‘Türkiye’ kararına Azerbaycan’dan rest!

Karabağ’da anayasal düzeni sağlamak adına 19 Eylül’de harekete geçen Azerbaycan, başlatmış olduğu operasyonu 24 saatte başarıyla sonuçlandırdı. Karabağ’daki yasa dışı Ermeni silahlı güçler tabanca bıraktı. Bölgedeki durumun değerlendirilmesi adına taraflar iki mühim müzakere planladı.

İLK GÖRÜŞME BRÜKSEL’DE YAPILDI

26 Eylül tarihinde Brüksel’de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev ile Ermenistan Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Armen Grigoryan bir araya geldi. Yarın ise iki ülkenin liderlerinin İspanya’da görüşmesi bekleniyordu.

TÜRKİYE’ KARARINA AZERBAYCAN REST ÇEKTİ

Ancak Azerbaycan, Türkiye’nin de katılımı şartının kabul edilmemesi sebebiyle Ermenistan, AB, Fransa ve Almanya ile yapılacak görüşmeye katılmama sonucu aldı.

FRANSA VE ALMANYA TÜRKİYE’NİN KATILMAMASI İÇİN ÖZEL ÇABA SARF ETTİ

Azerbaycan’ın diplomatik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Bakü yönetimi, İspanya’nın Granada kentinde Ermenistan, AB, Fransa ve Almanya’nın katılımı ile yapılacak görüşmeye Türkiye’nin de katılmasını tavsiye etti ve bunda ısrar etti. Öneri Fransa ve Almanya’nın hususi çabalarıyla kabul edilmedi.

Ermenistan ile Azerbaycan’ın sulh görüşmesinin ana gündem olacağı beşli görüşmede Ermenistan, Fransa, Almanya, AB gibi Azerbaycan karşıtı bir atmosferin oluşturulduğunu vurgulayan Azerbaycanlı yetkililer, Fransız Savunma Bakanı Sebastien Lecornu’nun Ermeni yanlısı sözleri, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’nın Ermenistan ziyareti ve askeri işbirliği, tabanca ve cephane teminine dair açıklamaları, AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in dün Azerbaycan’ı suçlayan ifadeleri sebebiyle Azerbaycan’ın bu formattaki müzakerelere katılma ihtiyacı hissetmediğini belirtti.

Yetkililer, “Bu gerekçelerle Azerbaycan beşli görüşmeyi reddetti ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Granada’ya gitmekten vazgeçti.” ifadesini kullandı.

AZERBAYCAN: FRANSA VARSA BİZ YOKUZ

Bakü’nün, bölgenin problemlerini bölgeye uzak ülkelerle münakaşaya gerek görmediğini, Ermenistan ile ilişki mevzusunun yöresel çerçevede tartışılıp çözülebileceğine inandığını vurgulayan yetkililer, daha önceki AB-Azerbaycan-Ermenistan üçlü formatının tekrar canlandırılması durumunda Azerbaycan’ın toplantıya katılabileceğini bildirdi.

Yetkililer, Azerbaycan’ın Fransa’nın katılmış olduğu hiç bir formatta yer almayacağının altını çizdi.

Avrupa Siyasi Topluluğu (AST), 5 Ekim’de İspanya’nın ev sahipliğinde Granada’da toplanacak. Toplantı kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile yapacağı görüşmeye AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’ın da katılımı planlanıyordu.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort