TEKNOFEST’te Bilfen öğrencileri çevreci projelerini sergiledi

Ziyaretçilerin yoğun alaka gösterdiği stantta ‘Havadan karbondioksit bağlama’ projesini özetleyen 9’uncu derslik talebesi Yeliz Bostancı, “Makinemiz karbondioksiti alıp sodyum hidroksit denilen çözeltiye aktarıyor. Karbondioksit ile birleşen çözelti yeni bir sıvı açığa çıkarıyor. Yenilebilir bir nebat kullandık. Amacımız küresel ısınmadan kaynaklı açığa çıkan karbondioksit gazını azaltmak. Paris İklim Anlaşması kapsamında 2030 yılına kadar karbondioksiti aza indirip oksijeni arttırmak istiyoruz. Bu makineyi geliştirip daha büyük fabrikaların yanına, egzoz gazının çıkmış olduğu yerlere, yol kenarlarına yerleştirmeyi amaçlıyoruz. Bu fuarda da ziyaretçilerin ilgisi güzel” dedi.

Projeyle alakalı konuşan Biyoloji Öğretmeni Özge Dönmez ise küresel iklim değişikliklerine karşı oksijen gazı üretimine başladıklarını belirterek “Ekim ayına giriyoruz fakat hava hala oldukça sıcak. Amacımız havadaki karbondioksiti yakalayıp faydalı hale dönüştürmek. Ocak ayından beri çalışılan bir projemiz var. 5-10 öğrenciyle başladığımız projeye yoğun katılım oldu. Hedefimiz etraf yolları ve yapınak kenarlarında yoğun kirliliğin olduğu yerlerde büyük bir merkez kurmak” diye konuştu.

“SIFIR ATIĞA KATKI”

Doğaya zarar vermeyen eldiven ürettiğini kaydeden 9’uncu derslik talebesi Özer Aslan ise eldivenin tamamiyle tabii ürünlerden hazırlandığını kaydetti. Aslan, “Sıfır atıktan yola çıkarak biyobozunur mamüller oluşturduk. Pirinç kabuklarını öğüterek un haline getirdik. Daha sonrasında bu ürünleri elde etmek için kimyasal tepkimeye sokmamız gerekiyordu. Doğal olması için bitkisel yağları kullandık. Sıvı haline getirilip kalıplara döküldü. Dondurularak geleceğin laboratuvar eldivenleri ve silgisini ürettik. Antibakteriyel mamüller elde ettik. Evde kullandığımız silgi ve eldivenlerde biyopetrol ürünleri kullanılıyor. Ama bunlar tamamiyle doğal. Doğaya asla bir ziyanı yok” ifadelerini kullandı.

“SUYLA TEMAS ETTİĞİNDE MASKE YOK OLUYOR”

Suyla temas ettiğinde ortadan kaybolan bir maske hazırladıklarını özetleyen 9’uncu derslik talebesi Defne Koç da “Elektroeleme tekniğiyle yüz maskesi yaptık. İçerdiği bitkisel yağlarla yüzü nemlendiriyor. Yaşlanma ve kırışıklık karşıtı. Suda çözülüyor. Maskeyi kullandıktan sonrasında yıkadığınızda maske ortadan yok oluyor. Bu sayede tabiata asla atık oluşturmadan cilt bakımını elde etmiş oluyorsunuz. Yüz maskelerinin geriye dönüşümü bizim açımızdan oldukça önemli. Yaptığımız çalışmada nanofiberik bir maske kullandık. Evde meydana getirilen maskeler çöpe atılıyor. Ama bu maskeyi suyla yıkadığınızda çözülmeye başlıyor. Yaşlılık giderici, gençleştirici özelliği var” diye konuştu.

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort