Pladis’ten kültür ve turizme manalı dayanak: Geyre Vakfı’na dört yıldır dayanak sağlanıyor

Yıldız Holding’in küresel atıştırmalık firması pladis, Afrodisias Antik Kenti’ndeki kazılara kaynak sağlamak suretiyle kurulan Geyre Vakfı’na dört senedir takviye veriyor. Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan Afrodisias, gerek Anadolu’daki Roma İmparatorluğu periyodu ile ilgili yeni arkeolojik bulgulara ulaşmak gerekse Türkiye turizmine ve kültür iklimine katkıda bulunmak açısından büyük kıymet taşıyor. Yüksek kaliteli mermer ocakları ve kabiliyetli heykeltıraşlarıyla Antik Çağ’da Akdeniz dünyasının tamamında ün kazanan Afrodisias’ın 1958’de usta fotoğrafçı Orta Güler tarafınca tesadüfen bulunmasının akabinde, hafriyat çalışmaları 1961’den bu yana devam ediyor.

Bugüne dek bulunmuş en kapsamlı “Tavan Fiyatlar Fermanı”

pladis’in sponsor olduğu hafriyat alanında, Roma devrinde hem adliye hem de tecim merkezi olarak kullanılan “bazilika” adlı amme binası ortaya çıkarılıyor. Milattan sonra 1. yüzyılda inşa edilen bazilikanın bugüne kadar gün ışığına çıkarılan kısımları ortasında özellikle yapının ön yüzünde bulunan “tavan fiyat listesi” (narh listesi) dikkat çekiyor. Mermer üstüne işlenmiş bu liste, milattan sonra 301 senesinde Roma İmparatoru Diocletianus’un yüksek enflasyona karşı bir önlem olarak imparatorluk genelinde duyuru etmiş olduğu “Tavan Fiyatlar Fermanı”nın bugüne kadar bulunmuş en kapsamlı örneğini oluşturuyor. Doğu Akdeniz havzasında 40 noktada bu fermanın modüllerinin ortaya çıkarılmış bulunmasına karşın, Afrodisias’ta bulunan ferman tam yazının yarısından fazlasını içeriyor. Fermanda birinci nitelik Afrika aslanından avukatlık fiyatına, buğdaydan şalgama, hamam vazifelilerinin fiyatlarından köle satış fiyatlarına kadar birçok eser ve hizmet için uygulanabilecek azami fiyatlar yer alıyor. Arkeolojinin yanı sıra tarih, sanat tarihi, sosyoloji, ekonomi suretiyle birçok sosyal bilim kısmını ilgilendiren bu fermanın önümüzdeki periyotta kitaplaştırılması planlanıyor.

Murat Ülker: “Afrodisias’ta bulunan fermanın dünyada bir eşi yok”

Yıldız Holding İdare Heyeti Üyesi ve pladis İdare Heyeti Lideri Murat Ülker, Afrodisias kazılarını desteklemek suretiyle kurulan Geyre Vakfı’nın davetiyle hafriyat alanını pladis grubuyla beraber ziyaret etti. Ziyaret esnasında kazıdaki yeni gelişimleri uzmanlardan dinleyen ve tıpkı vakitte Geyre Vakfı’nın takdim etmiş olduğu plaketi pladis ismine alan Murat Ülker şunları tabir etti:

“Afrodisias Antik Kenti’ndeki buluntular dünya genelinde ses getirecek bir paha taşıyor. Bilhassa de pladis’in sponsoru olduğu bazilikada bulunan fermanın dünyada bir eşi yok. İmparator Diocletianus devrinde bazilikanın girişine mermer levhalar üstüne yazılan aşağı yukarı 1400 unsurluk ‘Tavan Fiyatlar Fermanı’, bu uzun narh listesinin hayattaki en kapsamlı versiyonu. Büyük bir ilgiyle takip ettiğimiz kazılardaki gelişimleri olası olduğunca yerinde ve yakından izliyoruz. Dört sene evvel, sponsorluğumuzun birinci senesinde Afrodisias’ı ziyaret etmiştim. Geçen sene da Yıldız Holding İdare Şurası Liderimiz Ali Ülker hafriyat alanında incelemeler yapmıştı. Her ziyaretimizde daha da yeni ve kıymetli bulgulara eriştiğimizi görmekten memnunluk duyuyoruz. Bu ziyaret esnasında bizi bir plaketle onurlandıran Geyre Vakfı’na da oldukça teşekkür ediyoruz. Afrodisias kazılarına verdiğimiz takviyenin, Türkiye’mizin kültür-sanat iklimine katkıda bulunmanın yanı sıra gezim açısından da ülkemize kıymetli fayda sağlayacağı inancıyla, bu sponsorluğu, ülkemize karşı bir sorumluluğumuz olarak görüyoruz.”

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort