PANDEMİ DÖNEMİNİN DOSTU CİNS KÖPEKLER SOKAKLARA TERK EDİLDİ

Pandemi döneminde evine kapananların arkadaş olması için satın aldıkları cins köpekler, pandeminin bitmesiyle sokaklara terk edildi. Korona döneminde rağbet gören cins köpek üretim tesisleri, pandemi sonrası bir bir kapandı. Kapanan çiftliklerdeki köpekler kaderine bırakıldı. Üretim çiftliklerinin kapanması ile mağduriyet yaşayan hayvanların sayısı giderek artıyor.
Pandemi döneminde insanların eve kapanmasıyla beraber rağbet gören cins köpek üretim çiftlikleri, normalleşme sürecinde azalan talepler nedeniyle ayrı ayrı kapanmaya başladı. Taleplerin azalmasıyla beraber maliyetleri karşılamayan üretim çiftlikleri kapanırken ana para olarak gördükleri cins köpekleri ölüme terk etti. Her Eve Bir Pati Derneği’ne (HEPAD) ulaşan ihbarlar üstüne harekete geçen dernek yetkilileri kaderine terk edilen köpeklere haiz çıktı. Çiftlikten gelen havyaları uzman hekimler fizyolojik ve ruhsal sıhhat kontrolünden geçiren dernek yetkilileri eski sağlığına kavuşan köpekleri sahiplendirerek yuva bulmalarına yardım ediyor.
“Gelen hayvanların durumu içler acısı”
Üretim çiftliklerinden gelen köpeklerin sıhhat durumlarının içler acısı bir şekilde olduğuna dikkat çeken Her Eve Bir Pati Derneği Başkanı Emre Demir, “Derneğimiz kurulalı 5 sene oldu. Terk edilmiş dostlarımız katlanarak artıyor. Bizler de onlara yardım etmeye çalışıyoruz. Özellikle pandemi sürecinde yuvalandırma oranlarımızda müspet yönde artış olmuştu. Fakat pandeminin sona ermesi ile beraber hem yuvalanan dostların terk edilmeleri akabinde oluşturulan çiftliklerin kapanmasıyla mağduriyet yaşayan hayvanlarımızın sayısı da artmaya başladı. Kirli ticaret amacıyla alıp satan, fakat iş bittikten sonra hayvanları oldukça zor durumda bırakan çiftliklerin bulunduğunu biliyoruz. Sesimiz, rengimiz değişik olabilir fakat duygularımız her vakit aynı. Kaldı ki köpekler romantik canlılar ve bizler gibi her şeyi hissedebiliyorlar. Gelen hayvanların durumları içler acısı. Tırnaklarının uzun olması, deri sorunları yaşıyor olması her şeyden ilkin elinizle dokunduğunuzda yüzünü yere eğmesi oldukça kalp kırıcı şeyler. Bizler Her Eve Bir Pati Derneği olarak elimizden geldiğince yuvalar bulmaya çaba ediyoruz. Ama bunun dipsiz bir kuyu bulunduğunu da biliyoruz. Her ne kadar yasalarımız olsa da insanoğlu bu yasalara aykırı davranış sergileyebiliyor. İnsanlara şu mesajı vermeye çaba ediyoruz, ‘Herkes hayvan sevebilir fakat hepimiz hayvan bakamaz’. Hayvan sevmekle bakmak içinde oldukça büyük bir ayrım var. Bir hayvan bakacaksanız hayatınızın bir ihtimal 10-15 yılını vermeye hazır olmalısınız. Bunun maddi ve manevi yükümlülüklerini almanız gerekiyor. Bir dost edinmek istiyorsanız üretim çiftlikleri ya da satış yerlerinden almak yerine bağlı bulunduğunuz ilçe barınaklarına ya da oradaki STK’lara başvurun. Yüzlerce, binlerce hatta milyonlarca dostumuz yuva arıyor. Onlara bu yolla aile olabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Üretim çiftliklerinde mağdur olan köpekler viral hastalıklardan yaşamını kaybediyor
Çiftliklerde terk edilen köpeklerin viral hastalıklar nedeniyle acı çekerek yaşamını kaybettiklerini söyleyen Demir, “Geçtiğimiz hafta üretim çiftliğinde 16 adet terk edilmiş dostumuz, bilhassa 9 tanesi oldukça zor durumdaydılar. Kliniklere aldırdık ve bir oldukça viral hastalıklar nedeniyle yaşamını kaybetti. Yaşadıkları ölüm de oldukça acı bir ölüm oluyor. Viral rahatsızlık hayvanlara önemli oranda acı verici bir hastalık. Bağışıklıkları düşük olduğundan atlatamadılar. Veteriner hekimler elinden geleni yapsa da bazı durumlarda imkanlar bu doğrultuda oluyor. Bizim gördüğümüz bu haberlerden sonra daha da fazla terk edilmeler oluyor. İnsanlar bizlere bir şekilde ulaşıyorlar. Bizler fena şartlarda üretim yapan çiftlikleri devletimize bildiriyoruz. İdari ceza ve yaptırımlar devlet tarafınca sağlanıyor. Biz de o dostlarımızı alıp ruhsal ve fizyolojik sağlığını denetim ettikten sonra lüzumlu yuvalandırma işlemlerini yapıyoruz. İnsanlara yeniden çağrımız hafta sonu buraya gelip burada vakit geçirebilirler, onları tanıyabilirler. En azından bir dost edinmek istiyorlarsa düşünce sahibi olabilirler. Lütfen arkadaşlarınızı satın almayın. Bu pis ticarete ortak olmayın. İnanın sesi rengi ne olursa olsun hissettikleri duygu aynı. Bu üretim tesislerinin olma nedeni yalnızca üreten insanoğlu değil bunu istek edip satın alan insanoğlu da var. Bizim toplumumuz ne kadar bilgili olursa emin olun bu mağduriyetler en aza indirgenecektir” dedi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort