Öğretim görevlisi nasıl olunur? Öğretim görevlisi ne iş yapar?

Meslek seçimlerinde maksimum dört gözle beklenen meslekler gruplarından bir tanesi de tedris görevlileri. Üniversite için tercih meydana getirecek adaylar tedris görevlilerinin yaptıkları işlere dair birçok ayrıntıyı merak ediyor. Peki, tedris görevlisi iyi mi olunur? Öğretim görevlisi ne iş yapar?

Farklı alanlar üstünden üniversitede ders veren kişiler tedris görevlisi biçiminde anlatım edilir. Lisans düzeyinde bilhassa ders vermekle mükellef olan tedris görevlileri, bunun yanı sıra üniversite içeriğinde birçok farklı çalışmaya dahil olur. Bu çalışmalar hem akademik hem de ilmi ve toplumsal olarak ön plana çıkar.

Öğretim görevlisi işini yapabilmek adına ilk önce 4 yıllık bir Lisans bölümünü tamamlamak gerekmektedir. Hemen sonrasında ALES olarak malum Akademik personel ve lisansüstü eğitime giriş imtihanı içeriğinde başarı elde etmek gerekir. Sonrasında ise vazife alınmak istenen üniversite tarafınca düzenlenmiş sözlü mülakat geçilmelidir.

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?

Öğretim üyesi haline gelmek için ilk önce 4 yıllık bir üniversite eğitimi almak icap ettiğini söylemek mümkün. Bununla birlikte akademik personel ve lisansüstü eğitim giriş sınavında iyi bir sonuç almak gerekir. Bu imtihan Türkiye’de kısaltılmış hali ile ALES şeklinde yazılır. Tabii bu sınavdan alınacak olan puanlama ile birlikte, vazife yapılmak istenen üniversite kapsamında mülakata girilir. Bu mülakat sözlü olarak verilir. Kişi Buradan da etkin olması ile birlikte üniversitede tedris görevlisi olarak çalışmaya başlar.

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ OLMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?

Üniversitelerde tedris görevlisi ya da tedris üyesi olabilmek için lüzumlu şartları tamamlamak önemlidir.

– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

– Türkiye’deki üniversitelerden 4 yıllık bir üniversite bitirmek

– ALES imtihanını başarılı bir halde geçmek

– Tercih edilen üniversite kapsamında sözlü mülakatı geçmek Yukarıda verilen aşamalar sıralı bir halde tamamlanır. Tabii bu gerçekleşirken bunun yanı sıra rakipleri elemek ve üst sıraları geçmek mühim yer taşır. Başarılı olan kişiler tedris görevlisi ya da tedris üyesi olarak tercih ettiği üniversite doğrultusunda görevini yerine getirir.

Öğretim görevlisi olabilmek için üniversitelerden iyi bir mezuniyet belgesi notu averajı ile mezun olmak gerekir. Bu kapsamda birtakım üniversiteler 2,5 yaklaşık isterken bazıları ise minimum 3 ortalamayı tercih etmektedir.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort