Mevsimi geldi! Kararında pırasa her derde deva fazlasıysa ciddi sorunlara gebe

1-YÜKSEK TANSİYON SORUNUNA VEDA

Yapılan araştırmalar, pırasanın içerisindeki ‘kaempferol’ isimli flavonidinin damarları koruduğu ortaya çıkardı. Ayrıca ‘kaempferol’ün nitrik oksit üretimini arttırarak damarları rahatlattığı bilgisinin doğruluğu da kanıtlandı. Uzmanlar, pırasanın bu yönüyle yüksek tansiyonu düşürmek için tüketebileceğini açıkladı.

2-KARACİĞER DOSTU

İçerdiği ‘allicin’ maddesi ile karaciğer detoksifikasyonunu elde eden pırasa, glutatyon bileşenleri ile karaciğerdeki kükürt bileşenine katkı sağlar. Soğanda da bulunan bu bileşenin toksinleri atmada mühim yeri vardır.

3-KALP VE DOLAŞIM SAĞLIĞINDA ETKİLİ

Pırasa, kan damarlarının astarlarını özgür radikallere karşı koruyan kaempherol içerir. Bu nedenle kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca pırasa iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum kan basıncının ayarlanmasında sodyum kadar etkilidir.

4-ENFEKSİYONLA MÜCADELE VE BAĞIŞIKLIK

Pırasa yiyecek süreğen apse tehlikesini azaltıyor. enfeksiyonlu hücreler ile savaşım eden pırasa vitamin değerleri yüksek bir sebze olduğu için bedenin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olmasını da sağlıyor.

5-GÖZLER İÇİN A VİTAMİNİ DEPOSU

Zeytinyağlı yemekler arasında sık sık gördüğümüz pırasa tüketimi kuvvetli bir antioksidan ve göz sağlığına müspet tesirleri olan yağda eriyebilen A vitamini için oldukça iyi bir kaynaktır. Zeytinyağlı yapıldığında ise bu vitaminden etkili şekilde yararlanabilirsiniz.

6-SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Pırasanın içerisinde yüksek lif bulunur, bu nedenden dolayı iştahın kesilmesinde faydalıdır. Yüksek lif içeriğine haiz olan pırasa hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların bereketli çalışmasını arttırarak, kabızlığı da önler. Pırasa vitamin değerleri yüksek bir sebze olduğu için bedenin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar.

YA FAZLA TÜKETİLİRSE?

Pırasa hem kuvvetli bir idrar söktürücü hem de hazım sistemini düzenleyen bir besindir. Ancak pırasa gerektiğinden fazla tüketilir ise vücutta sıvı kaybı açısından sorunlar yaşanabilir. Bunun yanı sıra fazla tüketimi hazım sisteminin daha süratli çalışmasına niçin olur. Bu da ishale yol açabilir. Pırasa her ne kadar sıhhatli bir gıda deposu olsa bile, gaz ve şişkinlik yapabilecek yeşillikler içerisinde bulunur. Özellikle oldukça fazla tüketimi şişkinlik ve gaz sorunları yaratabilir, geceleri rahatsız olmanıza niçin olabilir.

KAN SULANDIRICI KULLANANLAR KONTROLLÜ YEMELİ

Pırasadaki K vitamini içerisinde ne olduğu yüksek olmasından kan sulandırıcı deva kullanıcıların pırasa tüketiminde dikkatli olması gerekir. Fazla oranda pırasa tüketimi kan sulandırıcıların etkinliğini azaltabiliyor.

TAM MEVSİMİ

Pırasa, güz aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya tezgahlarda rastlamak mümkündür. Üstelik pırasayı buzdolabında 7 ila 10 gün süreyle de saklayabilirsiniz.

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort