NASA, Uluslararası Uzay İstasyonunda Rus kozmonotların çektiği fotoğrafları kınadı

Rus kozmonotlarının Ukrayna’ya yönelik süren saldırıyı kutlamasına cevap olarak NASA, Rus feza ajansını Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bürokrasi yapmış olduğu gerekçesi ile kınayan bir izahat yayınladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Rusya’nın Amerika ile 30 senedir süren Uluslararası Uzay İstasyonu ortaklığında gerginliğe niçin oluyor. NASA’nın yayınladığı kınama notunda şunlar yazıyor: “NASA, Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonunu Ukrayna’ya karşı savaşını desteklemek için siyasal amaçlarla kullanmasına şiddetle karşı çıkıyor; bu, istasyonun birincil işlevinin 15 internasyonal katılımcı ülke içinde barışçıl amaçlar için teknoloji geliştirme ve bilimi ilerletme bulunduğunu hatırlatıyor.

Açıklama online olarak mevcut olmasa da, bir NASA sözcüsü tarafınca bir soruya cevap olarak yayınlandı. NASA kınamayı kendi resmi toplumsal medya kanalları ve internet sitesi üstünde yapmadı, bu da Rusya ile olan ortaklığın devam etmesi için titiz bir siyaset yürüttüğüne işaret ediyor.

NASA açıkça Roscosmos ile ISS ortaklığını sürdürmeye çalışıyor ve bu, NASA’nın Ukrayna’daki savaşa karşı ilk kez sesini yükselttiği an olsa da, feza ajansı bu mesajı gazetecilere e-postaların ötesinde yayınlamak istemiyor gibi görünüyor.

Açıklama, Rus feza ajansının resmi Telegram kanalında Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bayraklarını tutan üç kozmonotun fotoğraflarını yayınlamasından yalnızca üç gün sonrasında yayılmaya başladı. Rusya kısa süre ilkin bu bölgelerde denetimi ele geçirdiğini açıklamıştı. Kozmonotlar fotoğrafı “Hem Dünya’da hem de uzayda kutluyoruz” mesajı ile yayınladı.

Roscosmos direktörü Dmitry Rogozin, NASA’nın açıklamasına şu cevabı verdi: “Rus segmentinde lüzumlu ve faydalı bulunduğunu düşündüğümüz her şeyi yapacağız.

Rogozin, ABD, Kanada ve Avrupa Birliği tarafınca Rusya’ya uygulanan yaptırımları protesto etmek için Uluslararası Uzay İstasyonundan çekilmeyi düşündüğünü de açıklamıştı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden ilkin bile, NASA ve Roscosmos arasındaki ortaklığın doğası esasen değişmişti. NASA, astronotlarını ISS’ye uçurmak için artık Rusya’nın Soyuz feza aracına bağımlı değil. Özel feza şirketleri SpaceX ve Boeing, şu anda derli toplu ulaşım hizmetleri sağlıyor. Bundan önce, Uzay Mekiği programının emekli olmasının bir kararı olarak, Rusya feza istasyonuna insanlı ulaşım üstünde tekel sahibi olmuştu. Roscosmos, Soyuz’daki bir koltuğun fiyatını 2018’de 21,8 milyon dolardan 81 milyon dolara çıkarmıştı.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort