TİCARET ODASINA YAKIŞAN YAPIYI BANDIRMA’YA KAZANDIRMAK İSTİYORUZ

Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, son zamanlarda Bandırma gündemini meşgul eden arazi devir mevzusu ile alakalı açıklamalarda bulundu.

Bandırma Ticaret Odası 1926 senesinde kurulmuş, 3000 e yakın üyesi ile Bandırmanın en köklü ve muteber kuruluşları arasındadır diyen Adem Yılmaz “  Gerek bölge içerisindeki yapısal fonksiyonları, gerekse toplumsal çevrede Bandırma’nın ismini yurt genelinde en makul şekilde temsil etmektedir. Yaşamımızda gün geçtikçe değişen teknoloji ve hayat standartları kapsamında Bandırma Ticaret Odasının da kendi kimliğine yakışır, bölgesine ve üyelerinin kullanımına makul yeni bir yerleşkede faaliyetlerini göstermesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu kapsamda başlayan çalışmalar devam ederken, ülkemizde yaşanmış olan ve 11 ili etkileyen zelzele felaketi sonra çalışmalarımızın önemi bir kez daha gündeme gelmiş ve bir an evvel Bandırma’da Bandırma Ticaret Odasına yakışır bir yapıyı kazandırmak için çalışmalarımıza hız verildi. “ dedi.

Bandırma hızla büyürken Ticaret Odası binasının kifayetsiz bulunduğunu gördük ve yeni bir hizmet binası için çalışmalara başladık şeklinde açıklamalarına süren Başkan Yılmaz “ Bandırma şehir girişi ve çıkışları ile Bandırma Ticaret Odası üyelerinin huzurlu erişim sağlayacağı alanlarda meydana getirilen alternatif yer tarzı sonra Bandırma Küçük Sanayi girişinde bulunan toplam 5,9 Dekarlık arazi belirleme edilmiş olup, idare ve meclis grubumuzla meydana getirilen istişarelerde yeni hizmet yapısının bu alanda yapılması mevzusu ile alakalı düşünce donanmasına varıldı. Bandırma Ticaret Odasının Kamu Kurum/kuruluşu durumunda olması ve kamusal hizmet vermesi sebebiyle de yapılacak proje kapsamında gene kamunun kullanımına yönelik unsurların yer alması ve Bandırma’da eksikliği hissedilen birtakım fonksiyonlarında bu alan içerisinde Bandırma Ticaret Odası çatısı altında halkın hizmetine sunulması, Bandırma Ticaret Odamız idare üyelerince istişare edilerek karar verilmiştir.

Gerek Türkiye içerisindeki ülke içerisinde gerekse Balıkesir’de ticaret odalarının mekânsal sıkıntısı mahalli yönetimler tarafınca karşılandığı bilinmekte olup, yer tahsisi ve yapı yapımına dair bütün bedellerin alakalı mahalli idareler tarafınca karşılanarak kente kazandırıldığına yönelik birçok misal yer almaktadır. Bu kapsamda Bandırma Belediyesine ait olan 600 Evler Mahallesi 2491 ada 2 parsel dahilinde kayıtlı taşınmazın Kamulaştırma Kanunun 30 maddesi dahilinde Kamu kurum ve kuruluşları arasında devir ile alakalı hükümler doğrultusunda Bandırma Ticaret Odasına satışı hikayesinde lüzumlu başvuruları yaptık.

Bandırma Belediye meclisine sunulan dosya kapsamında üç ana neden bulunmakta olup;

1-Kamulaştırma kanunu kapsamında öneri ettiğimiz (kanunen ilk önce BTO tarafınca fiyat öneri edilmesi gerekmektedir.) karşılık üstünden referansla Bandırma Belediyesi Meclisi Fiyat Tespit Komisyonunca belirlenecek karşılık ile tapu dönemi yapılmasına yönelik karar alınması;

2-Söz mevzusu dönemin yapılabilmesi-protokol imzalanması amacı ile Belediye Başkanına yetki verilmesi;

3-İmar Planlarında “Belediye Hizmet Alanı” kullanımının “İdari Hizmet Alanı” kullanımına yönelik Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Bandırma Belediyesinde bayındır planı değişikliğinin yapılması hususlarıdır.

Yukarıda belirtilen hükümler dahilinde istek edilen devir hukuken izlenmesi gereksinim duyulan yol ve teknik olarak kanuna makul bir prosedür olmakla birlikte, bu kapsamda meydana getirilen parsellerin bayındır planında verilen kullanım haricinde öteki amaçla kullanımının ve satışının da önüne geçmiş olduğu açıkça görülmektedir. Bu mevzu ile alakalı meydana getirilen haksız spekülasyonların da yersiz bulunduğunun aleni bir göstergesi olarak not düşmekte yarar vardır.

Bandırma Ticaret Odası mevcut yapısının da tekrardan değerlendirilmesine yönelik planları yapmakta olup, ilk önce yeni hizmet yapısının yapımı birinci önceliği olmuştur. Mevcut yapıda bulunan konuşma salonu ve öteki hizmet alanları bir önceki yıllarda da Bandırma hizmetinde yer almış olup, birçok toplantı seminer v.b. iş ve işlemler için kullanılmıştır. Yer gereksinim duyan amme kurumları da yer yer bu alanlardan yarar sağlamışlardır. Bu kapsamda yeni yapılacak yapı dahilinde de ayrılan bütün fonksiyonlar Bandırma’mızın hizmetinde olacaktır. “

Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, avam proje ile alakalı detaylar vererek “ Bandırma Ticaret Odası için meydana getirilen ön dizayn dahilinde, Bodrum Kat ilk önce teknik alanlar, otopark ve sığınak gibi gereksinim olan kullanımlara ayrılacaktır. Zemin kat iki bölümden oluşmakta olup, oldukça amaçlı salon dahilinde konserler, sergiler, fuarlar, gösteriler için ayrılan aşağı yukarı 700-900 m2 lik bir alan düşünülmekte olup, fakat bina zemin katında bölgede gereksinim olabilecek bir banka şubesi, noter, PTT gişesi v.b. kamusal hizmet verecek ve bölgede eksikliği hissedilen yapılara yer verilmesi düşünülmektedir. Ana bina 1 kat 350-400 benlik bir konuşma salonu, mini toplantı – basın seyretme odaları ile kulis, teknik oda v.b. unsurların bulunmuş olduğu konuşma katı olarak düşünülmektedir.

Ana bina 2 kat, Bandırma Ticaret Odası ana yönetimsel ofislerinin bulunmuş olduğu hizmet katı olarak planlanmış olup, ana bina son kat yani 3 kat ise Şirketlerimiz için kullanım alanları, genç girişimciler, Yatırım ofisleri gibi Kalkınma Ajansları, Sanayi Bakanlığı v.b. unsurlarla Bandırmada desteklenmesi lüzumlu endüstri ve ticaret temalı nedenlere hizmet edecek alanlar olarak kullanılması öngörülmektedir.

Tasarlanan yapı toplam 4000-4500 M2 arasında olması beklenmekte olup, fonksiyonların mimari alan gereksinimlerine göre belirlenecektir. Bina yapımında hiç bir idare heyeti üyemiz ihaleye girmeyecek, araç-gereç alım ve satımı yapmayacak ve kişisel menfaat sağlamayacaktır.

Bu kapsamda hemen hemen parselin devrinin yapılmaması ve Bandırma Ticaret Odasına ait bir parselin edinme sürecinin devamı olması sebebiyle yapı tasarımı hemen hemen sonuçlanmadığı da unutulmamalıdır. Fakat idaremizce kabul edilen mahal-fonksiyon şeması yukarıda belirtildiği suretiyle tamamiyle Bandırma’ya yeni bir nefes getirecek, kamusal fonksiyonlarla Bandırmanın sosyo-ekonomik yapısını güçlendirici bir atılım olarak görülmeli ve desteklenmelidir.

Gerek Bandırma Belediye Başkanı Sayın Tolga Tosun, gerekse Bandırmamızın siyasi partileri ve meclis üyeleri ile meydana getirilen görüşmelerde ifade edilen proje ve hedefler kapsamında müspet yardımcı lafları alınmış olup, mali olarak ciddi bir yatırımı hedefleyerek 70-80 milyon karşılık ile tamamlanması öngörülen bu yatırımın Bandırma’ya kazandırılması için bir lüzumlu birçok yüke katlanacağımızı, bu bağlamda aldığımız bu yükü de Bandırmaya yeni bir hizmet alanı olarak sonuçlandırmak isteğimizi buradan tekrardan yeniliyorum. Biz yardımcı olan bütün paydaşlarımıza projeye katkı sunan CHP Meclis üyesi Mesut Özdemir’e ve MHP meclis üyesi Harun Algül’e  tekrar teşekkür ediyorum.” Dedi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort