Ömer Faruk Atabek kaç yaşında neden öldü? Ömer Faruk Atabek öldü mü? Ömer Faruk Atabek kimdir?

Ömer Faruk Atabek kaç yaşında? Ömer Faruk Atabek kimdir? Ömer Faruk Atabek ne vakit öldü? Ömer Faruk Atabek ölüm nedeni? Ömer Faruk Atabek nerede öldü? Ömer Faruk Atabek niçin öldü? Ömer Faruk Atabek ile ilgili merak edilenler haberimizde…

Özgür Özel kaç yaşlarında aslen nereli? Özgür Özel CHP'de aday olacak mı?

Özgür Özel kaç yaşlarında aslen nereli? Özgür Özel CHP’de aday olacak mı?

Ömer Faruk Atabek kimdir?

1933 senesinde Afyonkarahisar’da dünyaya geldi. Ünlü matematikçilerden Ömer Fevzi Bey’in oğludur. İlk, orta ve lise eğitimimi Afyon’da tamamladı. 1957 senesinde İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde eğitimini tamamladı. Zeki Kocamemi’nin atölyesinde ürettiklerini gördü. Bulabildiği her şeyin yanı sıra tatlı sanatı bölümünü konuk talebe olarak ziyaret etti. Burada geleneksel sanata olan alaka bu yöndeki çalışmalarla gelişti.

Eğitimi esnasında “Oryantal Süsleme Atölyesi”ne devam ederek Muhsin DEMİRONAT ve Rikkat KUNT’un tenvir modeli olan Mustafa Halim ÖZYAZICI’nın hat sanatını tamamladı. Topkapı’da Prof. DR.A. Süheyl ÜNVER’in atölyelerinde devam etti; Ressamlardan Şeref AKDİK, Nezihe BİLGÜTAY ve Hüseyin Tahirzade BİHZAD’dan yararlandı. 

Askerliğini İstanbul Askeri Müze’de tasarımcı olarak yaptı; Ankara’da Doğa Tarihi Müzesi ve Manyas Kuş Cenneti’nin kurulmasına katkıda bulundu. 1991 senesinde Konya Selçuk Üniversitesi Hüsn-i Hasen sanatı bölümünden mezun oldu. Ressam Abdullah Çizgen ile beraber Topkapı Müzesi koleksiyonundaki resimlerin restorasyonunda vazife aldı.

Ünlü hattatlardan Halim Özyazıcı ile beraber araştırmalarını derinleştirdi. Akademide okudukları süre süresince “Oryantal Süsleme Atölyesi”ni ziyaret ederek birbirinden hoş tenvir modelleri kullanılarak Çay-Kati sanatını öğrendiler.

1947, ödüllü ilk sanat eserinin başlangıcıydı. Türkiye Devlet Şenlikleri Resim Yarışmasında üç kez birincilik ödülü kazanan ATABEK organizasyonunun dernek ve kurumlardan başarı ödülleri bulunmaktadır. Kubbe, kuşak, mihrap ve kapı üstündeki eşi benzeri olmayan sanatlarından olan Afyon’daki Mısri, Hacı Nuh, Yeşil Cami, Yarenler Cami, Ankara’daki Çiğdemtepe Camisi ile Antalya Oteli Arinna’daki kalem işi kubbe süslemeleri 19. yüzyıldan kalma eserlerdir. mimari yapılar. Hat sanatı, tezhip ve kullanım hikayelerinde (yurt içi ve yurt dışında) birden fazla şahsi sergi açtı ve kırkın üstünde karma sergiye katıldı. Fakültede süpervizörlük hizmeti verilirken Kültür Bakanlığı’nın talebi üstüne yüksek lisans eğitim sistemini tamamladı ve bunun yanı sıra Turkuaz Sanat Merkezi’nde suni zeka öğretmeni olarak çalıştı. Atabek’in en mühim sanatsal özelliği birebir yeniden ve taklitten kaçınmasıdır. 1991 senesinde Konya Selçuk Üniversitesi Hüsn-i Resim Yarışmasına katıldı.

Bilinen eserler içinde Afyon Karahisarı Camii’nin kubbe kitabeleri ve kemer kitabeleri ile Hacı Nuh Camii’nin mihrap kitabeleri yer almaktadır. Geleneksel sanatımızın asaletini korurken yeni boyutlarda yeni ufuklar açmış ve bu hususta olabildiğince etkin olmuştur.

Yetiştirdiği usta sanatçılar, Atabek’in açmış olduğu yolu takip ederek, ondan esinlenerek ve sevmiş olarak yaptıkları özgün çalı ile Atabek üslubuna ulaşmışlardır.

Ömer Faruk Atabek, 20 Aralık 1999’da Ankara’da vefat etti. Kendi talebi üstüne Afyon’daki aile mezarlığına defnedildi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort