Şap hastalığına karşı aşılama kampanyası başladı – Son Dakika Türkiye Haberleri

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan meydana getirilen açıklamada, Türkiye için mühim hayvan rahatsızlıkları arasında bulunan şapa karşı seneler içerisinde yürütülen çalışmalar ve alınan önlemler sayesinde, hastalığın seyrinin ve yayılımının denetim dibine alındığı bildirildi.

Trakya’nın, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (WOAH) Genel Kurulu’nda alınan kararla aşılı arilik statüsü kazanılmış olduğu anımsatılan açıklamada, Bakanlığın hastalıkla savaşım kapsamında internasyonal kuruluşlarla işbirliği yapmış olduğu anlatım edildi.

Açıklamada, bu kapsamda 2023 yılı başlangıcında FAO temsilciliği vasıtasıyla Irak’tan gelen numunede “SAT-2 serotipi” izole edilerek aşı üretim çalışmalarına başlandığı belirtilerek, 37 gün gibi hızlıca Şap Enstitüsü Müdürlüğünce aşı üretiminin gerçekleştirildiği kaydedildi.

YILDA İKİ KEZ AŞILAMA YAPILIYOR

Bu sene mart ayında yeni şap serotipinin Türkiye’de ilk kez görülmesiyle bütün önlemlerin alınarak aşılama çalışmalarına başlandığı vurgulanan açıklamada, “31 Ağustos itibarıyla aşağı yukarı 30 milyon doz aşı üretimi gerçekleştirilmiş, aşağı yukarı 14 milyon büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan aşılanmıştır. Ülke genelinde ilkbahar ve güz dönemlerinde kampanya şeklinde olmak suretiyle yılda iki kez büyükbaş hayvanların tamamı baytar hekim, baytar sıhhat teknisyeni ve teknikerleri tarafınca aşılanmaktadır. Hastalığın hayvanlar üstündeki tesirini azaltmak ve yayılımını engellemek amacıyla hayvanların aynı aşı ile çok sayıda kez aşılanması gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, Şap Enstitüsü Müdürlüğünce üretilen “SAT-2 serotipi” içeren tetravalan aşılar kullanılarak güz şap aşılama kampanyasının bugün başlatılmış olduğu bilgisi verilerek, şunlar kaydedildi%

“Sonbahar kampanya döneminde kullanılmak suretiyle 6 milyon doz aşı sahaya gönderilmiş olup, aşı ulaşmayan il kalmamıştır. Kampanya devri süresince aşağı yukarı 15 milyon aşı sahaya gönderilecektir. Söz mevzusu 2 aylık kampanya döneminde ülkemizdeki bütün büyükbaş hayvanların aşılanması sağlanacaktır. Hastalığın yayılımının önüne geçmek için sıkı yol kontrolleri uygulanacak olup, aşısız hiç bir hayvanın hareketine izin verilmeyecektir.”

ÜRETİCİLERİN TEDBİRLERE UYMASI ÖNEM TAŞIYOR

Ayrıca, rahatsızlık belirleme edilen noktalarda karantina tedbirleri alınarak aşılama faaliyetlerinin sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Mücadeleye katkı sağlamak suretiyle mihrak yönetimi, mihrak araştırması, karantina, temizlik ve dezenfeksiyon, biyogüvenlik uygulamaları, rahatsızlık ile alakalı farkındalık oluşturulması, yetiştiricinin bilgilendirmesi ve paydaşlar arası işbirliği geliştirilmesi amacıyla bölge illerinin katılımı ile tam zamanlı saha tatbikatı eğitim ve programları gerçekleştirilmektedir. Bu meydana getirilen çalışmalar WOAH ile de paylaşılmaktadır. Hayvanların hastalıktan etkilenmemesi ve verim kayıplarının yaşanmaması için hastalıkla alakalı aldığımız tedbirlere bütün üreticilerimizin uyması ve hayvanlarını aşılatmaları büyük ehemmiyet arz etmektedir.”


NTV’yi toplumsal medyadan takip edin

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort