TÜRKİYE’NİN CEVİZ FİDANI MERKEZİNDE AŞILAMA BAŞLADI

Aşılı ceviz fidanı üretiminde şu an Türkiye’de birinci sırada bulunan Balıkesir’in Bandırma ilçesinde yılda takribi 10 milyonun üstünde ceviz fidanı yetiştiriliyor.
Bandırma’ya 25 kilometre mesafede bulunan ceviz üssü olarak malum kırsal mahalleler, Türkiye’de ve Dünya’da adından ceviz fidanı ile laf ettiriliyor. Türkiye’deki toplam ceviz fidanı ihtiyacının büyük çoğunluğunu karşılayan çoğu işletme iç piyasanın yanısıra çoğu ülkelere ceviz fidanı ihracatı yapıyor. Erikli kırsal Mahallesi’nde ikamet eden aşağı yukarı 10 yıla aşkın ceviz fidanı üretimi yapan ortaklarından Mustafa Kurt ve Durdu Yücedağ ceviz fidanı ticaretinde son durumu anlattı.
Türkiye’nin mühim ceviz fidanı üretim yeri olan Erikli, Dedeoba ve Sahil Yenice’de, yılda takribi 10 milyonun üstünde ceviz fidanı yetiştiriliyor. Aşılama ve bakım işlemlerinin sonrasında sökülen fidanlar, son aşamada satış için iplerle bağlantı kurarak tırlara yüklenerek iç piyasada dağıtılıyor. Cevizin başkenti konumuna gelen bölgede belli başlı noktalarda kurulmuş olan suni göletlerden sulanma usulüyle en bereketli ceviz fidanları elde ediliyor. 2 ortaklı köklü üreticilerden olan Mustafa Kurt ve Durdu Yücedağ, Bandırma’nın Ayyıldız, Dedeoba ve Erikli Mahallelerinden, bölümünde uzmanlaşmış aşı ekipleriyle beraber Dedeoba Mahallesi’nde 10 dönüm araziye ekilmiş 60 bin ceviz fidanına aşılama işlemlerini hassas aşı işlemlerini sürdürüyor.
Ceviz fidanı üreticisi Durdu Yücedağ, Bandırma’da üretilen ceviz fidanlarının ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını ve bu bölgede geçen sene fidan üretiminin 10 milyona yaklaştığını belirtti. Yücedağ, “Dedeoda Mahallesi’nde Ceviz Fidanı aşı sezonumuz başladı.10 dönümlük arazi üstüne 60 bin adet anaç cevizimiz bulunmaktadır. Türkiye’nin muhtelif rakımlarında yetişmesi için cins değişikliği için aşılarımızı yapıyoruz. Ceviz fidanlarımızın aşılama süreci aşağı yukarı olarak 10 gün sürmektedir. Yapmış olduğumuz aşı çeşitleri tamamiyle Tarım ve Orman Bakanlığının kontrolünde olup 5553 sayılı tohumluk yasasına ahenkli bir halde üretim yapılmaktadır. Tüm fidanlarımız mavi sertifikalı olup, Tarım bakanlığınca denetimleri de yapılmaktadır. Aşıların tamamlanmasından sonra fidanların büyütülmesi, bakımları ve söküm işlemleri yapılarak, Türkiye’nin muhtelif bölgelerine takribi 15 ila 20 ay gibi bir müddet de sevkiyat süreci tamamlanmaktadır. Ülke ekonomisine katkı sağlamak için sağlıklı, bereketli ceviz fidanları üretiyoruz ”dedi.
Kurt: “Taze ve günlük gözlerden aşı yapıyoruz”
Üreticisi Mustafa Kurt, kaliteli ve bereketli bir ceviz fidanın bunun yanı sıra da istihdama büyük katkı sağladığını anlatım etti. Kurt, “Mart ayında toprakla buluşturduğumuz tohumlarımız, 5 aylık süreçte aşı yapılacak duruma geldi. Aşılama ilkin bir dizi hazırlıkları incelikleri bulunmaktadır. Aşı zamanında su dengesini oldukça iyi yapmak gerekiyor. Anaç ceviz fidanlarımızın aşı öncesi tepe kesimi ve aşı alanındaki yaprakları temizliyoruz. Aşı yapacağımız alanın en pak yerini tercih ediyoruz. Temiz ve steril ettiğimiz aşı bıçağımızı paralel bir halde tutup pak bir kesim yaparak anaç üstünden kabuğunu çıkartmamız gerekiyor. Yoksa aşı tutma oranını ve standardını zayıflatmak istemiyoruz. Ceviz aşımızın gözlerini günlük topluyoruz. Genellikle Ceviz Fidanı olarak Chandler cinsi yapıyoruz. Anaç üstünde çıkardığımız kısma kaliteli bereketli olan ceviz cinsini aşı yapıyoruz. Cins değişikliğine gittiğimiz aşının bandı aşağı yukarı 20 gün süresince duracaktır. Gördüğümüz şu ki ceviz fidanı aşısı yalnızca bu bölgede tutuyor. Burada farklı bir iklim hâkim. Ceviz meyvesinde Hakkâri birinci, Kahramanmaraş ikinci, Denizli üçüncü sırada yer alıyor. Bizler istihdama katkı sağlıyoruz. Bandırma’nın köylerine bakın insan kalmadı. Ama burada bir adet dışarıya göç yok. Yapmış olduğumuz sertifikalı ve aşılı cevizlerimizi en yakın zamanda iç ve dış piyasada satmamız gerekiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort