Toplu gömüldüğü iddia ediliyor! İnsan kemikleri şoke etti

Mut’un Çömelek Mahallesi sınırlarında bulunan Bizans dönemine ait ev şeklindeki kaya yapıtlar dikkat çekiyor. Ancak defineciler bu kez zamanı evlerin önündeki bölgeleri hedef aldı. Kaçak kazı meydana getirilen yerlerde toplu gömüldüğü iddia edilen insan kemiklerinin de zarar görmüş olduğu belirlendi. Bölgede meydana getirilen kaçak kazılarla alakalı jandarma ekiplerinin çabalama yapmış olduğu öğrenildi.

“HER GÜN DEFİNECİLER KAZMAYA DEVAM EDİYORLAR”

Bölgenin koruma dibine alınmasını ve kültür kıymeti taşıyan her eserin tekrar tarihe kazandırılmasını isteyen Çömelek Mahalle Muhtarı Ruhan Yiğit, “İlçemize 50 kilometre uzaklıkta, köy merkezimize ise 10 kilometre uzaklıkta Göğden yaylamızın Kapız mevkinde, kaya mezarlarının kaya oyuntuları bulunmakta. Burayı seneler ilkin köyümüzde şenlikler yaparken gezgincilerimiz sürekli gezip görüyorlardı. Şu anda antika ve gömü arayan insanların istilasına uğramış vaziyette. Defineciler gelip kazıyorlar” dedi.

Muhtarı Yiğit, “Kazıda kemikler çıkmaktadır. Bundan aşağı yukarı 1 sene ilkin buraya jandarma ekiplerimiz ve Müze Müdürlüğü görevlileri gelmiş olarak incelemede bulundular. Ama şu an hiç bir şey yapılmıyor. Çalışma durmuş vaziyette. Her gün defineciler kazmaya devam ediyorlar. Her geldiğimizde farklı kemikler görünüyor. Buraya gelen gezginlerimiz, tabiat severlerimiz bizi arayarak bu problemin giderilmesini istiyorlar”

“BİZANSLILAR TARAFINDAN KULLANILDIĞI BİLGİSİ VAR”

İlgililerin buraya gelmiş olarak çıkan kemikleri araştırıp, gereğince araştırma yaptıktan sonrasında bölgenin koruma dibine alınmasını isteyen Yiğit, “Burasının oldukça uzun seneler ilkin Taşkale bağlantısı bulunduğunu düşünmekteyiz. Daha detaylı araştırma yapılırsa gün ışığına çıkacağını düşünüyorum. Duyduklarımıza göre buranın Bizanslılar tarafınca kullanıldığı bilgisi var. Eskiden ev olarak, tahıl ambarı olarak kullanılmış. Şu anda bile içinde samanlar bulunmaktadır. Kazılan zeminin toplu kabir bulunduğunu düşünüyoruz. Devamlı toprağın altında antikacıların kazması devam ediyor. Bizden sonraki nesle bu zamanı yapıları bırakalım” diye konuştu.

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

 

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort