TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Sanayi için bir yol haritası oluşturulacak

Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında Gaziantep Sanayi Odası tarafınca Uluslararası Göç Örgütü’nün katkılarıyla hazırlanan ‘Üretim Sektörünün Deprem Etki Analiz ve Raporlama Çalışması’, Ankara’da TOBB Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Raporda, depremden etkilenen Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Hatay illerinde üretim sektöründe etkinlik yayınlayan işletmeler ile çalışanlarının depremden etkilenme durumları ortaya konularak, sanayilerin tekrar canlandırılması için çözüm önerileri sunuldu.

‘YOL HARİTASI OLUŞTURACAK’

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bölge ekonomisinin ve istihdamının tekrar canlandırılması için yaptıkları çalışmaları anlatarak, “Devlet ve ulus olarak sağlanan yardımlar kuşkusuz önemli, lüzumlu ve değerlidir. Öte taraftan zelzele bölgesindeki insanların, üretim ve tecim yaparak kendi ayakları üstünde durmalarını sağlamamız da gerekmektedir” dedi.

Bölgedeki 4 ilden gelen istihdamla alakalı son rakamların ilgi cazibeli olduğunu, etkileyici bir azalış yaşandığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Depremin istihdama en negatif yansıdığı il Hatay olmuştur. Hatay’da hususi sektörde çalışan sayısı yüzde 35 azalmıştır. Yani her 3 kişiden 1’i artık çalışmamaktadır. Geçen yıl 165 bin olan kayıtlı istihdam bu yıl 107 bine düşmüştür. Demek ki 58 bin şahıs işten ayrılmış ya da işini kaybetmiştir. Kahramanmaraş’ta hususi sektörde çalışan sayısı yüzde 29 azalmıştır. Çalışan sayısı 147 binden 104 bine düşmüştür. Malatya’da 95 binden 71 bine gerilemiştir. Yani her eskiden çalışan her 4 kişiden biri artık çalışmamaktadır. Adıyaman’daki hususi sektör istihdamı da 55 binden 48 bine inmiştir. Şehirlerimizi ayağa kaldırmanın yolu, ekonomiyi tekrar canlandırmaktan geçmektedir” diye konuştu.

Raporun zelzele bölgesindeki endüstri için bir yol haritası oluşturacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Hem kısa, orta ve uzun solukta yapılması lüzumlu olanlar sıralanmış, mahalli ve yöresel kalkınmaya yönelik somut siyaset adımları hazırlanmış hem de kurumlarımız için ne tür adımlar atılması gerektiğine dair yapıcı tavsiyeler belirlenmiştir” ifadelerini kullandı. (DHA)

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort