Okul çocukları için dönem başladı

2 Ekim’de ise üniversiteler için yeni devre başlıyor. Bu süreçte de beslenme çok mühim bir yer alıyor. Üniversite hayatı, sosyalleşmeler ve yeni bir düzene adapte olma süreci de öğrencilerin beslenme alışkanlıklarında değişikliklere neden oluyor.

Ekonomik şartlar ve kolay olması açısından fast foodlara yönelim artıyor. Bu da üniversite öğrencilerinde zihinsel ve fizyolojik performansı etkilediği gibi akademik başarıda da mühim rol oynuyor.

Konuyla alakalı bir çalışmada, bir çok değişik kısımda tahsil gören bir çok öğrencinin beslenme durumu değerlendirilmiş. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun sıhhatli beslenmeye alaka duydukları ama bu hususta kifayetsiz bilgiye haiz oldukları belirtilmiş. Sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları kazanmak ilerleyen dönemlerde sıhhat ve bilişsel işlevler için çok mühim olmasından bende sizler için dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda sıraladım.

1 – Kahvaltıya Özen Gösterin

Güne kahvaltıya adım atmak vücudumuzun doğru çalışması açısından olabildiğince değerli, saat düzeni kişiden şahsa göre değişebilir olsa da ilk öğünün kahvaltı olması kan şekeri değerlerinin daha dengede ilerlemesini sağlıyor. Zaman bakımından sorun yaşanması ya da bundan önceki gün çok yiyecek yendiği için sabah kahvaltısına gereksinim duyulmaması ilerleyen saatlerde daha çok yeme isteğini tetikliyor. Ayrıca araştırmalar kahvaltı yapanların kilo kontrolünde daha etkin bulunduğunu ortaya koyuyor.

Kahvaltıda:

  • Şekersiz kahvaltılık gevrekler (granola, yulaf), yarım yağlı süt.
  • Yumurta, peynir, zeytin ve yeşillik, tam buğday ekmek içeren bir kahvaltı tabağı.
  • 3-4 yiyecek kaşığı yoğurt, 2 tane medine hurma.
  • 1 bardak kefir, 1 porsiyon taze meyve
  • Ev yapımı tost/sandviç

gibi kolay tariflere yer vermeniz sıhhat ve kilo denetimi için çok mühim olacaktır.

2- Bağırsak Sağlığınıza Dikkat Edin

Bağırsaklarımızın sağlığı bağışıklık sistemi, ruhsal sıhhat gibi bir çok durumla yakından ilişkili. Dolayısıyla bağırsaklarımız iyi olunca sağlığımız da daha iyi oluyor.

Bu sebeple beslenmenizde,

  • Kefir,
  • Yoğurt,
  • Sebzeler,
  • Tarhana,
  • Turşu ve fermente besinlere yer vermeniz hem zayıflamaya yardımcı olurken, mental sıhhat açısından müspet olacaktır.

3 – Çay Kahve içerken Karton Bardak Kullanımına Dikkat

Paketli bir çok gıdanın mikroplastik içerdiğine dair çalışmalar giderek artıyor. Bunların başlangıcında da ilk sırayı karton bardaklar alıyor. Yapılan bir çalışmada, kağıt bardakla günde 3 bardak çay ya da kahve içen bir kişinin 75 bin mikroplastik parçacık yutacağının altı çiziliyor. Özellikle imtihan döneminde artan kahve ve çay tüketimi, karton bardak kullanımını da arttırıyor, bu süreçte termos ya da cam bardak kullanarak sağlığınızı ve çevreyi koruyacaktır.

4- Buzdolabınızı Doğru Gıdalarla Doldurun

Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları kazanırken buzdolabınızda neler olduğu da olabildiğince önemli. Anne sütünden sonrasında gelen en kaliteli protein deposu olan yumurta kesinlikle buzdolabınızda bulunmalı.

Dünya Sağlık Örgütü’nünde belirttiği gibi 5 porsiyon sebze meyve önerisini hayatınızın her noktasında sürdürmeye itina gösterin. Amerikan Kalp Derneği’nin yayınladığı inceleme da 2’si meyve 3’ü sebze olmak suretiyle günde aşağı yukarı beş porsiyon meyve ve sebze yemenin daha sıhhatli bir hayat için mühim olduğu vurgulanıyor.

Öğrenci evlerinde maksimum tercih edilen makarnaları ise azca suda suyunu çektirerek pişirmek, vitamin ve mineral kaybını azaltır. Makarnaya yoğurt, peynir, tavuk, kurubaklagiller eklemek protein ihtiyacını da karşılayacağından vücudunuzun gereksinimlerini daha doğru şekilde karşılamanıza yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort