Önce siroz sonra lösemi teşhisi kondu! ‘Bir bedende üç farklı hayat’

Birkaç sene ilkin Hepatit B hastalığına yakalanan elektrik teknisyeni Yüksel Avşar, ufak kardeşinden karaciğer nakli oldu. Sağlığına kavuşan Avşar, bir müddet sonrasında halsizlik şikâyetiyle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler kararı bu sefer de lösemi bulunduğunu öğrenen Avşar, hususi bir hastanede tedavi dibine alındı. Ancak kontroller kararında karaciğer naklinde verici olan ufak kardeşinin kemik iliği ahenk sağlamadı. Daha sonrasında öteki kardeşlerinden sırayla örnekler alınan Avşar, ağabeyinin kemik iliğinin ahenkli olduğu müjdesini aldı. Ağabeyinden de kemik iliği nakli olan Avşar, sıkıntılı bir sürecin sonrasında sağlığına yeniden kavuştu.

“BİR BEDENDE ÜÇ FARKLI HAYAT OLDU”

Konuya dair açıklamalarda bulunan Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özen, “Hastamız daha önceden karaciğer nakli olmuş. Karaciğer nakli sonrası durumu iyiyken, aniden lösemi tanısı konuluyor. Karaciğer nakline götürmüş olan siroz hastalığı ile lösemi hastalığı, birbirinden tamamiyle ayrı hastalıklar. Hastada karaciğer naklinden sonrasında rastlantı eseri lösemi ortaya çıkmış. Lösemi hastalığının nedeni ise belli değil. Ancak kimyasallar, radyasyon, virüsler ve modern yaşamın bizlere sunmuş olduğu hayat koşulları bu hastalığa niçin olabiliyor. Daha sonrasında hastamız bizlere başvurdu. Hastalığını ilk ilkin denetim dibine aldık. Yaptığımız tetkiklerde kemik iliği nakli olması icap ettiğini belirleme ettik. Karaciğer naklinde verici olan kardeşi bu sefer ilik nakli için ahenksiz çıktı. Ancak ağabeyi uyumluydu. Biz de ağabeyinden kemik iliği nakli yaptık. Bu tedavinin zorluğu şuydu: Biz hastamıza karaciğer vericisi kardeşle tutarlı olmayan, yalnızca hastanın kendisi ile tutarlı olan genetik yapıda bir kemik iliği hücresi verdik. Ayrıca hem karaciğer nakilli olduğundan bir süreliğine almış olduğu ilaçları kesmek zorunda kaldık hem de karaciğeri ile ahenksiz bir nakil yaptık. Ancak tedavimiz etkin netice verdi. Bir bedende üç değişik hayat oldu. Yaptığımız araştırmalar sonucunda, Türkiye’de bu yolla karaciğer nakli olduktan sonrasında kemik iliği nakli olan bir hastaya rastlamadık. Yurtdışında ise daha ilkin 20 hastaya böyle bir tedavi yapılmış” şeklinde konuştu.

“ŞU ANDA HASTAMIZIN SAĞLIK DURUMU İYİ”

Prof. Dr. Mehmet Özen, “Süreç, hastalığın denetim altında alınmasıyla başladı. 3-4 ay sonrasında da kemik iliği nakli sürecine geldik. Önce hastanın bedenindeki bütün kemik iliğini ortadan kaldırdık. Daha sonrasında ağabeyinin kemik iliğini verdik. Şu anda hastamız oldukça iyi, kemik iliği için kullandığı bütün ilaçları kestik. Sadece karaciğer nakli sebebiyle kullandığı ilaçlarına devam ediyor” diye konuştu.

“KENDİMİ ÇOK İYİ HİSSEDİYORUM, SANKİ HİÇ NAKİL OLMAMIŞ GİBİYİM”

Kardeşlerinden nakil olarak hayata tutunan Yüksel Avşar, süreç sonrası yaşadıklarını anlattı. Hayatını iki kardeşine borçlu bulunduğunu söyleyen Avşar, “Şu anda kendimi oldukça iyi hissediyorum, sanki asla nakil olmamış gibiyim” dedi.

Avşar, “Hastalığım öncelikle Hepatit B olarak başladı. Daha sonrasında karaciğerimin fena durumda bulunduğunu öğrendim. Acilen nakil olmam gerektiği söylendi. Ardından nakil için kardeşlerim çağrıldı. Küçük kardeşimden bana başarıyla karaciğer nakli yapıldı. Bir süre sonrasında bende yeniden halsizlik olmaya başladı. Yeniden hekime gittim. Yapılan tetkikler kararı lösemi olduğum ortaya çıktı. Sonra da nakil süreci başladı. Bu sefer ağabeyimden ilik nakli oldum. Şu anda kendimi oldukça iyi hissediyorum, sanki asla nakil olmamış gibiyim. Kardeşlerime hayatımı borçluyum. Hepsine oldukça teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

“KARDEŞİME BENİM İLİĞİM VERİLDİ, ŞU ANDA DURUMU ÇOK DAHA İYİ”

Hastanın ağabeyi ve kemik iliği donörü Mustafa Avşar ise “Kardeşim ilk ilkin karaciğer problemi yaşadı ve ufak kardeşimizden kendisine başarıyla nakil yapıldı. Bir süre sonrasında kardeşime lösemi tanısı kondu. Daha sonrasında kardeşime benim iliğim verildi. Şu anda durumu oldukça daha iyi. Kardeşimin iyi bulunduğunu görür görmez oldukça sevinçli oldum” açıklamalarında bulundu.

 

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort