Ortaokulda kazanılan burs lisede devam eder mi? Bursluluk parası ne kadar yatmaya devam edecek, kaç sene?

MEB İOKBS bursluluk imtihanı neticeleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi resmi sitesi üstünden 22 Eylül Cuma günü erişime açıldı. İOKBS bursluluk sınavına giren adaylar https://www.meb.gov.tr/ sitesinden burs sonuçlarına bakabilir. Peki, Ortaokulda kazanılan burs lisede devam eder mi? Bursluluk parası ne kadar yatmaya devam edecek, kaç sene?

Parasız yatılılık ya da bursluluğun sona ermesi

MADDE 24 – (1) Ortaokul ve imam-hatip ortaokulu ile ortaöğretim okullarında ücretsiz yatılı ya da burslu okuyan öğrencilerin ücretsiz yatılılığı ya da bursluluğu, ortaöğrenimlerini tamamlayıncaya kadar devam eder. (1)

(2) Aşağıdaki hâllerde;

a) Ortaokul ya da imam-hatip ortaokullarında bir defadan fazla derslik tekrarına kalan, ortaöğretimde ise tahsil hakkını kullanmış olan, (2)

b) Ortaöğretim kurumlarından mezun olan ya da son sınıfta beklemeli duruma düşen,

c) Taksirli suçlar ile suç nevinden olanlar dışında, işlediği suçtan kaynaklı hükümlü bulunan,

ç) Örgün eğitim dışına çıkarılma cezası almış olan,

d) Özürsüz olarak öğrenimini terk edip okuldan ayrılan,

e) Parasız yatılı ya da bursluluk hakkından isteğiyle vazgeçen,

f) Özel bir okula kayıt ya da nakil yaptıran,

g) Bakanlıkça belirtilen süre içinde ücretsiz yatılılık ya da bursluluk kaydını yaptırmayan,

öğrencilerin ücretsiz yatılılığı ya da bursluluğu okul müdürlüklerince sona erdirilir.

(3) Parasız yatılılığı sona eren öğrencilerin durumları, yedi gün içinde il ya da ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonuna bildirilir.

(4) Bursluluğu sona eren öğrencilerin durumları ise üç gün içinde elektronik ortamda okul müdürlüklerince kaydedilir.

Parasız yatılılık ya da bursluluğa tekrardan hak kazanma

MADDE 25 – (1) Parasız yatılı ya da burslu okuma hakkını kaybeden öğrencilerden, tekrardan ücretsiz yatılı ya da burslu okumak isteyenler, bu Yönetmelikte belirtilen ücretsiz yatılılık ya da bursluluk için müracaat ve yararlanma şartlarını taşımaları kaydıyla ücretsiz yatılılık ve bursluluk sınavına katılabilirler. Sınavı kazanmaları hâlinde bundan sonraki öğrenimlerine ücretsiz yatılı ya da burslu olarak devam ederler.

Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği’nde bulunan bilgilere göre bursluluk imtihanını kazanan öğrencilerin okula kayıt yaptırmasından sonra ekim ayı itibari ile ödenecek.

Bakanlıktan meydana getirilen açıklamaya göre, 3 Eylül 2023 Pazar günü 785 yurt içi ve 2 yurt dışı imtihan merkezinde 3 bin 590 okul ve 55 bin 475 salonda meydana getirilen İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’nın neticeleri açıklandı. Bu sene 70 bin olan saptanca 100 bine çıkarıldı ve 30 bin saptanca zelzele bölgesi için kullanıldı. Devlet Koruması altında olan ve öteki kanunlarla burs hakkı tanınmış 3 bin 871 talebe sınava katıldı. 3 bin 871 öğrencinin tamamına burs imkanı sağlandı.

Annesi ya da babası hayatta olmayan depremzede çocuklardan başvuruda bulunan 8 bin 769 öğrenciden 6 bin 925’i sınava girdi. Sınava giren bütün öğrenciler burs imkanından faydalandırıldı. Bursluluk sınavına başvuran 1 milyon 44 bin 846 kişiden 875 bin 987 aday sınava katıldı. Toplamda 100 bin talebe burs almaya hak kazandı.

MEB İOKBS bursluluk imtihanı neticeleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi resmi sitesi üstünden 22 Eylül Cuma günü erişime açıldı. İOKBS bursluluk sınavına giren adaylar https://www.meb.gov.tr/ sitesinden burs sonuçlarına bakabilir.

Milli Eğitim Bakanlı tarafınca meydana getirilen Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavına giren öğrencilerin, puanları en yüksek bir yerden en düşük puanlara kadar sıralanır. Daha sonra kimler burs alacaksa bunlar açıklanır. Devlet Parasız Yatılı Okulları (DPY) imtihanı olarakta bilinmektedir. Bu yeni düzenlemeyle beraber aylık burs miktarı 1.014,50 TL olarak belirlenmiştir.

İOKBS Burs PYBS Gündem Eğitim Yaşam Haberler

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort