Önemli tavsiye geldi! Borsa, mevduat, fon, dolar ve euro için çarpıcı analiz…

Dolar, euro, borsa ve mevduat ile alakalı etkileyici çözümleme geldi.

Ekonomiye yönelik atılan mühim adımların sonra borsa, mevduat, altın, fon ve döviz tarafında hareketlilik görülmeye başlandı. Mevduat faizleri yükselirken kurlarda da yukarıya yönlü hareket etkili olmaya başladı.

Altın tutarları ise Fed’in ürem artırım hamlesiyle ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın yönlendirmesi sebebiyle sınırı olan hareket alanında seyrediyor.

Uzmanlar piyasa enstrümanlarını genel olarak yorumlayarak mühim tavsiyelerde bulundu.

Küresel piyasalardaki gelişmeler ve iç ekonomideki alınan aksiyonlar piyasalarda etkili olmaya devam ediyor. Tüm dünyanın problemi olan enflasyonla savaşım için merkez bankaları ürem artırımı yolunu seçti.

Hürriyet’ten Burak Taşçı’nın haberine göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da ürem artırarak enflasyonla boğuşmaya başladı.

Orta Vadeli Program kapsamında alınan önlemler, fiyatların düşürülmesi için getirilen kurallar etkisini göstermeye başladı.

Seçimlerin sonra oluşan emniyet ve istikrar ortamı da piyasalarda rekorları bununla beraber getirdi. Borsa İstanbul 8456 puana kadar yükseldi, döviz kurlarında ürem artırımı sonrası oluşan düşüş ve enflasyona oranla sınırı olan artış piyasalardaki itimatı körükledi.

Borsa İstanbul 8456 puana kadar yükseldi, döviz kurlarında ürem artırımı sonrası oluşan düşüş ve enflasyona oranla sınırı olan artış piyasalardaki itimatı körükledi.

İŞTE UZMAN YORUMLARI

Cemal Demirtaş – Ata Yatırım Araştırma GMY:

“Temmuz ayında yayınladığımız strateji raporunda, 12 aylık BIST-100 endeks hedefimizi 8.400 olarak paylaşmıştık. Genel seçimler sonra oluşan emniyet ortamında, borsada süratli bir ralli yaşandı ve Eylül ayında bu hedefler 9 ay öncesinden yakalandı.

Şu anda enflasyon ve kur tahminlerimizdeki revizyonlar ışığında 12 aylık BIST-100 endeks hedefimizi de gözden geçiriyoruz. Genel olarak, ekonomide risk algısının azalmasıyla revizyonların genellikle yukarıya yönlü olabileceğini düşünüyoruz.

Mayıs sonundan bu yanan yüzde 80 üstünde yükseliş kaydeden BIST-100 endeksinin, yükseliş hızının Eylül ayında ivme kaybettiğini gördük.

Siyasi ve iktisat gündeminin yoğun olduğu Ekim ayında da borsanın mevcut seviyeleri sindirmeye çalışacağını ve üleş senedi yatırımında seçici olmamız ihtiyaç duyulan bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz.

ALTINDA TOPARLANMA İÇİN POLİTİKA FAİZİ ÖNEMLİ

Yalaz Özkanlı – Ata Yatırım Hazine Direktörü:

“ABD faizlerinin son dönemde sert yükselişi altın fiyatlarını baskılamayı sürdürüyor. Fed’in daha uzun süre daha yüksek siyaset faizi yönlendirmesi bu harekette en mühim faktör olarak öne çıktı.

Bu çerçevede ABD’den gelecek ve ekonominin sıcak seyrini teyit edecek her veri altın için negatif olmayı sürdürecektir.Piyasa başta istihdam, enflasyon ve tüketici harcanması verilerini yakından takip etmeyi sürdürecek.

Altında anlamlı bir toparlanma için siyaset faizi beklentilerini değiştirerek getiri eğrisini aşağı çekecek bir yavaşlamanın belirtilerini görmek gerekebilir.”

“BRÜT REZERVLERDE İSTİKRARLI YÜKSELİŞ SÜRÜYOR”

Yurt içinde döviz kurları üstünde hem bireysel hem kurumsal talebin baskı yaratmayı sürdürdüğünü gözlemliyoruz.

Merkez Bankası brüt ve net rezervlerinde son dönemde yaşanmış olan toparlanma bu talebin nispeten kontrollü bir yükseliş ile yavaş da olsa istikrarlı bir halde sürmesini sağlıyor.

Bu çerçevede dolar kurunun sene sonunda 29-30 arası bir seviyeye kavuşması beklentimiz çerçevesinde.2024 senesinde ise kurların seyri büyük oranda iktisat politikalarının enflasyon ile mücadelede ne ölçüde etkin olduğu, cari açığın ne kadar daralacağı ve bunlara karşılık fon akımlarının iyi mi seyredeceğine bağlı olacak.

“MEVDUATTA FAİZ ARTIŞI SINIRLI”

“TCMB’nin Eylül ayı ürem artışının mevduat faizlerinde büyük bir artışı bununla beraber getirmediğini görüyoruz. Bankaların kurumsal kredi büyümesi tarafında halen azami limit ve menkul değer tesisi gibi çerçeveler ile kısıtlı olması mevduat iştahlarının da sınırı olan kalmasına niçin oluyor.

Bu çerçevede kur korumalı mevduattan dönen mevduatlar hariç mevduat faizleri yüzde 40 seviyesi civarında bir ölçüde istikrar kazanmış gibi görünüyor.

Bu seviyenin önümüzdeki altı ay için beklenen enflasyonun altında olması cazibesinin de sınırı olan kalmasını bununla beraber getiriyor.

Diğer taraftan üleş senedi yatırım riski açısından çok değişik bir profil sunduğundan aralarından tek bir doğru yatırımın tercih edilmesi doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

Bu hususta yatırımcıların aracı kurumlarındaki yatırım danışmanları ile iletişime geçmeleri ve kendi risk tercihlerine makul bir portföy oluşturmaları öneri edilebilir.”

BORSADA HEDEF 10 BİN PUAN

Ceyhun Yavaş – Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı:

“Borsa İstanbul’da doruk noktamız ve mühim direnç seviyesi olarak 8.400 seviyesini belirledik. Bu nokta üstünde kalıcılık sağlanması durumunda 10.000 seviyesi hedeflenebileceği görüşündeyiz.

Olası geri çekilmelerde ise 8.300, 8.200, 8.100 desteklerini takip ediyor olacağız. Yükselişin bu hafta özelinde genele yayılmasını da bekliyoruz.”

ALTININ KADERİ FED’İN ELİNDE

“Altın yatırımcılarının birazcık daha Fed’e yönelik sürece dikkat etmeleri gerektiği görüşündeyiz. ABD’deki tahvil getirilerindeki yükselişler piyasalardaki ve emtia grubunda baskıya yol açıyor.

Altın yatırımcılarının birazcık daha Fed’e yönelik sürece dikkat etmeleri gerektiği görüşündeyiz. ABD’deki tahvil getirilerindeki yükselişler piyasalardaki ve emtia grubunda baskıya yol açıyor.”

“FONLARDA GELİŞİM DEVAM EDECEK”

“Borsa İstanbul konusu ile alakalı risk almak istemeyen yatırımcıların yatırım yapabileceği bir alan olarak gördüğümüz fonların gelişiminin devam edebileceği görüşündeyiz.

Ancak mevzuya dair halen lüzumlu yönlendirmelerin ve tanıtımların yapılmadığı görüşündeyiz. Kazançlar anlamında ise üleş senetlerine asla yatırım yapmamış bir yatırımcının üleş senetlerinden ziyade fonlarda yatırım yapması gerektiği kanısındayız.”

“KURLARDA BASKI VAR”

“Ortodoks politikalara geçiş kapsamında KKM’deki çözülmeler mevduat faizlerindeki yükselişe niçin olduğu görüşündeyiz. Bu etmenlerin kapsamında kurlar bir miktar baskı altında işlemlerine devam ediyor.

TCMB’nin rezervleri artırma eğilimi olsa da bu vaziyet kurların yükselişinde katalist bir etmen değil yalnızca kısıtlı volatiliteye niçin bulunduğunu düşünmekteyiz. Kurlardaki bu hareketin orta vadede devam edeceği görüşündeyiz.”

MEVDUAT MI BORSA MI?

“Mevduat faizindeki yükselişin yabancı kuruluşların raporlarına %35, 2024 yılı mart ayındaki seçimler hesaba katıldığında önden yüklemeli %45 olabileceği düşünülüyor.

Seçim sonrasındaki döneme baktığımızda ise izlenecek politikanın faizlerde bununla kısıtlı kalabileceği görüşündeyiz. Ancak, ülkemize yönelik yazılan raporların artığını ve yatırım yapılabilir seviyeden olabildiğince uzak olduğumuzu düşündüğümüzde Borsa İstanbul tarafında yeni bir öykü yazılabilir. Bu da kazanımlar açısından Borsa İstanbul’u öne çıkarabileceğini düşünüyoruz.”

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort