MARMARA DEPREMİNDEN 28 MİLYON İNSAN ETKİLENECEK

Susurlukta Deprem sempozyumu düzenlendi; Moderatörlüğünü Prof. Dr. Abdullah Soykan’ın yapmış olduğu sempozyuma; Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan ve Prof. Dr.İbrahim Türkmen konuşmacı olarak katıldı.

Susurluk’ta düzenlenen  Deprem Sempozyumunda konuşan Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan; Büyük  Marmara Depremi için Risk Yönetimi Planı Yapılmalı dedi. Aykan,  Beklenen Marmara depreminin ülkemizde büyük felaket yaratacağını ve ziyanı en aza indirmek için afet öncesi risk yönetiminin doğru yapılması icap ettiğini vurgulayarak “  “Beklenen Marmara Depremi, Marmara Denizi’ne kıyısı olan bütün illeri etkileyecek!

Türkiye zelzele ülkesidir; Dünyanın en etken tektonik kuşaklarından olan Alp-Himalaya Deprem kuşağı üstünde bulunuyor; bu yüzden bazı zamanlar zelzele haberlerini duymamız çok normal. Ülkemizde 24 kentimizin, 110 ilçemizin, 500’ü aşkın mahalle, 5.5 ve üstü büyüklükte zelzele üreten fay zonları üstünde bulunmuş olduğu bilinmektedir. Bu fayların sakınım bandı üstünde 100.000’e yakın bina bulunmuş olduğu ve bir milyona yakın insanımızın da bu binalarda yaşamış olduğu düşünüldüğünde, ülkemiz ve ülke insanımızın yüz yüze kalmış olduğu risklerin ne aşama büyük olduğu, yaşadığımız son depremle gözler önüne serilmektedir.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçesi merkezli Mw=7.7 ve  Mw=7.6 büyüklüğünde gerçekleştirilen depremler ile  Türkiye, çok büyük felaket yaşadı. Bu depremler Kahramanmaraş başta olmak suretiyle 11 kentimizi yerle bir etti. Son 100 yıldaki en büyük depremi yaşadık ve maalesef olabildiğince büyük bir hasar yarattı.6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri’nden ders almamız gerekiyor. Çünkü bu şekilde büyük depremler ülkemizde gene olacak. Dolayısıyla bu depremden ders çıkarırsak bir ihtimal risk yönetimini daha iyi yapabiliriz.

MARMARA DENİZİ DEPREMİNDEN İLK BAŞTA BANDIRMA, GÖNEN, ERDEK ETKİLENECEK!

Marmara Denizi içerisinden geçen kuzey koldaki zelzele dağılımları ise son olarak depremlerin 1509 ve 1766 senesinde gerçekleştiğini, 200–250 senelik dönüş periyotları olduğu hesaba katıldığında bu alanın bir sismik boşluk olduğu yani kırılma tarihi geldiğini göstermektedir; Her an beklediğimiz  Büyük Marmara Depremi meydana gelebilir! Yapılan çalışmalara göre Marmara Denizi’nde kesinlikle 7’nin üstünde en çok 7.6 büyüklükte bir zelzele olabilir, Burada olacak büyük bir depremden, Marmara Denizi’ne kıyısı olan bütün iller; İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ ağır bir halde etkilenecektir; Özellikle Marmara Denizi’ne kıyısı olan Bandırma, Gönen, Erdek gibi ilçelerimiz en başında etkilenecek ilçelerimizdir; Bu yüzden buralara çok dikkat edilmesi gerekmektedir; Gerekli tedbirlerin biran ilkin katılması ve eksiklerin tamamlanması gerekiyor;  deprem öncesi risk yönetiminin doğru yapılması gerekiyor!

Kentsel Dönüşüm çalışmalarına hız vermemiz gerekiyor!

Riskli binalar belirleme edilmeli, güçlendirilmeli ya da kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmelidir! Fay hattı üstüne bina yapılmamalıdır. “ Dedi.

 

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort