NATO, Ukrayna’ya desteğini artıracak

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın sonrasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basın toplantısı düzenledi. NATO’nun Rusya’nın işlediği savaş suçlarını kınadığını ve Ukrayna’ya desteği arttırma konusu ile ilgili anlaştığını aktaran Stoltenberg, Rus ordusunun son zamanlarda Ukrayna’da işlediği savaş suçlarına değinerek, “Müttefikler, kısa sürede Rusya’nın kontrolünden kurtarılan Bucha’da ve öteki yerlerde görmüş olduğu korkulu savaş suçlarını kınıyor” dedi.

Stoltenberg, “Bu vahşetlerin sorumlularının adalete teslim edilmesi gerekir. NATO müttefikleri internasyonal tahkîkat çabalarını destekliyor” dedi.

NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya desteği güçlendirmek konusu ile ilgili anlaştığını belirten Stoltenberg, “Müttefikler oldukça şey yapıyor ve daha fazlasını hazırlamaya kararlılar. Cesur Ukraynalıların evlerini ve ülkelerini savunmasına ve işgalci güçleri geri püskürtmesine yardımcı olmak için müttefiklerimiz insani yardım ve mali desteği artırıyor” dedi.

Stoltenberg, NATO’nun siber emniyet yardımı da dahil olmak suretiyle Ukrayna’nın kimyasal ve biyolojik tehditlere karşı korunmasına yardımcı olacak ekipman sağlanacağını da laflarına ekledi.

“Gürcistan ve Bosna Hersek’te müdafaa kabiliyetleri güçlendirilecek”

Stoltenberg, müttefikler ve ortakların müdafaa kabiliyetlerini güçlendirmelerine ve kendilerini savunmalarına yardımcı olma konusu ile ilgili NATO üyelerinin anlaştıklarını söyleyerek, “Gürcistan ve Bosna-Hersek de dahil olmak suretiyle öteki ortaklara yardım etmek ve kendilerini müdafaa kabiliyetlerini güçlendirmek için farkındalık, güvenlik, iletişim ve siber gibi alanlarda geniş bir NATO paketi vasıtasıyla desteğimizi artırabiliriz” dedi.

“Bu savaşın NATO ile Rusya içinde bir savaşa dönüşmesini önleyeceğiz”

Stoltenberg, NATO müttefikleri ve ortakları tarafınca getirilen yaptırımların “Putin’in savaş makinesine zarar verdiğini” belirterek, NATO’nun savaşın büyümesini önlemeyi amaçladığını açıkladı. Stoltenberg, “Önemli olan, NATO müttefiklerimizin Ukrayna’ya askeri desteğinin yanı sıra insani, mali ve müdafaa desteği sağlamasıdır. Aynı zamanda NATO’nun ana sorumluluğu müttefiklerimizi güvenliğini sağlamak ve korumak için çaba sarfetmek fakat bu çatışmanın NATO ile Rusya içinde tam teşekküllü bir savaşa dönüşmesini önlemektir” dedi.

“NATO müttefikleri Ukrayna’ya asker göndermeyecek”

Stoltenberg, “NATO, direkt olarak çatışmaya dahil olmayacak. NATO müttefikleri Ukrayna’ya asker göndermeyecek. Ancak Ukrayna’ya çoğu değişik şekilde yardımcı sağlamaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Donbass’ta büyük bir çatışma bekliyoruz”

Savaşın bitmesi gerektiğine dikkat çeken Stoltenberg, “Bu savaşı bitirmenin en basit yolu, Putin’in bütün birliklerini geri çekmesi ve savaşı sona erdirmek için ciddi diplomatik çabalara girmesidir. Ancak realist olmamız gerekiyor ki Putin’in hedefini değiştirdiğine dair hiç bir alemet yok. Yani bir Rus geri çekilişi görmüyoruz. Aynı zamanda Donbass’ta büyük bir çatışma bekliyoruz ve bu nedenden dolayı bugün Ukrayna’ya daha oldukça yardımcı sağlamanın aciliyetinin vurgulanmasının sebebi budur” dedi.

“Savaşın Ukrayna’nın ötesine tırmanma riski var”

Savaşın uzun sürebileceği ve kayıpların devam edeceğine dair uyarıda bulunan Stoltenberg, “Bu savaş haftalarca, aylarca ve büyük ihtimalle senelerce sürebilir. Bu nedenle oldukça daha fazlasına hazırlanmamız gerekiyor. Savaş devam ederse her şeyden ilkin Ukrayna halkı daha oldukça zarar görecek. Dolayısıyla bu her şeyden ilkin bir trajedidir. Savaşın Ukrayna’nın ötesine tırmanma riski de var” ifadelerini kullanarak, “NATO’nun tam anlamıyla odaklandığı şey, bu tırmanmayı önlemektir” dedi.

Aylin Albayrak
 

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort