Merkez Bankası’ndan faiz kararı

Merkez Bankası (TCMB) reeskont kredilerinin maliyetini düşüren, şirket başı limitleri ve yararlanabilecek ihracatçı şirket sayısını artıran düzenlemeye gitti.

Bankacılardan alınan bilgiye göre TCMB, tatbik emirinde ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri faizi hesaplama yönetiminde yapmış olduğu değişikliğe göre, reeskont kredilerinin toplam ürem maliyeti, TCMB siyaset faizi seviyesini aşmayacak.

TL KREDİLERİN MALİYETİ 15 PUAN AZALACAK

Bankacılar maliyetler dahil mevcut yüzde 43 ila yüzde 45 civarında kullandırılan alakalı kredilerin toplam maliyetinin yeni adımın sonrasında yüzde 30’a inaceğini kaydetti. Böylelikle ihracatçılara dair kullandırılan alakalı kredilerin TL maliyeti 15 puan azalacak.

Değişiklikle mikro işletmeler için reeskont limiti 5 milyon TL, ufak işletmeler için 50 milyon TL, orta ölçekli işletmeler için de 250 milyon TL olarak yukarıya güncellendi.

TCMB’nin bir öteki değişikliği ise net ihracat kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatının dışarıda bırakmak oldu. Bu değişiklikle reeskont kredilerinden yararlanabilecek ihracatçı şirket sayısı artacak.

Bugünkü karar, karşıcılık vekillerinin TCMB’nin mecliste yapmış olduğu sunumda “politika faizinin yüzde 30’da bulunmasına rağmen ihracatçıların yüzde 45’in altında faizle finansman bulamadıkları” yönündeki eleştirilerinden kısa süre sonrasında geldi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, mecliste toplam maliyetleri dikkate alan düzenleme yapılabileceği sinyali vermişti.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort