez. Bunun yanısıra vergi yitik ve kaçağı ile savaşım oldukça önemli. Kayıt dışı ekonomik aktiviteler üstündeki denetimlerimizi artırdık. Aynı zamanda tahsilat çalışmalarımızı da hızlandırdık. Gelir İdaresi Başkanlığımız, mükelleflerin ahenk maliyetlerini azaltan ve vergiye uyumu artıran çalışmalarla hem kayıtlı ekonominin teşvik edilmesi hem de haksız rekabetin önlenmesi konusu ile alakalı oldukça yoğun bir mesai içerisinde çalışıyor, yükümlü odaklılık anlayışıyla vergiye gönüllü uyumu artırmaya yönelik çalışmalarına aralıksız devam ediyor.” diye konuştu.

“YAPAY ZEKAYI KULLANIYORUZ”

Sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılması adına devamlı elektronik hizmetlerin geliştirildiğini bildiren Şimşek, mükelleflere kaliteli hizmet sunumunun vergisel uyumu artırdığını ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin de bu uyumun artırılmasında mühim rol oynadığını söyledi.

Şimşek, risk çözümleme ve kontrol çalışmalarında suni zeka uygulamalarını, yani gelişen bütün dijital teknolojileri kullandıklarını belirterek, “Bu sene kiralık konutlar, eğlence bölgeleri ve restoranlarda fiili denetimler gerçekleştiriliyor, bilhassa KDV oranlarını hatalı tatbik eden mükellefleri yakından izleyerek lüzumlu denetimleri yapıyoruz. Piyasada oluşan fiyat hareketlerini yakından takip ediyor ve çoğu sektöre dair ayrıntılı analizler yapıyoruz. Ülke genelinde hazırlanan kontrol planları ile sahada da denetimlerimizi sürdürüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“KİRALIK KONUTLARA YÖNELİK DENETİMLER ARTIRILDI”

Son dönemde konut, gezim amaçlı villa ve günübirlik kiralamalardaki artış ve beyan dışı bırakılan hasılatları da mercek dibine aldıklarını belirten Şimşek, çözümleme çalışmaları neticesinde bugüne dek kira hasılatını beyan etmeyen 240 bin şahsa bilgilendirici ve yönlendirici SMS’ler gönderdiklerini söyledi.

Şimşek, sahaya çıkan vergi dairesi çalışanlarının mesken olarak kiraya verilen taşınmazların tespitin için ilk aşamada 3 bin 720 adrese ziyarette bulunarak kiracılardan ödenen kira bedeline dair malumat ve kira kontratlarını istediğini anlatarak, “Bu verileri, elde edilmiş kazançların beyan döneminde doğru bir halde beyan edilip edilmediğinin kontrolünde kullanacağız ve hasılatını beyan dışı bırakanlar ile alakalı lüzumlu cezai işlemleri yapacağız. Günübirlik kiralamalar konusu ile alakalı kısa süre içerisinde 5 binden fazla adreste kontrol yapıldı. Bu denetimlerde 555 kişinin ticari hasılat olarak değerlendirilmesi gereksinim duyulan günübirlik kiralama işi yapmış olduğu halde kayıtsız çalmış olduğu belirleme edilmiş ve 7,2 milyon lira ceza kesildi.” dedi.

“HATALI KDV UYGULAYANLARI TAKİBE ALDIK”

Mal teslimi ve hizmet ifalarında uygulanması gereksinim duyulan yüzde 1, yüzde 10 ve yüzde 20’lik KDV oranlarını yanlış uygulayarak, haksız rekabete ve vergi kayıp-kaçağına sebebiyet veren mükellefleri takibe aldıklarına da işaret eden Şimşek, “Bilhassa cafe ve restoranlar olmak suretiyle hizmet sektörüne ve perakende tecim yapan işletmelere yönelik denetimlerimizi artırdık. Denetimlerimizde, sunulan hizmet ve meydana getirilen mal teslimleri türüne göre KDV oranını olması gerekenden düşük tatbik eden işletmeleri belirleme ettik ve etmeye devam ediyoruz. Kısa sürede, hatalı KDV payı uyguladığı belirleme edilen 8 bin 531 mükellefi denetledik, 550 milyon lira kayıt dışı hasılat belirleme ettik ve 87 milyon lira ceza kestik.” diye konuştu.

Şimşek, eğlence mekanları ve lüks restoranlara yönelik denetimlerde, fiş ve satmaca düzenlenmediğini de belirleme ettiklerini belirterek, “Denetimler sırasında 119,1 milyon lira kayıt dışı hasılat belirleme ettik. Bu işletmelerde de KDV oranının yanlış uygulanmış olduğu gördük. Tespit edilen olumsuzluklarla alakalı olarak 9 milyon lira usulsüzlük cezası kestik.” dedi.

“ELEKTRONİK TİCARETİ DE TAKİP EDİYORUZ”

Şimşek elektronik ticaretteki artışın da dikkati çektiğini ve bu kapsamda bu alanı da yakın takibe aldıklarını belirterek, Gelir İdaresi’nin, banka, PTT ve kargo verilerinden hareketle analizler yaptığını söyledi.

Yıllık beyanları ile KDV beyanlarının karşılaştırılması kararında uyumsuzluk olanlar ile alakalı araştırma başlattıklarına işaret eden Şimşek, “Bu yıl, e-ticaret kapsamında 2021-2022-2023 yıllarında mal ve hizmet satışı yapan 48 bin mükellefin hesaplarının çözümleme edilmesinde 23,4 milyar liralık prosedür yapıldığını belirleme ettik. Bunlar ile alakalı da uyumsuzluk kontrollerini başlattık.” ifadesini kullandı.

“MÜKELEFLERE BEYANNAME HATIRLATMASI YAPILDI”

Kira geliri haricinde gelir sağlayan fakat beyanname vermeyen mükelleflere yönelik çalışmaları da sürdürdüklerini aktaran Şimşek, mükellefleri ilk önce bilgilendirdiklerini, buna karşın beyannamenin verilmemesi durumunda ise lüzumlu işlemleri yaptıklarını bildirdi.

Şimşek, önümüzdeki sene beyan edilecek gelirlere yönelik bilgilendirme çalışmaları da yaptıklarına işaret ederek, 2023 senesinde taşınmazlarını satan ve bu satış kararında elde ettikleri geliri 2024 yılının Mart ayında beyan etmesi gerekenleri SMS ile bilgilendirdiklerini söyledi.


NTV’yi toplumsal medyadan takip edin

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort