Türkiye’de uluslararası akreditasyonu olan bir fakülte ve bölümü…

Ankara Üniversitesi, Cumhuriyet tarihini ve misyonunu milletiyle özdeşleştirmiş, bütünleştirmiş bir üniversitedir. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk yükseköğretim kurumu olan Ankara Üniversitesinde hâlihazırda 19 fakülte, 1 yüksekokul, 14 enstitü, 11 meslek yüksekokulu ve farklı alanlarda etkinlik yayınlayan 49 inceleme ve tatbik merkezi mevcut olup, bunların tamamı da üstün bir ilmi gayret ve başarıyla görevlerini yerine getirmektedirler.

Ankara Üniversitesi bünyesindeki 19 fakülteden bir tanesi de bu sanal ortamın sınırlılıkları kapsamında özet bilgilerle tanıtımı yapılması amaçlanan ve içeriğinde de tedris üyesi olarak vazife yaptığım Uygulamalı Bilimler Fakültesidir. Adı geçen fakülte 26 Ağustos 2014 tarihinde kurulmuş olup, bu fakültede Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü, Aktüerya Bilimleri Bölümü ve Lojistik Yönetimi Bölümünün yapılandırılması sağlanmıştır.

Uygulamalı Bilimler Fakültesinin temel kuruluş gayesi; kentleşme, kentsel büyüme, kentsel dönüşüm ve hayat kalitesi, kırsal değişiklik ve kalkınma, gayrimenkul geliştirme, gayrimenkul ve mevcudiyet değerleme, gayrimenkul yatırımları ve finansmanı, proje ve imal yönetimi, tesis ve gayrimenkul yönetimi, şehir lojistiği ve lojistik yönetimi gibi hızla gelişen alanlarda lisans ve lisansüstü eğitim ve inceleme çalışmalarının geliştirilmesi ve ülkemize insan deposu ve inceleme altyapısının sunulması olarak belirleme edilmiştir.

Bunları tamamlamak suretiyle yakın gelecekte veri bilimi (data sciences), mekânsal veri yönetimi, akıllı şehirler ve binalar, akıllı ulaşım sistemleri, risk yönetimi ve sigortacılık, idare bilişim sistemleri gibi dallarda da programların açılması olası olacaktır. Uygulamalı Bilimler Fakültesi zaten çoğu dalda açılım yapabilecek yapıya ve potansiyele sahiptir. Ülkemizde, tatbiki bilimler fakültelerine yaklaşımın derhal her üniversitede değişik biçimde ele alındığı görülmektedir. Gelecek yıllarda yeni açılacak bölümlerle amme ve özel kesimin gereksinim duyduğu yeni meslek dalları ve disiplinlerarası çabalama ve meslek dallarına hızla yönelmek olası olabilecektir.

Uygulamalı Bilimler Fakültesinin akademik kadrosu, alanlarında oldukça kanaatkar ve sektörde de tecrübe sahibi tedris üyelerinden oluşmaktadır. Bu oldukça donanımlı akademik kadro ve sundukları eğitim de öğrencilerin meslekî kariyeri için lüzumlu olan becerileri kazanmalarını sağlayacak kapsamlı bir tatbik sunmuş olduğu gibi öğrencilerin eğitimleri sırasında en aktüel durumları öğrenmelerini de olası kılacak şekilde yetişmelerini sağlamaktadır. Bu üstünlük ve kolaylıklar da öğrencilerin mezuniyet sonrası hızla ilerleyebilecekleri bir kariyere adım atmalarını da imkân vermektedir.

Uygulamalı Bilimler Fakültesi hâlen Aktüerya Bilimleri Bölümünde 285 talebe ve Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümünde 428 talebe olmak suretiyle toplam 713 talebe ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bahse mevzu iki kısımda lisans öğrencilerinin 20’si yabancı uyrukludur. Bu rakam komşu ülkeler ve akraba devletler ve topluluklarının gereksinimlerine göre oldukça kifayetsiz olup, bu alanda oldukça yoğun gayret gösterilmesi gerektiği açıktır. Başta Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Baltık Ülkeleri ve Balkan ülkeleri ile ortak uygulamalar geliştirilmesine fevkalâde gereksinim duyulmakta olup bu alanlarda hızla yeni ortak mezuniyet belgesi programlarının açılmasının da orta vadede hayata geçirilmesi planlanmaktadır.

Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümünden 2020-2022 döneminde 162 ve Aktüerya Bilimleri Bölümünden 50 olmak suretiyle toplam 212 talebe mezun olmuş ve bu yılki mezunlarla beraber bu rakam 310 olmuştur. İki bölümden toplam mezunların % 67’si ilk altı ay içerisinde amme ve özel kurumlarda işe yerleşme imkânı elde etmektedir. Mezuniyet sonrası işe yerleşme payı bölümlere göre farklılık göstermekte olup, gerçekte her mezun olacak öğrenciye ve mezuna iş imkânı olmakla ve sunulmakla beraber kimi öğrencilerin mevcut ya da tavsiye edilen iş imkânlarını tercih etmemeleri kararında mezuniyet sonra ilk altı ayda işe yerleşme payı Fakültemiz Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü mezunlarında % 89 – 91 dolayındadır. Bu rakam, Türkiye’deki yüksek tahsil mezunları bakımından Bölümü aleni ara öne çıkarmaktadır. Bölüm mezunlarının Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü ile yurtiçi ya da dışındaki alakalı öteki dallarda yüksek lisans programlarına devam edenler de dikkate alındığı vakit mezunların iş bulma oranının % 96’ya yükselmektedir. Bu yönü ile istisnasız Türkiye’de mezuniyet sonrası ilk altı ay içerisinde en basit ve nispeten yüksek maaş ile iş bulan mezunlara haiz olan ilk ve tek Bölümün, Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü olduğu açıktır.

Fakültemizde kamunun, sektörün ve piyasanın gereksinimleri doğrultusunda yeni bölümlerin açılması da hedeflenmektedir. Bunun yanısıra Uygulamalı Bilimler Fakültesi bölümlerinin araştırmacı yetiştirme ve Türk ve yabancı üniversitelerin araştırmacı ihtiyacını karşılamak gibi mühim bir misyonu bulunduğunu da belirtmek gerekir.

Kamu ve özel sektör ile kuvvetli bir iş donanması içerisinde olduğu gibi uluslararasılaşma yolunda da hızla ilerlemekte olan Uygulamalı Bilimler Fakültesinin başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı, ilişkili ve alakalı amme kurum ve kuruluşları olmak suretiyle toplam 20 tane Bakanlık, Belediye, Kamu İktisadî Teşebbüsleri, Belediye Birlikleri, amme ve özel bankalar, katılım finans kurumları, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, organize endüstri ve endüstri bölgeleri, tesis ve gayrimenkul yönetimi, gayrimenkul tanıtım, yatırım ortaklıkları, fonlar ve öteki meslek dernekleri dâhil olmak suretiyle 42 kurum ile eğitim-araştırma ve danışmanlık anlaşması mevcuttur. Çok genç bir akademik ünite olan Uygulamalı Bilimler Fakültesi; yapmış olduğu işlerle üniversite-kamu-özel sektör iş birliğinin kurulması ve geliştirilmesi için model oluşturmaktadır. Aynı vaziyet internasyonal meslek ve eğitim kurumları iş donanması ve internasyonal akreditasyon çalışmaları de ilgilendiriyor olup Uygulamalı Bilimler Fakültesinin Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü, alanında üç mühim internasyonal akreditasyona haiz olmuş ve mezunları yurt haricinde rahatlıkla iş bulma ve çabalama olanağına haiz olmuştur. Bu bakımdan da uluslararasılaşma çalışmaları Uygulamalı Bilimler Fakültesinin temel önceliği olduğu gibi verdiği lisans mezuniyet belgesi bakımından da Fakültemiz, Türkiye’de internasyonal akreditasyona haiz yegâne akademik kurumdur.

Haziran 2023 ayında kısa ismi YKS olan Yükseköğretim Kurumları Sınavına giren lise mezunu gençlerimizin aldıkları puanlar ÖSYM’nin internet adresi ya da mobil uygulamasından erişime açılmış durumdadır. Sonrasında ise aldıkları puanlara göre öğrencilerin üniversite, fakülte ve bölüm tercihinde bulunmaları gerekecektir. Bu aşamada kamuda ve sektörde somut ve gün geçtikçe önemi artan gayrimenkul geliştirme ve yönetimi alanında kariyer edinmek isteyen ve bu sahada geleceğin profesyonelleri arasında yer almak isteyen ergenler için Uygulamalı Bilimler Fakültesi, kendi alanında, gençlerimize lüzumlu olan becerileri kazanmalarını olası kılacak kapsamlı bir eğitim programı sunmakta, mezuniyet oradan da internasyonal geçerliliği ve karşılığı da olan ekstrem ve benzersiz bir seçenek sunmaktadır.

Bu mevzularda daha kapsamlı bilgilere erişmek isteyen üniversite adayları uzanımı aşağıda bulunan Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi internet sitesini ziyaret edebilirler. (http://ubf.ankara.edu.tr/)

Gençlerimizin, ÖSYM tarafınca açıklanan YKS sonuçlarında bu zamana dek bu doğrultuda vermiş oldukları emeklerinin karşılığını en hoş şekilde almış olmaları, oradan da yapacakları tercihler ile gelecekteki çabalama hayatlarında potansiyellerini en bereketli şekilde ortaya koyacakları, kendilerini sevinçli ve tatminkâr olmalarını olası kılacak şekilde bir akademik eğitim görmeleri dileğiyle…

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort