Suudi Arabistan fosil yakıtlara veda ediyor!

Ekonomik gelirlerinin büyük bir bölümü petrole dayanan Suudi Arabistan, ekonomisini çeşitlendirmek adına adımlar atıyor. Tek başına dünya petrol rezervlerinin neredeyse yüzde 15’ine haiz olan Suudi Arabistan, Ulusal Yenilenebilir Enerji planı kapsamında elektrik gücünü benimsemeye hazırlanıyor.

Bu doğrultuda yeni adımlar atmak isteyen Suudi Arabistan, elektrikli arabalar konusu ile ilgili da mühim bir girişimde bulundu. Elektrikli araba üreticisi Lucid ile mühim bir anlaşmaya imza atan ülke önümüzdeki 10 yıl içinde sıfır emisyonlu araçlara kapısını açacak.

Lucid Air Grand Touring bilgileri belli oldu! İşte özellikleri

Arabistan’dan 100 bin elektrikli vasıta sözü!

Lucid ile meydana getirilen anlaşmaya göre önümüzdeki 10 yıl içinde Suudi Arabistan 50 bin elektrikli vasıta satın alacak. Bunun yanı sıra 50 bin araçlık bir opsiyon daha bulunuyor. Bu anlaşmanın sonrasında Lucid hisseleri yüzde 5 oranında yükseldi.

Yapılan antak kalma Lucid’in elektrikli sedan modeli Air’in yanı sıra Gravity SUV ve markanın gelecekte üreteceği öteki elektrikli arabaları kapsıyor. Elektrikli vasıta satış anlaşması, Suudi krallığının ekonomisini fosil yakıtlardan uzaklaştırmayı amaçlayan Vizyon 2030 planının bir parçasını oluşturuyor.

Lucid’in yüzde 61’i Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’na (PIF) ait. Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu 2018 senesinde 1 milyar dolarlık yatırım ile firmanın hisselerinin büyük bölümünü satın aldı. Bu yatırım ile Air modelini üretmekte zorluk çeken Lucid’in eli rahatladı.

Teslimatların en geç 2023 yılının ilk çeyreğinde başlaması beklenirken yıllık bin ila 2 bin içinde Lucid markalı vasıta Suudi Arabistan’a gelecek. 2025 yılı ile bu rakamın 4 ile 7 bin vasıta arasına çıkması planlanıyor. Lucid’in bu araçlar için iyi mi bir fiyat etiketi belirdeği ise hemen hemen bilinmiyor.

Peki siz Suudi Arabistan ve yenilenebilir enerji yatırımları ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort