Rus Savaş Gemisi Karadeniz’de kargo gemisine uyarı ateşi açtı!

Kremlin‘den gelen açıklamaya göre Ukrayna‘nın İzmail Limanı‘na giden bir kargo gemisine Rus Savaş Gemisi tarafınca uyarı ateşi açıldı. Rusya‘nın yapmış olduğu açıklamaya göre de geminin Palau bayrağı altında seyrettiği söylendi. Bu sebeple gemiyi durdurmak adına bir uyarı ateşinin açıldığı açıklandı.

TÜM GEMİLER “POTANSİYEL ASKERİ KARGO TAŞIYICISI” OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR

Rusya Temmuz ayının son haftasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in ara buluculuğunda imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilerek, Ukrayna limanlarını bombalamaya başlamıştı. Ukrayna Savunma Bakanlığı ise 21 Temmuz tarihinden itibaren Karadeniz’deki Rus ve Rusya işgali altındaki Ukrayna limanlarına giden bütün gemilerin “potansiyel askeri kargo taşıyıcısı” olarak değerlendirileceğini bildirdi. Kiev’in bu açıklaması, Rusya Savunma Bakanlığı’nın, 20 Temmuz’dan itibaren bütün Ukrayna limanlarına giden gemileri “potansiyel askeri yük gemisi” olarak göreceğini duyurmasından bigün sonrasında geldi. Moskova’nın açıklamasında, gemilerin bandıralı devletlerin de ‘çatışmaya taraf’ şeklinde de konumlandırılacağı belirtildi.

TAHIL KORİDORUNDAN 1000’DEN FAZLA GEMİ GEÇTİ

1 Ağustos 2022’de ilk geminin hareket etmesinden bugüne dek tahıl koridorundan 1000’den fazla vapur ile 33 milyon tona yakın tahıl taşındı. Türkiye’nin çabalarıyla kurulan gene geçtiğimiz yıl İstanbul’da “Müşterek Koordinasyon Merkezi” kuruldu. Tahıl ürünlerinin güvenilir aktarımı bu merkezden takip edilmeye başlandı. Tahıl yüklü ilk gemi, 120 günü içine alan antak kalma kapsamında 1 Ağustos 2022’de Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan ayrıldı. Daha ilkin 3 kez uzatılan antak kalma kapsamında Ukrayna’dan ayrılan tahılın yüzde 40’ı Avrupa’ya, yüzde 30’u Asya’ya, yüzde 13’ü Türkiye’ye, yüzde 12’si Afrika’ya ve yüzde 5’i Orta Doğu’ya taşındı.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort