Toplu sözleşmeye de giren tayin mağduriyetinden hala ses yok!

Üniversitelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa doğal olarak yönetimsel personelin eş, sağlık, can güvenliği gibi mazeretlere dayalı belirleme hakkının olmaması nedeniyle uzun süredir ciddi mağduriyetlerin bulunduğunu bu mecradan sizlerle paylaşmıştık. En sonunda, sendikaların bu hususta ortak duruşu ve gayretleriyle 25 Ağustos 2021 tarihindeki Resmi Gazete’de yayımlanan 6 ncı devre Toplu Sözleşmede yönetimsel personelin belirleme mağduriyetinin gidermek için mühim bir adım atıldı.

Anılan Toplu Sözleşmenin “Eğitim Hizmet Kolunun” 34’üncü maddesine göre, yükseköğretim kurumlarında çalışan memurlara “Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliği‘nin alakalı hükümleri doğrultusunda, “sağlık” “aile birliği“, “can güvenliği

Toplu sözleşmelerde çabalama yapılması ihtiyaç duyulan maddelerle alakalı mesul kurumlar Resmi Gazete’de duyuru edilmediği için üniversitelerde mesul yönetimsel personelin belirleme problemi hakkında hususta yapılması merak edilen düzenlemeyi kimin yapacağı hususu belirsizlik içermektedir. Şöyle ki, üniversitelerle alakalı hususlarda her ne kadar Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı yetkili gibi gözükse de, yükseköğretim kurumlarının yönetimsel açıdan özerk yapısı nedeniyle bu mevzunun tek başına YÖK nezdinde çözüme kavuşturulması imkânsız görünmektedir. Bu kapsamda, personel hikayelerinde merkezi rol üstüne alan Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü toplu sözleşmedeki hükmün hızlıca hayata geçmesi için rol üstlenmelidir.

Daha önceki yazılarımızda da belirtiğimi üzere, yönetimsel personel üniversitelerin faal ve bereketli bir halde yönetilmesini elde eden kurumsal hafızalar olup, rektörler, dekanlar, müdürler, öğrenciler süresi bittiğinde yollarına bakarken yönetimsel personel ise kurumlarda işleyişin devamlılığı açısından kritik öneme haizdir.

Dolayısıyla, Anayasal bir hak olan aile donanması başta olmak suretiyle mazerete dayalı belirleme hakkı ile becayiş imkanı haricinde mevcut toplu kontrat hükümlerine göre bir beklentisi olamayan yükseköğretim kurumları memurlarına belirleme hakkının geciktirilmeksizin verilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort