Svaşın kaderinin değiştiren drone’lar… Ukraynalılar telefon uygulamasıyla öyle bir şey başardı ki!

Ukrayna, savaş başladığından beri aylarca ölümcül uzun menzilli roket saldırılarına maruz kaldı, fakat Rusya’nın şehirlere ve Ukrayna’nın altyapısına yüzlerce ucuz, İran yapımı Shahed-136 insansız hava aracı ateşlemesi sebebiyle saldırılar geçen ay hızlandı.

Kiev’in merkezi iki hafta ilkin bombalandığında beş sivil öldü; o gün, başkentte beşi ana tren istasyonunun yakınında patlayan 28 insansız hava aracı fırlatılmıştı.

RADARDAN KAÇAN DRONE’LAR…

Shahed-136 dronları, genelde fakat yerden 30 metre yükseklikteki düşük uçuş rotaları ve ufak boyutlarıyla geleneksel radarlar tarafınca zor algılanıyor.

Ancak bu drone’lar hedeflerine yaklaştıkça irtifalarını artırıyor ve yere doğru dalışları müthiş hızda.

Bu İHA’lar, Ukrayna’nın elektrik santrallerini ve enerji şebekesini bombalamada bilhassa etkili oldu, Kiev’de ve daha öteki çoğu şehirde elektrik kesintilerine niçin oldu.

Hal bu şekilde olunca politikacılar ve ordu bu drone’ları durdurmanın değişik yollarını bulmaya çalıştı.

UKRAYNALI GÖNÜLLÜLERİN BAŞARISI

Ukraynalı gönüllüler tarafından, sivillerin, yaklaşan Rus insansız hava araçları ve füzelerini gördüklerini bildirmelerine izin vermek için kolay bir cep telefonu uygulaması geliştirildi.

Ukraynalılar şimdi bu tatbik vasıtası ile DRONE’ları yere inip hedefleri vurmadan ilkin düşürebilmeyi umuyor.

ePPO adındaki uygulama, telefonun GPS’ine ve pusulasına bağlı çalışıyor kullananların Ukraynaordusuna konum tutanağı göndermek için cihazını ancak gelen nesneye doğrultması ve tek bir düğmeye basması kafi oluyor.

‘WEB MERKEZLİ SAVAŞ’

Projenin arkasındaki kişilerden biri olan Gennady Suldin, amacın ‘web merkezli savaş’ örneği olarak tanımlandığını ve hedefin saldırıları belirleme etmeye destek olmak için ‘tüm nüfusu’ dahil etmek bulunduğunu söyledi.

Güvenlik nedenleriyle, ePPO uygulaması yalnızca, erişkin Ukraynalıların hüviyet kartlarını, ehliyetlerini ve öteki resmi belgelerini telefonlarında saklamalarına müsaade eden yerleşik Diia hükümet programıyla beraber çalışıyor. Bu da teoride, uygulamanın yurttaş olmayanlar tarafınca kullanılamayacağı anlamına geliyor.

Uygulama, ancak Google Android telefonlarda ve aşağı yukarı üç haftadır kullanımda.

KURULUMU ÇOK KOLAY

Apple’dan birkaç gün içerisinde onay bekleniyor.

Kurulumu ancak birkaç dakika devam eden tatbik parmak izi ile Diia’dan bir yapılacak indirme ve onay ile çalışıyor.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort