TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi devletlerin büyükelçi ve temsilcileriyle görüştü

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi devletlerin büyükelçi ve temsilcileriyle görüştü.

Oktay, 3 Ekim 2009’da imzalanan Nahçıvan Anlaşması’yla kurulan TDT üyesi devletlerin büyükelçi ve temsilcilerini TBMM’de kabul ederek, öğle yemeği verdi.

Yemekte konferans yapan Oktay, bugünün, Türk Dünyası İşbirliği Günü bulunduğunu anımsatarak, “Dünyanın ekonomi merkezlerinin değişmiş olduğu ve coğrafyamızın öneminin arttığı günümüzde, Türk dünyası olarak artık aramızdaki bağı güçlendirecek daha sağlam adımlar atıyoruz.” dedi.

Büyük çabalarla inşa edilen işbirliği mekanizmalarının, her alanda kurumsallaştığını ve sağlam temellere kavuştuğunu vurgulayan Oktay, TDT’nin internasyonal arenada dikkatle takip edildiğini, üçüncü ülkelerin işbirliği yapmak istediği bir platform haline geldiğini söyledi.

Semerkant zirvesinde KKTC’nin teşkilata müşahit üye bulunduğunu anımsatan Oktay, Kıbrıs Türkleri’nin, Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası bulunduğunu ve KKTC’nin, TDT’nin bütün faaliyetlerine layıkıyla katılımını yürekten desteklediklerini vurguladı.

Oktay, 6 Şubat’ta gerçekleştirilen depremler sonrası TDT üyesi devletlerin desteğinin ve dayanışmasının, Türk halkının hafızasına kazındığını anlatım etti.

TDT şemsiyesi ismi altında bulunan kurum ve kuruluşların faaliyetlerinin, Türk dünyasında işbirliğinin ilerletilmesi için kritik önemde bulunduğunu dile getiren Oktay, “Türk bir araya gelmesi yolunda attığımız adımlar zamanı önemdedir, fakat bununla yetinemeyiz. Zira oldukça daha fazlasını hazırlamaya fırsatlar ve potansiyeller açık.” diye konuştu.

Fuat Oktay, TDT sekretaryasına ev sahipliği yapan Türkiye’nin, teşkilatın başarısı için bütün kurum ve kuruluşlarıyla gayret sarf etmeyi sürdüreceğini kaydetti.

Türkiye’nin, kardeşlerinin yanısıra yer almaya devam edeceğinin önemini vurgulayan Oktay, konuşmasını, Gaspıralı İsmail Bey’in kardeşlik ve birlik olmaya dair laflarıyla tamamladı.

Kaynak: AA / Politika

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort