SARI: MÜSİLAJ DENİZ DİBİNE ÇÖKTÜ

2021 senesinde Marmara Denizinde yaşanmış olan Müsilaj problemi Bandırma Ticaret Odasındaki seminer ile masaya yatırıldı. Açılış konuşmasını yapan Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz katılımcılara teşekkür ederek Müsilaj sorununa kesinlikle bir çözüm bulunması yönünde görüş belirtti.

Müsilajsız bir Bandırma mottosuyla gerçekleşen seminerde ilk konuşan Prof. Dr. Gamze Varank oldu. telekonferans yöntemiyle seminere katılan Varank , mavi yeşil dönüşüm projesi olan GEF projesini anlattı. Varank “ Sorunu hep birlikte yaşadık. Çözümü de hep birlikte bulmalıyız. Bu çerçevede projeler üretiyoruz. Stratejik planlar oluşturarak 4 ilimizi pilot il duyuru ettik. Bu iller Bursa, Kocaeli, Tekirdağ ve İstanbul oldu.

Projemiz 4 ana başlıktan oluşuyor. İlk etap da çalıştaylar ve eğitimler yer alıyor.  İkinci bölümde sektör çember buluşmaları var. Üçüncü kısım da eğitimler ve gönüllülük uygulamaları yer alıyor. Projemizin son bölümünde ise sektör mutabakatları bulunuyor. “

Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, ilk müsijaj problemininin 2012 senesinde ortaya çıktığını belirterek “ Bizler deniz yüzeyinde kirliliği görür görmez müsilaj ile tanıştık. Ancak esas problem denizin 0 ile 30. Metreleri içinde yaşandı. Yetkililer deniz yüzeyindeki müsilajı topladığımızda problemin bittiğini zannettik. Oysaki müsilajın büyük bir kısmı denizin dibinde toplandı. Bugün itibari ile de Marmara Denizinin dibinde 20 cm. balçık tabakası oluştu. Bu balçık tabakası denizi temizleyen süngerlerin, deniz çayırlarının ve pinaların yok bulunmasına niçin oldu.

Müsilaj oluşmasında 3 ana tesir bulunuyor. Birincisi yüksek sıcaklıklar. Bunu denizlere giren hepimiz ayrım edebiliyor. İkincisi ise Marmara Denizinin sabit bir deniz olmasıdır. Boğazlardan yatay akıntılar olsa da dikey akıntı olmadığı için sıkıntı büyüyor.  Son olara da deniz kirliliğidir. Marmara Denizi çevresindeki şehirlerde 25 milyon insan yaşıyor. Evsel atıkların yüzde 43’ü arıtılmadan Marmara Denizine deşarj ediliyor. Bu kirlilik gün geçtikçe çoğalıyor. “ Dedi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort