Sıcak çarpması nedir? Sıcak çarpması belirtileri neler?

Bir süredir aşırı sıcakların ülkemizde etkili olması kararı sıcak çarpması olaylarında artış yaşanıyor. Uzmanlar aşırı sıcak ve nemli ortamların neden olduğu sıcak çarpması konusu ile ilgili uyarıyor. Peki, sıcak çarpması nedir? Sıcak çarpması emareleri neler?

SICAK ÇARPMASI NEDİR?

Sıcak çarpması (hipertermi), vücut sıcaklığının denetim edilemeyecek kadar yükseldiği ciddi bir termoregülasyon bozukluğu durumudur.

Sıcak çarpması hipertermi aşırı sıcak ve nemli ortamlarda uzun soluklu kalma kararı ortaya çıkar.

Sıcak çarpması, termal stresin vücutta muhtelif sistemler üstündeki negatif tesirleri ile karakterizedir. Araştırmalar, sıcak çarpmasının önlenmesi ve tedavisinde erken tanının ve etkili müdahalenin büyük ehemmiyet taşıdığını göstermektedir.

Aşırı sıcaklık, vücut organlarının ve sistemlerinin düzgüsel fonksiyonlarını etkileyebilir ve hayati organlara zarar verebilir.

SICAK ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELER?

Sıcak çarpmasının başlıca emareleri şunlardır:

Yüksek ateş: Vücut sıcaklığı tehlikeli seviyelere yükselirken, kişinin ateşi hızla artar. Genellikle 40°C (104°F) ya da daha yüksek bir ateş görülebilir.

Nabız hızlanması: Kalp, vücudu soğutmak için daha çok çalışır. Bu nedenle nabız hızlanır ve derinleşir. Nabız, normalden daha süratli atar.

Baş dönmesi ve sersemlik: Kişi baş dönmesi ve sersemlik hissi yaşayabilir. Denge problemleri ortaya çıkabilir ve şahıs zorlukla ayakta durabilir.

Ciltte değişiklikler: Sıcak çarpması halinde cilt renginde değişimler görülebilir. Cilt kızarabilir ya da solgunlaşabilir. Ayrıca cilt sıcak ve kuru olabilir.

Şiddetli baş ağrısı: Sıcak çarpması halinde yoğun baş ağrıları ortaya çıkabilir. Baş ağrısı genelde şiddetli ve dayanılmaz olabilir.

Halsizlik ve yorgunluk: Vücut ısı düzenlemesindeki bozukluk sebebiyle enerji düşebilir ve şahıs halsizlik ve bitkinlik hissi yaşayabilir.

Nefes darlığı: Sıcak çarpması halinde soluk alıp vermede güçlük yaşanabilir. Nefes darlığı hissi oluşabilir.

Bulantı ve kusma: Sıcak çarpması emareleri içinde bulantı ve kusma da görülebilir. Vücutta su ve elektrolit dengesindeki bozulma sebebiyle hazım sistemi etkilenebilir.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort