Nutella fiyatları, küresel olarak artma tehdidiyle karşı karşıya…

Nil Göksu Urgancıoğlu

Dünya devi Ferrero Nutella ürünü için kullandığı fındıkların tam yüzde 80’ini Türkiye’den alıyor. Yani Nutella, Karadeniz fındığına göbekten bağlı. Hal bu şekilde olunca, ve bu sene Türkiye’deki fımdık rekoltesi beklenenin altında kalınca, küresel çapta Nutella tutarları artma riskiyle yüz yüze kaldı. Özellikle Türkiye’deki düşük bereketlilik sebebiyle arz azalınca, fındığın fiyatı artışa geçti.

ARZ AZALDI, KÜRESEL PİYASADA FİYAT FIRLADI

Küresel besin fiyatlarını takip eden Mintec’in verilerine göre, fındık hissesi tutarları Ağustos ayının başından bu yana %40’tan fazla artış gösterdi. 100 kilosunun fiyatı küresel piyasada 780 doları buldu.

Mintec analistlerine göre fiyat artışının temel sebebi Türkiye’deki üretimin beklenenden azca olması. Verilere göre, bu sene Mayıs-Haziran aylarına ait ilk tahminler 720.000 ila 810.000 ton arasındaydı. Ancak hasat başladığında çiftçiler üretimin oldukça daha düşük bulunduğunu bildirdi ve bu da Türkiye’de fiyatların artmasına niçin oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bu sene başlangıcında 2023 ve 2024 yılları için tahmini mahsül miktarını 718.000 ton olarak belirledi. Bu geçen yıla göre aşağı yukarı %13’lük bir azalma anlamına geliyor.

Ancak uzmanlar, rekoltenin tahminlerin de ötesinde azca gerçekleşebileceği konusu ile ilgili uyarıyor. Nedeni fena hava koşullarının yanı sıra böceklerin verdiği zarar.

Mintec’e konuşan Giresunlu iş insanı Kenan İncirkuş şu ifadeleri kullandı: “Bu sene oldukça azca fındık var. Çiftçilerle temasa geçtik ve hepsi hasatın geçen yıla göre oldukça daha azca olacağını söyledi. Fındık hasadı için kritik önemde olan Mayıs süresince küresel ısınmanın, böceklerin verdiği zararın ve bilhassa kuraklığın etkilerini gördük.”

ÖNCE ŞEKER VURDU, ŞİMDİ FINDIK

Azalan arz, Nutella’nın ana firması Ferrero gibi büyük fındık alıcıları için büyük problem teşkil edebilir. Fındığın büyük çoğunluğunu Türkiye’den elde eden Nutella’nın tutarları geçen sene esasen ciddi boyutta arttı. Nedeni çikolatada kullanılan öteki temel mamüller olan şeker ve kakaonun da dünya genelinde fiyatlarının artmasıydı.

Uzmanlara göre, fındık fiyatlarının artması, müstahsil şirketin çikolatanın içerisindeki fındık miktarını düşürmesine niçin olabilir. Yani ünlü Nutella formülü, Karadeniz fındığındaki azalma nedeniyle, seneler sonrasında değişebilir.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort