Sürücüsüz metro aracı sefere çıkmaya hazır – Son Dakika Türkiye Haberleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Bozankaya AŞ’nin üretim alanında “Yerli ve Milli Sürücüsüz İlk Metro Aracının Teslim Töreni”ne katıldı.

Uraloğlu, buradaki konuşmasında, Bakanlık olarak hayata geçirdikleri bütün projelerde yerlilik ve milliliği ön planda tuttuklarına dikkati çekerek, ülkenin geleceğini, yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka olmak suretiyle 3 ana antet altında ele aldıklarını dile getirdi. Bakan Uraloğlu, “Gebze OSB-Darıca Sahili Hattı için hususi olarak geliştirilen sürücüsüz metro aracımız da ulusal teknoloji vizyonumuzun en hoş örneklerinden ve mamüllerinden biri olmuştur.” dedi.

Uraloğlu, Bozankaya AŞ’nin, Türkiye’de raylı sistemler sektörünün gelişimine büyük katkı sağladığının altını çizerek, şunları kaydetti:

“Hükümet olarak üretimde yerli ve milliliği ilk başta tutarak, her vakit firmalarımızın destekçisi olduk. Yapısal reformlar, yasal düzenlemeler ile hayata geçirdiğimiz projelerde yerli üretimi destekledik ve artırma gayreti içerisinde olduk. Bozankaya gibi yenilikçiliği kendine düstur edinen gelişime aleni farklılığı yakalayan firmalarımızla beraber ülkemizin aşamayacağı sınır, açamayacağı yol olmadığı kanaatindeyim.”

Uraloğlu, her biri 4 araçtan oluşan ve 7 set durumunda üretimleri tamamlanacak 28 araçlık ilk setin imalat ve yapınak testlerinin tamamlandığını belirterek, şu detayları paylaştı:

“Artık fabrikadan çıkarıp sahaya sevk etmenin coşku ve gururunu yaşıyoruz. Kalan öteki 6 seti de 2’şer set halinde, ekim ayından itibaren, 2023 sonuna kadar teslim almayı planlıyoruz. 80 kilometre servis hızı, 1476 yolcu kapasitesi ve 88 metre uzunluğu ile sürücüsüz olarak hizmet verebilecek aracımız, aşağı yukarı yüzde 70 yerlilik payı ile yapım edilmiştir. Tasarım mühendislik ve proje yönetimi gibi işleri tamamiyle yerli imkanlarla yürütülerek ülkemiz yöntem birikimi bir kez daha ortaya konmuştur. Bogi, yolcu bilgilendirme, anons, sinyalizasyon, aydınlatma, klima üniteleri, TV sistemleri gibi çoğu bileşen yerli imkanlarla üretilmiştir.”

Metro araçlarında aktüel teknoloji ve imkanlar kullanılarak, yolcu konforunu ve aracın verimliliğini artıran çoğu yenilik kullanıldığına dikkati çeken Uraloğlu, etraf dostu tasarımla, enerji tüketiminin iyileştirildiğini, kullanışlı yolcu tasarımı yapılarak ferah bir iç mekan oluşturulduğunu anlattı.

Uraloğlu, gelişen ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde bisiklet, scooter bağlama alanları ve şarj üniteleri gibi donanımların da eklendiğine işaret ederek, bakım ve işletme süreçleri de düşünülerek, azca bakım gerektiren, basit erişilebilen ekipman seçimleri yapıldığını söyledi.

“TÜRASAŞ’I ORTA DOĞU’NUN EN BÜYÜK RAYLI SİSTEM ARAÇ ÜRETİCİSİ HALİNE GETİRDİK”

Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda, Bakanlığın destekleri, ASELSAN’ın işbirliğiyle ilk defa yerli ve ulusal imkanlarla geliştirilen sinyalizasyon sisteminin kullanıldığını dile getiren Uraloğlu, burada edinilen deneyimlerle metro inşalarında yeni bir döneme girdiklerini anlattı.

Uraloğlu, TÜRASAŞ’ı Orta Doğu’nun en büyük raylı sistem vasıta üreticisi haline getirdiklerinin altını çizerek, “Uluslararası standartlarda, yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri ve motorları, yolcu ve yük vagonları, tren denetim idare sistemi gibi ana ve kritik ürünleri kendimiz üretiyoruz.” dedi.

“TEKNOFEST İLE ADETA BİR TEKNOLOJİ BAYRAMI YAŞANIYOR”

Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, feza ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile ilgili da konuşan Uraloğlu şu şekilde devam etti:

“TEKNOFEST ile adeta bir teknoloji bayramı yaşanıyor. Milli teknoloji hamlemizin somut örneklerini tek tek yerinde görüyoruz. TEKNOFEST, bilhassa gençlerimizin ilgisini kazanmayı başarmış ve ülkemizin parlak geleceğine atılan büyük bir adım olmuştur. Çağın gerektirdiği bütün donanımlara haiz olmak için var kuvvetiyle çalışan ve her adımını planlayarak geleceğe küresel oyuncu olarak ilerleyen Türkiye’nin sesini bütün dünyaya duyurmuştur.”

Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay da geliştirdikleri ve ihraç ettikleri mamüllerin ülkenin dışa bağımlılığını azalttığını belirterek, amaçlarının raylı sistemler sektöründe ülkeyi temsil ederken yurt içerisinde de hizmet vermek bulunduğunu anlattı.


NTV’yi toplumsal medyadan takip edin

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort