Öğretim üyesi nasıl olunur? Öğretim üyesi olma şartları neler?

Meslek seçimlerinde maksimum dört gözle beklenen mesleklerden bir tanesi de tedris üyeliği. Üniversite için tercih meydana getirecek adaylar tedris üyeliği mesleğine dair çoğu ayrıntıyı merak ediyor. Peki, tedris üyesi iyi mi olunur? Öğretim üyesi olma şartları neler?

ÖĞRETİM ÜYESİ KİMDİR, NE İŞ YAPAR?

Öğretim üyesi bunun yanı sıra tedris görevlisi olarak bilinir. Fakülte Bölüm Başkanı tarafınca tahsis edilen lisans düzeyi kapsamında ders veren kişidir.

Üniversite üstünden ders ile birlikte kurum kapsamında çoğu değişik rolü bulunduğunu söylemek mümkündür. Öğretim üyesi olabilmek için ilk önce lisans mezunu olmak gerekmektedir. Daha sonrasında akademik personel ve lisansüstü eğitim giriş sınavına (ALES) girme şartı yerine getirilir. Bu imtihan üstünden alınan başarılı bir şekilde birlikte, alakalı üniversite kapsamında müracaat yapılır.

Üniversite tarafınca sözlü mülakata giren kişiler etkin olduğu takdirde tedris üyesi olarak görevine başlar.

ÖĞRETİM ÜYESİ NASIL OLUNUR?

Türkiye’nin çoğu değişik üniversitesinde değişik görevleri ile birlikte tedris üyeleri bulunmaktadır. Bu üyeler bunun yanı sıra akademik eğitimini bitirmiş uzmanlar olarak ön plana çıkar. O yüzden tedris üyesi ya da tedris görevlisi olabilmek amaçlı, ilk önce 4 senelik lisans mezunu olunması gerekmektedir. Bu kapsamda şahıs rastgele bir 4 senelik Lisans mezunu olarak müracaat sağlayabilir.

ALES olarak malum akademik personel ve lisansüstü eğitim giriş imtihanı içeriğinde başarı elde etmek gerekmektedir. Bu başarılı bir şekilde birlikte müracaat meydana getirilen alakalı üniversite kapsamında sözlü bir mülakata giriş yapılır. Bu mülakatı da geçen kişiler o üniversite içeriğinde görevine başlar. Bu hususta çoğu değişik bölüm üstünden tedris üyesi ya da tedris görevlisi olmak mümkündür.

ÖĞRETİM ÜYESİ OLMAK İÇİN GEREKENLER NELERDİR?

Belli başlı ölçüt ve şartlar doğrultusunda tedris üyesi olma imkanı elde edilebilir. Bu vaziyet bunun yanı sıra tedris görevlisi şeklinde anlatım edilir.

– Öncelik olarak değişik bölümler üstünden 4 senelik bir lisans mezunu olmak gerekmektedir.

– Dr. Öğretim üyesi olarak ise doktora, tıpta ihtisas ve sanatta yeterlilik unvanı kazanılmış olunması gerekir.

– Akademik personel ve lisansüstü eğitim giriş imtihanı içeriğinde lüzumlu puanın alınmış olması öne çıkar.

– Başvuru yapılacak alakalı üniversite kapsamında sözlü mülakata girilir. Bu seçenekler üstünden başarı elde edilmiş olduğu takdirde şahıs tedris üyesi ve tedris görevlisi olarak görevine başlar.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort